|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[1G 90-94] Jak cofam to z tyłu cos huczy!!! |
Autor |
Wiadomość |
aurii [Usunięty]
|
Wysłany: 23-11-2007, 23:24 [1G 90-94] Jak cofam to z tyłu cos huczy!!!
|
|
|
panowie jest kolejny problem!!!
Jak cofam autem i przychamuje to cos mi huczy w kole!!!!! nie mam bladego pojecia co to moze byc!!! Piasta jest dobra bo jak jade do przodu to nie wyje i nie ma luzow!!
Ogladalem zaciski tylnie i mam wrazenie ze maja lekki luz na prowadnicach !! i nie wiem czy to moze to dawac taki dziwny efekt??????? dodam jeszcze ze najczesciej tak sie robi jak auto stoi cala noc na recznym Potem w dzien jak juz na recznym nie zostawiam auta to mozge cofac i nie ma tego dziwnego huku |
Ostatnio zmieniony przez Adaho_krak 23-11-2007, 23:42, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Adaho_krak
moderator

Auto: Megane GTline
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 72 razy Dołączył: 06 Wrz 2006 Posty: 3214 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 23-11-2007, 23:46
|
|
|
Ja ma tak samo, to klocki hamulcowe przy cofaniu się tak dziwnie układają i czasem się odezwą. Jak się dzwięk powtórzy, to żeby się upewnić że to klocki wciśnij lekko hamulec, dźwięk powinien się zmienić. Przyczyną takiego zachowania się klocków, bywa również ich zły montaż. Przy montażu trzeba zwrócić uwagę na wystjące z klocków "cycki", muszą wejść w specjalną szczeline w tłoczku. Jeśli nie wejdą efekt opisany wyżej masz na 100%. |
_________________ Nigdy nie mów, że czegoś się nie da zrobić. Ponieważ zawsze znajdzie się taki ktoś, co nie będzie wiedział, że tego się nie da zrobić, I TO ZROBI !!!
Renault Megane Gtline
Piszę poprawnie po polsku. - Przynajmniej się staram
Adam 00302/KMM |
|
|
|
 |
Sz@kal
Forumowicz Młody Mitsumaniak ;)

Auto: Mitsubishi Eclipse 1G GS
Pomógł: 7 razy Dołączył: 29 Maj 2006 Posty: 380 Skąd: Aleksandrów Łódzki
|
Wysłany: 24-11-2007, 00:07
|
|
|
Adaho_krak napisał/a: | Przy montażu trzeba zwrócić uwagę na wystjące z klocków "cycki", muszą wejść w specjalną szczeline w tłoczku. Jeśli nie wejdą efekt opisany wyżej masz na 100%. |
A czy jak jade i coś mi tłucze to też możliwe że zamontowane źle klocki? Bo byłem na stacji kontroli i poprosiłem zeby zobaczyli co mi z tyłu tłucze to powiedział ,że klocek lata. Ale jak w domu rozebrałem koło to klocki ani zacisk nie mają żadnego luzu... |
|
|
|
 |
TommiCrazy
Forumowicz VR-4 LIFE
Auto: UKOCHANE
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 7 razy Dołączył: 07 Cze 2005 Posty: 902 Skąd: Alderley Edge UK
|
Wysłany: 24-11-2007, 01:13
|
|
|
czasem po postoju klocek nie odbija rowno od tarczy hamulcowej...stad te dziwne dzwiéki, generalnie niema szans zeby sobie tam cokolwiek palcem poruszac, bo klocek musial by byc zlamany zeby luzem sie poruszal, moze tloczek juz slabo pracuje, zaczyna sie zapiekac zacisk i jego praca jest w ograniczonym zakresie, trzeba zdiác zacisk i go ogládnac, nic na pomacanie sie nie sprawdzi.
tylne zaciski lubia padac , albo w jakims warsztacie regeneracja albo nowy ew uzywka ( o ile nie bedzie zapieczona )
sam mialem w moim przypadku taki efekt ze:
uszkodzila sie gumka oslaniajáca bolec prowadnicy szczeki zaciskowej, dostawal sie tam syf i powierzchnia tego suwaka stracil gladkosc, mimo ze tloczek pracowal , to niemogl wypchnac szczeki tak by zacisla sie tarcza obustronnie, wkoncu szczeka unieruchomila sie kompletnie, i pracowal tylko jedne klocek, hamowanie tylu bylo do bani i jedynym wyjsciem byla wymiana calej szczeki.
generalnie przez to ze tyl pracowal jednym klockiem hamulce NIEMILOSIERNIE halasowaly na wstecznym i czasem na porannej jezdzie do przodu !! |
_________________ Galant E38A GLSI 4x4
Starion Turbo widebody 2.0T
GTO MK3- 3.0V6 Twin Turbo
Outlander 2.0 PHEV 5HS
 |
|
|
|
 |
aurii [Usunięty]
|
Wysłany: 24-11-2007, 10:33
|
|
|
Sz@kal napisał/a: | Adaho_krak napisał/a: | Przy montażu trzeba zwrócić uwagę na wystjące z klocków "cycki", muszą wejść w specjalną szczeline w tłoczku. Jeśli nie wejdą efekt opisany wyżej masz na 100%. |
A czy jak jade i coś mi tłucze to też możliwe że zamontowane źle klocki? Bo byłem na stacji kontroli i poprosiłem zeby zobaczyli co mi z tyłu tłucze to powiedział ,że klocek lata. Ale jak w domu rozebrałem koło to klocki ani zacisk nie mają żadnego luzu... |
Jak jedziesz do przodu i ci cos huczy to na 99% masz piaste walnieta!!!!!!!!! Mialem tak samo jak jechalem do przodu to mi huczalo po wymianie piasty cisza!!!
Dziki za info o tych klockach ide do piwnicy zobaczyc czy sa wlozone w te rowki hehe |
|
|
|
 |
|
|