|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[1G 90-94] nie zapala, swieci sie ABS, kontrolki przygasają |
Autor |
Wiadomość |
learoyd [Usunięty]
|
Wysłany: 22-11-2007, 08:46 [1G 90-94] nie zapala, swieci sie ABS, kontrolki przygasają
|
|
|
Witam, potrzebuję pomocy
Jechałem sobie spokojnie spod świateł gdy zapaliła się kontrolka od ABS, podświetlenie deski rozdzielczej przygasło, a jak dałem migacz żeby zjechać na pobocze, radio przerwało na chwilę. zgasiłem silnik, odczekałem chwilę, nastepnie spróbowałem zapalić i nic, tzn świeci sie ABS i auto się zachowuje jakby siadł akumulator, rzęzi coraz słabiej. za drugim razem odpalił bez problemu. przejechałem może z 500 metrów i znowu zapaliła sie kontrolka z ABS, ale nic to, do domu tylko kilka przecznic - dojadę. niestety, w pewnym momencie silnik zaczął pracować jakby brakowało benzyny, zaczął sie dławić i szarpać, więc włączyłem awaryjne i siłą pędu przejechałem przez skrzyżowanie i jeszcze jakies 200metrów po czym samochodzik zgasł i już nie chciał zapalić. z jakąś pomocną duszą wepchaliśmy go na krawężnik (ufff cięzki ten samochód zwłaszcza jak jest lód i stopy nie mają oparcia ). Byłem już niedaleko domu więc mały spacerek i zaraz przyjechałem drugim, myśląc że jak akumulator to na kable odpalę. I tu zaskoczenie, samochód odpalił jakby nigdy nic. nie nadługo, znowu sie zapalił ABS, deska rozdzielcza przygasła, i zaczął się dławić... Całe szczęście że już byłem pod domem, pozostało tylko wepchać go na parking. Na razie przeczyściłem klemy w akumulatorze i nic więcej nie robiłem. raz zaskoczył i pracował przez chwilę, za drugim razem już nie. tylko że już nie rzęzi, tylko słychać stuk. spotkał sie ktoś z podobnym przypadkiem? pozdrawiam |
Ostatnio zmieniony przez Adaho_krak 23-11-2007, 23:47, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
kris1976 [Usunięty]
|
Wysłany: 22-11-2007, 08:53
|
|
|
proponuje na poczatek odlaczyc ABS i zobaczyc efekty,
hmmm jakie to stuki slychac ?? |
|
|
|
 |
learoyd [Usunięty]
|
Wysłany: 22-11-2007, 09:04
|
|
|
w chwili przekręcenia kluczyka, przygasają kontrolki oraz słychać stuk z rozrusznika |
|
|
|
 |
kris1976 [Usunięty]
|
Wysłany: 22-11-2007, 09:07
|
|
|
wyglada ze cos rozladowuje akumulator, stuk z rozrusznika slychac tylko po czyka na przekreceniu kluczyka na rozruch?? kontrolki tez tylko wtedy przygasaja?? proponuje wyciagnij bezpiecznik ABS-u i sprawdz jesli kontrolki przygasaja podczas krecenia rozrusznikiem to byc moze wina samego rozrusznika |
|
|
|
 |
learoyd [Usunięty]
|
Wysłany: 22-11-2007, 09:24
|
|
|
spróbuję tak zrobić. Stuk słychać wtedy jak rozrusznik przestanie już rzęzić. dziwi mnie tylko jedna rzecz, dlaczego podczas jazdy zaczyna sie dławić i gaśnie, raczej nie jest to związane z rozrusznikiem. |
|
|
|
 |
kris1976 [Usunięty]
|
Wysłany: 22-11-2007, 09:27
|
|
|
ale jesli masz gdzies zwarcie bedzie sie tak dzialo |
|
|
|
 |
Tomasz82
Mitsumaniak

Auto: Colt c58 gti 2.0
Zaproszone osoby: 5
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 15 razy Dołączył: 12 Gru 2006 Posty: 677 Skąd: RAWA MAZ
|
Wysłany: 22-11-2007, 09:44
|
|
|
Abs zapala sie też jak masz za małe ładowanie z alternatora.Ale tez powiną się zapalić kontrolka z symbolem akumulatora. |
_________________ Colt c58 gti 2.0
Nissan interstar 2.5 cdti
Fiat Albea (firma)
Honda TRX250 (qadomania)
 |
|
|
|
 |
kiepuczi
Forumowicz
Auto: Eagle Talon Tsi AWD
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 7 razy Dołączył: 30 Lip 2005 Posty: 203 Skąd: Pulawy
|
Wysłany: 22-11-2007, 12:55
|
|
|
Alternator powiadzial dowidzenia. Kontrolka abs w eclipse podlaczona jest do alternatora. |
|
|
|
 |
learoyd [Usunięty]
|
Wysłany: 22-11-2007, 14:55
|
|
|
czyli pierwsza naprawa
Dzieki wszystkim za pomoc !!!
Pozdrawiam
[ Dodano: 30-11-2007, 08:58 ]
Trafna diagnoza kiepuczi, poszedł regulator napięcia w alternatorze, wyciągnąłem, dałem do elektryka, przy okazji wymienił szczotki, wsadziłem, autko chodzi dzieki |
|
|
|
 |
|
|