Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[CA4A 1.6] Przekłamanie licznika przebiegu
Autor Wiadomość
pawela 
Mitsumaniak

Auto: 330i & ix20
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 31-05-2008, 18:17   [CA4A 1.6] Przekłamanie licznika przebiegu

Mam dziwną sytuację. 15 maja tankowałem na full. Przebieg całkowity pokazywał 175 658km, licznik dzienny wyzerowałem. 23 maja tankowałem ponownie na full. Przebieg całkowity pokazywał 175 963, a dzienny 305km, wszystko więc ok. Nie zerowałem licznika dziennego, chciałem wiedzieć ile przejadę przez miesiąc, do 15 czerwca. Dziś podjeżdżam do tankowania i małe zdziwko: Przebieg całkowity pokazuje 176 235 a dzienny 636km :!:
Wg mojej znajomości matematyki 176 235 minus 175 658km daje 577 a nie 636... To różnica 59km. Nie wiem więc czy przejechałem 272 czy 331km. Jak to się mogło stać? Czy licznik dzienny mógł przyspieszyć, albo całkowity stanąć? Dodam, że po tym siedziałem w czasie jazdy jako pasażer, obserwowałem oba liczniki i na dobrze znanej mi trasie 24km dokładnie tyle przybyło na obu wskazaniach.

mkm 
Forumowicz

Auto: Colty
Wysłany: 31-05-2008, 18:45   

W pelnoletnim aucie wszystko moze sie zdarzyc...
Moje podejrzenia:1. Traciles reka lub czyms innym "kasownik" i cyferki przeskoczyly. 2.Cos sie zuzylo, albo zuzywa i ktoras cyfra nie wskakuje, albo wskakuje z opoznieniem.
Ale sklaniam sie ku 1. Nie przecierales kurzu albo czegos nie polozyles przy "kasowniku"?

pawela 
Mitsumaniak

Wysłany: 31-05-2008, 19:14   

mkm, oczywiście, że myślałem o trąceniu kasownika. Ale jakbym go trącił to przebieg na dziennym były jednak sporo mniejszy bo by się wyzerował, a nie zwiększył jak u mnie :)
Nigdy nie było problemów ze wskazaniem licznika, czy też samym licznikiem, wskazówkami czy kontrolkami...
I jak pisałem wcześniej, mierzyłem znaną mi na pamięć trasę. Oba liczniki pokazały prawidłowy dystans.

mkm 
Forumowicz

Auto: Colty
Wysłany: 01-06-2008, 00:34   

pawela napisał/a:
oczywiście, że myślałem o trąceniu kasownika. Ale jakbym go trącił to przebieg na dziennym były jednak sporo mniejszy bo by się wyzerował, a nie zwiększył jak u mnie :)

Niekoniecznie wyzerowal. Mnie zdarza sie "niewyzerowac" licznika za pierwszym razem i zamiast "0000" pojawiaja sie dziwne kombinacje badz miedzy zera "wskoczy" inna cyfra.

pawela 
Mitsumaniak

Wysłany: 01-06-2008, 11:16   

więc miejmy nadzieję, że masz rację ;) Będę obserwował licznik

SlaVkoEg
[Usunięty]

Wysłany: 01-06-2008, 13:37   

Mógłby sie wyzerowac juz po kilkunastu kilometrach i dlatego jest "zblizona" roznica. W kazdym badz razie zauwazcie ze to przebieg calkowity wykazal przejechany mniejszy dystans niz przebieg dzienny. Czyli wyzerowany musialby byc przebieg calkowity co jest niemozliwe i wychodzi na to ze albo Ci sie zablokowal przebieg calkowity albo za szybko kreci sie przebieg dzienny.

jolly69 
Mitsumaniak

Auto: Carisma '99 1,6 GL +LPG
Wysłany: 03-06-2008, 15:17   

Prawdopodobnie zacina Ci się cyfra w głównym liczniku. Stoi jakiś czas i dlatego masz zakłamanie. Nie jest to regułą, dlatego podczas testu na 24 kilometrach wszystko było ok. Raz mi się tak zdarzyło tylko że z licznikiem dziennym. Zablokowała się ostatnia cyfra i wszystko stało przez ponad 100 km.... Drugi wniosek jaki mi się nasuwa to fakt, że po przejechaniu 3 - cyfrowego dystansu masz przekłamanie, a po przejechaniu 2 - cyfrowego nie masz - może zacinać się cyfra od "setek".

tymon
[Usunięty]

Wysłany: 04-06-2008, 00:16   

Witam wszystkich ;) U mnie też sie wiesza licznik auto kupiłem w Niemczech prosto od prywatnej osoby , ale licznik mi sie wiesza i wskazówka jak sie zwalnia skacze , wydaje mi się że było już tam chyba grzebane choć silnik chodzi idealnie zawieszenie też luks auto miało niemiecki TIV do 2010 roku i te inne badania tez kupa książek serwisowych ale mimo wszystko wydaje mi się ze tam też grzebią i kręcą bo mi się nawet potrafi zawiesić kasowanie licznika dziennego :?

KaWu 
Mitsumaniak
Karmine Red

Auto: Galant EA2W; Colt CJ1A; Lancer
Wysłany: 04-06-2008, 07:32   

KAsowanie dziennego sie zawiesza jezeli ktos zerowal licznik podczas jazdy auta. Znam takie przypadki-jak pojda zebatki to pozniej moga byc takie wlasnie kwiatki z roznica km albo problemami z zerowaniem.

pawela 
Mitsumaniak

Wysłany: 04-06-2008, 10:48   

wczoraj byłem w Radomiu, przejechałem łącznie 287km. Oba liczniki pokazały to samo. Albo więc było to jednorazowe 'zawieszenie', albo rzeczywiście musiałem trącić 'kasownik' i licznik dzienny minimalnie przeskoczył.

Odpowiedz do tematu