Czarna zupa zamiast płynu chłodzącego |
Autor |
Wiadomość |
HouseM
Mitsumaniak Noob stalker :-X

Auto: DSM 1G GS + MSS 1.3
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 15 razy Dołączył: 25 Cze 2007 Posty: 884 Skąd: Kraktown
|
Wysłany: 16-10-2007, 16:11 Czarna zupa zamiast płynu chłodzącego
|
|
|
Taki problemik. silnik 1.9 TD ten sam francuzik co w Carismie
Oleju nie ubywa, dwa dni temu zrobiłem ponad 1500km więc wiem co mówię . Płynu chłodzącego nie przybywa. Spalin w zbiorniczku wyrównawczym brak !.
I tu zagadka ! : zamiast płynu chłodzącego czarna nalewka trochę tłusta ale nie bardzo.
Wlałem płukankę wypłukałem układ chłodzenia potem drugą płukankę . Teraz już 5 raz przelewam czystą wodą i dalej spuszczam z układu chłodzenia cuś czarnego !!
To Ci zagadka no nie ? |
_________________ http://www.youtube.com/watch?v=8mqb-atsy_w
^ mój kliperek ^ Historia: L300 1G - L300 2G - Lancer - Eclipse - MSS
 |
|
|
|
 |
saphire
Mitsumaniak daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Pomógł: 162 razy Dołączył: 20 Sie 2006 Posty: 6011 Skąd: Przemyśl
|
Wysłany: 16-10-2007, 16:22
|
|
|
Olej pewnie idzie w obieg chłodzenia może turbawka zdycha bo tam chyba jest chłodzona wodą więc jak ci nie wyrąbało uszczelki pod głowicą to jeszcze może iść tamtędy. |
_________________ Bartek `saphire` Siębab |
|
|
|
 |
HouseM

|
Wysłany: 16-10-2007, 17:50
|
|
|
właśnie się doktoryzowałem z lusterkiem i latarką pod maską i stwierdzam że do suszarki idzie tylko olej (brak chłodzenia wodą)
Po 8 płukaniach układu dalej czarna woda .... ehhh A no i jeszcze najistotniejsze Auto nie dymi ani jak jest zimne ani jak jest gorące , jak wcześniej napisałem nie ubywa ani wody ani oleju.
W moim pojmowaniu sprawy pozostaje jeszcze możliwość ze spaliny dostają się do wody a czarne to po prostu od sadzy (w końcu diesel) tylko w takiej sytuacji powinno choć trochę dymić albo gotować w zbiorniczku wyrównawczym a tak się nie dzieje ... |
 |
|
|
|
 |
mitsu_pl
Forumowicz

Auto: Subaru Forester
Pomógł: 25 razy Dołączył: 14 Lip 2007 Posty: 1301 Skąd: Grajewo
|
Wysłany: 16-10-2007, 18:14
|
|
|
Może sprawdź węże od układu chłodzenia czy nie twardnieją jak silnik pracuje, a zwłaszcza kiedy jest rozgrzany... Może to dopiero pierwsze objawy uszczelki pod głowicą - to tylko przypuszczenia. |
_________________ Subaru Forester SF FL - 2000r.
Subaru Forester SF - 1999r.
Subaru Outback BI - 2005r.
Mitsubishi Galant E88A 2.5 TT |
|
|
|
 |
Esio [Usunięty]
|
Wysłany: 18-10-2007, 20:50
|
|
|
Miałem taki sam problem w ,,FORD TRASIT" 2,4 tdi. Badałem i badałem nie mogłem wyczaić skąd się to bierze. Po długich przemyśleniach i studiowaniu ,,servis manual" udało się zlokalizować usterkę. Chłodnica oleju w tym samochodzie jest typu ,,WODA - OLEJ" olej silnikowy chłodzony jest płynem chłodnichym. Szlag ją trafił i właśnie tam do płynu dostawał się olej. Sprawdź czy tem samochód ma też taki patent z chłodzeniem oleju. Powodzenia. |
|
|
|
 |
HouseM

|
Wysłany: 21-10-2007, 11:07
|
|
|
Esio dzięki za pomysł sprawdzę to zaraz.
mitsu_pl - właśnie zero objawów uszczelki. |
 |
|
|
|
 |
sulek3 [Usunięty]
|
Wysłany: 21-10-2007, 11:38
|
|
|
Witam miałem kiedyś taki sam problem i okazało sie że jednak uszczeleczka .....
noi dupa zbita do wymiany i głowica zplanowana spore koszta ,ale teraz już ok... |
|
|
|
 |
Yang75 [Usunięty]
|
Wysłany: 30-11-2007, 21:02
|
|
|
Pewnie sprawa się już rozwiązała, ale ja też stawiam na uszczelkę pod głowicą. Miałem kiedyś to samo w dieslu. Jeśli nie turbo to to jest chyba jedyne miejsce gdzie może się płyn z olejem pomieszać. Spaliny raczej mało prawdopodobne... |
|
|
|
 |
|