Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Hubeeert
14-05-2014, 13:30
carisma 97-98 jaki silniczek?
Autor Wiadomość
jarq
[Usunięty]

Wysłany: 02-01-2008, 01:12   carisma 97-98 jaki silniczek?

Witam

Jestem nowym uzytkownikiem forum.

zrejestrowalem sie tu poniewaz chcę kupic auto rocznik 97-98 mam juz na oku mazde 323f ale zmartwil mnie fakt ze silniki mazdy 1,5 sa awaryjne dlatego zaczolem w miedzy czasie szukac czegos innego. Zainteresowala mnie carisma. Cena przystepna autko ladne spalanie srednie (nienajgorzej) . Mam pytanko do uzytkownikow tych aut jak sie sprawuje i co powiecie o silniku 1,6 ??

acha i jeszcze jedno jakiej ceny moge siespodziewac za rocznik 97-98 ztym silniczkeim? Oczywiście wmiare dobry bo niemowie idealny egzemplarz.Zdaje sobie sprawe ze jest to 10 latek.

wszysktie odpowiedzi beda mibardzo pomocne zgory dziekuje

pzdr.

badmdfk 
Mitsumaniak
dnb forever

Auto: A4/B6 1.8t s-line,Colt CZ3 1.3
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 02-01-2008, 09:28   

Ja jeżdżę carismą z 97 i mam właśnie taki silniczek. Jestem ogólnie bardzo zadowolony. Wiadomo że na rajdy się nie na daje, ale jak dla mnie w zupełności wystarcza. Jest dosyć żwawy więc z wyprzedzaniem nie ma problemu. No i co najważniejsze od 1,5 roku nic się jeszcze nie zepsuło(odpukać) trzeba tylko na bierząco wszystkie płyny i filtry wymieniać. Pewnie wielu napisze, że 1.8 jest dużo lepszy, może i tak ale ja się cieszę z tego co mam i nie narzekam. U mnie spalanie w mieście to ok 8l na trasie 6l.

kris80 
Forumowicz

Auto: Carisma 1.8 16V (GLS) 97r.
Wysłany: 02-01-2008, 12:46   

Witam ja mam własnie silnik 1.8 nie wiem jak sprawuje sie 1.6 ale ja jestem zadowolony z tego silnika choć czasem wiadomo ze chciało by sie cos więcej. Osobiscie polecam jednak 1.8, gdyz uwazam ze 1.6 to ciut za mało to dosc sporego auta jakim jest carisma. J jezdze na gazie i spalanie to ok 10 l średnio (miasto + trasa).

lipa40 
Forumowicz

Auto: Space Runner 1.8 16v `94
Wysłany: 02-01-2008, 13:16   

jarq napisał/a:
mam juz na oku mazde 323f ale zmartwil mnie fakt ze silniki mazdy 1,5 sa awaryjne
Wczoraj miałem okazję przejechać się takim autkiem . Rocznik 95" , silnik 1.5 , zadbany i bez gazu . I co :?: , a to że żadna rewelacja przy takim silniku , poprostu muł przy moim 1,3 .Jak dla mnie auto :pukeright:

jarq
[Usunięty]

Wysłany: 02-01-2008, 15:41   

no wlasnie dzisiaj mialem jechac obejzec 323f 1,5 ale kolejna osoba mi odradzila ten silnik ...wiekszego niechce bo wydal bym chyba majatek na benzyne :?

No i teraz szukam czegos w gazie. Tutaj pytanie do was jak carisma spisuje sie na gazie no i jaki silnik radzicie na gaz. Ewentualnie myslalem jeszcze o cari z 1,6 benzyna... Za wszystkie odpowiedzi bede bardzo wdzieczny.

pzdr!

kristof 
Mitsumaniak

Auto: Cari 1.6+LPG '99(lift)
Wysłany: 02-01-2008, 15:59   

ja mam cari 1.6 w gazie -> według mnie sprawuje się wyśmienicie. spalanie w mieście to jakieś 9+/-1l (tzn teraz zimą - lata nie miałem okazji przetestować :) )zależnie od stylu jazdy, a w trasie to coś koło 6. Wiem że jest tu dużo osób które mówią nie gazowi, ale jak na mój gust to dość dobrze pracuje na nim ten silnik.
Co do gazowania to na bank nie dasz rady tego zrobić z GDI ( kosztuje coś koło 10k zł instalacja do niego - jeśli się myle to poprawcie ) natomiast zwykłą 1.8 już dasz radę tylko najlepiej jakąś porządną instalacją a nie tanim czymś. Wtedy masz tylko pewność, że silnik długo pochodzi na tym. ( to jest chyba jedyna zasada przy instalacjach gazowych, nie warto na niej oszczędzać :) ).
Co jeszcze, do mojej 1.6 nie mam żadnych zastrzeżeń, fakt nie ścigam się tym autkiem, ale jeśli gdzieś muszę pogonić to na pewno nim zdążę wszędzie na czas :) silnik ma swój potencjał.. tylko że ten mój ma około 100KM jeśli kupisz autko 97-98 to chyba ma 90 (poprawcie jeśli mówię źle), ale pewnie osiągi i tak mają zbliżone do siebie.
Pozdrawiam i życzę udanego i trafnego wyboru :)

badmdfk 
Mitsumaniak
dnb forever

Auto: A4/B6 1.8t s-line,Colt CZ3 1.3
Wysłany: 02-01-2008, 16:59   

Wszystkie miały 100 a dokładnie chyba 99 choć może się mylę.

Sorki zwracam honor były też 90KM tylko ciekaw jestem od czego to zależy bo wyczytałem,że roczniki 95-99 też były 100-konne.

stanik 
Mitsumaniak

Auto: Volvo S60 2.4i
Wysłany: 02-01-2008, 18:14   

jeśli chodzi o 1.8 to zapraszam do tematu o mojej już byłęm Cari (Link w moim podpisie), któa właśnie latałą na LPG. Byłem bardzo zadowolony. Jak poszukasz to znajdziesz tam link do pliku ze sporą ilością danych jakie zgromadziłęm (koszty eksploatacji, częsci zamiennych itd itp).
Osobiscie uważam, że pierwszym wyznacznikiem nowego auta powinien być stan techniczny, a dopiero w drugim rzędzie silnik, choć w przypadku tyluletnich używanych różnica między 1.6 a 1.8 w cenie jest prawie żadna w spalaniu też nie sądzę aby byłą jakaś znaczna a lepiej mieć te kilka KM więcej pod nogą (Choc 1.8 w fotel też nie wciska, ale radzi sobie :) ).

Pozdrawiam
#0175/KMM
Carisma 1.8 SOHC 115KM GLX (Pb +LPG)
SPRZEDANA 30.08.2007
AB RH+
Canon 350D + KIT 18-55mm + Sigma 18-200 OS + Canon 50mm 1.8

TomyLee4
[Usunięty]

Wysłany: 02-01-2008, 18:35   

Właścicwie wszystko zalezy od tego do czego potrzebujesz samochodu. Jezeli mało jeździsz 1,8 jest ok (moj 1,8 z automatem spala średnio 8,5-10 l benzyzny), jezeli jeździsz więcej 1,6 również będzie dobry. Osobiście wolę 1,8 zawsze trochę mocniejsze (kilka KM więcej, a i róznica w spalaniu niewielka). Co do gazu 1,6 i 1,8 nadaja się do tego (oczywiście oprócz GDI) i jeśli nie będziesz oszczędzał na porządniejszej instalacji nie powinieneś mieć z tym gazem problemów.
A tak dodając dziwią mnie trochę opinie na temat awaryjności silników Mazdy, gdyż kilku moich znajomych ma mazdy i nie mają z nimi problemów. powiem więcej, to oni namawiali mnie na "japońca", tylko ze ja wybralem MITSU!!!

piter23
[Usunięty]

Wysłany: 02-01-2008, 18:42   

Mam Cari z silnikiem 1.6 od 4 miesięcy i niepowiem o nim złego słowa.

Spalanie na trasie 90-100km/h ok.6l , miasto max.8l.

Jeśli chcesz się ścigać bierz MSX-a, jeżeli chcesz jeżdzić normalnie bierz 1.6 , 1.8(115km), lub GDI(pamietaj że GDI nie wybacza zaniedbań eksploatacyjnych).

Powiem szczeże, że na większość wiejskich "łupu-cupu" moja cari z pewnością wystarcza.
Wiem bo sprawdzałem. 8)

badmdfk napisał/a:
Wszystkie miały 100 a dokładnie chyba 99 choć może się mylę

Większość Carism z lat 95-97 miały silniki 90 km

pzdr.

jarq
[Usunięty]

Wysłany: 02-01-2008, 20:04   

Dzieki za wszystkie odpowiedzi! Coś juz przynajmiej wiem:D ale jezeli chodzi ozakladanie gazu to otm raczej niemyslalem poniewaz chce znaleźć auto z juz zamontowanym gazem , nochyba ze kupie samochod pocenie dosc niskiej izostanie jeszcze na zamontowanie gazu bo niestety budżet mam ograniczony.

No i scigac raczej sie niezamierzam jeździc bede przeważnie po mieście wiec mysle ze nawet te 1,6 wystarczy (chociaz na gazie moze byc nieco mułowaty)

acha no i jak byście mogli napisac jaka jest sredna cena carismy 96-97 Mam nadzieje ze wyrobie sie w 12k

co myslicie np otym ? http://moto.gratka.pl/tre...548b69aaed3&s=1

pzdr dla wszystkich.

zwolin 
Forumowicz
baaardzo zły miś ;-)

Auto: Carisma 1.8 GDI
Wysłany: 02-01-2008, 22:01   

A żeś sobie wypatrzył :D Z prawej strony dziwnie spasowane drzwi, prawy tył wgnieciony, dziwna jakaś antenka, maska na mój gust ma inny odcień i jakieś takie "mniej wyraźne" przetłoczenia. Lewy przedni błotnik wygląda na skorodowany.
Szukaj dalej. Ta jeśli jest mechanicznie ok to jest warta sporo poniżej 10kpln.

Zapraszam na Stronę Piotrusia - podaruj 1% mojemu dziecku

Robson86 
Forumowicz
Life is a Race

Auto: Carisma GDI Elegance
Wysłany: 02-01-2008, 22:05   

Pod prawa tylna lampa, male wgniecenie-drobiazg jakis...
drzwi tylne prawe spasowane w zakladzie u "pana Zdzisia"
odcien poniektorych elementow tez podejrzany..chociaz to akurat moze byc wina zdjec kipskiej jakosci...
pozdroo

stanik 
Mitsumaniak

Auto: Volvo S60 2.4i
Wysłany: 02-01-2008, 22:57   

i po co tyle antenek wywierconych w blachach?
Jak masz 15km żeby ją obejrzeć to bym się przejechał, jak do 50-ciu km to bym się zastanowił czy nie ma czegoś lepszego bliżej, a jak powyżej 50km to bym sobie darował.

Pozdrawiam
#0175/KMM
Carisma 1.8 SOHC 115KM GLX (Pb +LPG)
SPRZEDANA 30.08.2007
AB RH+
Canon 350D + KIT 18-55mm + Sigma 18-200 OS + Canon 50mm 1.8

zwolin 
Forumowicz
baaardzo zły miś ;-)

Auto: Carisma 1.8 GDI
Wysłany: 02-01-2008, 23:36   

Cytat:
i po co tyle antenek wywierconych w blachach?

tjunink. symetryczne rozmieszczenie anten zapewnia lepszą aerodynamikę przy locie z mostu do rzeki, bo do tego pewnie się to auto nadaje.

Zapraszam na Stronę Piotrusia - podaruj 1% mojemu dziecku

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi