[ALL] Reflektory |
Autor |
Wiadomość |
juar_78
Forumowicz
Auto: MitsubishiLancerKombi2.0 2006
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 7 razy Dołączył: 10 Lut 2007 Posty: 461 Skąd: Śląsk
|
Wysłany: 10-12-2007, 10:03 [ALL] Reflektory
|
|
|
Mam pytanie dotyczące reflektora. Jak wiadomo jest on podwójny: mijania/drogowe (zewnętrzna część) + drogowe (wewnętrzna). Czy mają ono tylko jedno wspólne szkło reflektora, które przykrywa obydwa te światła, czy też najpierw jest osobne szkło dla każdego z nich a potem jeszcze wspólne szkło zewnętrzne ? |
|
|
|
 |
Tomasz82
Mitsumaniak

Auto: Colt c58 gti 2.0
Zaproszone osoby: 5
Pomógł: 15 razy Dołączył: 12 Gru 2006 Posty: 677 Skąd: RAWA MAZ
|
Wysłany: 10-12-2007, 10:26
|
|
|
Szkło jest jest takie samo,nie jest dzielone. |
_________________ Colt c58 gti 2.0
Nissan interstar 2.5 cdti
Fiat Albea (firma)
Honda TRX250 (qadomania)
 |
|
|
|
 |
juar_78
Forumowicz
|
Wysłany: 10-12-2007, 10:42
|
|
|
Pytam bo wiedzę krople wody w swoim reflektorze, ale właśnie tylko w części wewnętrznej (światła drogowe). Dziwne bo od temperatury jakie emituje żarówka nie wysycha.
W ogóle to, jeśli okaże się, że będzie się dalej tak działo to mam do wyboru:
- kupno używanego reflektora (już od 60 zł na allegro),
- poszukanie nowego zamiennika (pytanie tylko czy znajdzie się taki z płynną regulacją wysokości jak w oryginale),
- próba regeneracji tego (ale koszt chyba porównywalny jak kupno używanego na allegro). |
|
|
|
 |
DaniOOO [Usunięty]
|
Wysłany: 10-12-2007, 11:59
|
|
|
Siemano! Który reflektor jest ci potrzebny???Mam prawy cena 40 zł +przesyłka z 10 zł oczywiście używka |
|
|
|
 |
juar_78
Forumowicz
|
Wysłany: 10-12-2007, 13:28
|
|
|
Mi właśnie o prawy chodzi. Tyle, że na razie chciałem się jeszcze chwilkę wstrzymać. Zobaczę co się z tym będzie dało dalej. Ten reflektor z regulacją wysokości jest (to znaczy tą sterowaną z kabiny) ?. Co do kupna używanego troszkę się boję, że to co kupie będzie gorsze niż ten, który mam. W szczególności chodzi mi o stan odbłyśników.
Jakbym się zdecydował to się odezwę.
Tak na marginesie to jak w ogóle jest z reflektorami w C50. Czy z czasem tracą na skuteczności ?. Pytam bo czasem mam wrażenie, że są słabawe ale z drugiej strony nie ma co sugerować się tym jak świecą w znacznie nowszych autach, bo inna konstrukcja reflektora, ksenony etc. Pomijam już fakt, że część kierowców kombinuje z różnymi żarówki 100W.
Pozdrawiam,
Arek.
P.S. Oczywiście chodzi mi o mijania. Drogowe zważywszy na podwójne reflektory i żarowki są rewelacyjne moim zdaniem. |
|
|
|
 |
josie
Mitsumaniak majsterklepka

Auto: Omega B 2.0
Pomógł: 167 razy Dołączył: 08 Kwi 2005 Posty: 2517 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 10-12-2007, 15:16
|
|
|
Słabiej świecą z wiekiem - szkło dostaje piaskiem i matowieje, a na odbłyśniku też się osadza nalot - można zczyścić i będzie dużo lepiej.
Reflektor możesz wyjąć i uszczelnić szkło silikonem naokoło. Sprawdź też szczelność gum z tyłu przy wtyczkach.
Żeby zdjąć szkło reflektor wsadza się do piekarnika i podgrzewa do około 50st.
Albo opalarką grzeje równomiernie szczelinę łączenia klosza - wtedy klej mięknie i szkło można zdjąć.
Zakłada się też na gorąco. |
|
|
|
 |
juar_78
Forumowicz
|
Wysłany: 11-12-2007, 07:06
|
|
|
Witam. Dzięki za wyjaśnienia. Sam reflektora nie będę rozbierał bo pewnie i umiejętności brakuje ale i warunków nie ma. Jak już zapodam go do warsztatu - są takie co się regeneracją zajmują (uszczelnianie, czyszczenie, położenie nowej warstwy odbłyskowej).
Pozdrawiam, |
|
|
|
 |
|