|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[C52A 1.5] Problem ze skrzynią biegów!!! |
Autor |
Wiadomość |
promil69 [Usunięty]
|
Wysłany: 04-07-2007, 21:51 [C52A 1.5] Problem ze skrzynią biegów!!!
|
|
|
Witam. Moja przygoda z tą marką juz się skończyła, jednakże w domu został jeszcze jeden COLT z którym mam probllem.... tak jak w temacie - w pewnym momencie z układu napędowego zaczęły dobiegać strasznie niepokojące dźwięki (jak by ktś młotem 5 KG walił w półosie) moje podejrzenie padło na przegób... (prawy) ponieważ z tamtąd dochodziły odgłosy - rozebrałem półoś i wszystko w jajlepszym porządku, zero luzów, kulki w stanie idealnym (dodam, że obydwa przegóby wymieniałem jakieś pół roku temu) wyjołem drugi i tez wszystko great. Nadmienie, że tuleje wachaczy oraz gumy tez wymieniane jakies 3 miesiace temu, więc żadnych luzów na kołach. Teraz stwierdziłem że winna jest skrzynia biegów, po odpaleniu na koziołkach (koła założone) i wrzuceniu biegu (jedynka bez gazu)silnik ma ochote wyskoczyć z kasty, półosie ciągnom ale wszystko telebocze sie niemożliwie, najciekawsze jest to, że raz poraz wszystko ustaje i auto ciągnie normalnie (nie ma znaczenie na jakim biegu zawsze to samo). Na drodze jest to samo, ujechać nie idzie, a po chwili po dodaniu lub ujeciu gazu przez chwile jest dobrze, nie jest to regułą. Moja diagnoza na dzień dzisiejszy to skrynia na dół i w mak... prawdopodobnie mechanizm różnicowy) może juz ktoś miał taki przypadek to mi doradzi co to moze byc. Z góry dzieki za pomoc. POZDRO |
|
|
|
 |
ROMEL
Mitsumaniak wariat...misiowy

Auto: C53A, C58A, CJ0
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 32 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 904 Skąd: Strzelin
|
Wysłany: 06-07-2007, 14:00
|
|
|
Łożyska w skrzyni biegów... najbardziej wywalone główne na dyfrze...
A co z przegubami wewnętrznymi...??
PZDR |
_________________ COLT 1,8 16V GTI 91` C58
COLT 1,6 16V GTIS 91` C53
COLT 1,3 12V 96` CJ0
CHCIEĆ TO MÓC... MÓC TO CHCIEĆ... |
|
|
|
 |
Anazar [Usunięty]
|
Wysłany: 29-12-2007, 00:17
|
|
|
ROMEL napisał/a: | Łożyska w skrzyni biegów... najbardziej wywalone główne na dyfrze... |
... mam z dyfra (czyli mechnizmu różnicowego) jakieś dźwine odgłosy (dzwoni i szumi) Szczególnie podczas jazdy na wyższych biegach. Im wyższy tym głośniej. Oczywiście na 5-tym najgłośniej.
Zdażyło się że jadąc z małą prędkością na luzie z dyfra słyszałem niesamowity łomot przypominający "wleczony wydech po asfalcie". Coś się rozsypuje
Co w tym dyfrze jest do zrobienia?
Jakie elementy mogły się zużyć?
Czy to warto naprawiać i czy to skomplikowana robota?
Skrzynia poza tym chodzi bardzo elegancko i gładko.
Nie chcę aby podczas jazdy się rozleciała.
Szkoda że nigdy nie bawiłem się w naprawę srzyń biegów.
Robiłem prawie wszystko poza skrzyniami biegów |
Ostatnio zmieniony przez Anazar 17-01-2008, 17:02, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
hubal [Usunięty]
|
Wysłany: 13-01-2008, 10:34
|
|
|