[ALL] Jak zdiąć tylne boczki? |
Autor |
Wiadomość |
LSA69 [Usunięty]
|
Wysłany: 20-01-2008, 08:54 [ALL] Jak zdiąć tylne boczki?
|
|
|
Siemka mam taki problem bo podczas słuchania muzyki w tylnym boczku coś strasznie mi trzeszczy i nie mam pojęcia co to próbowałem zdiąć boczek bo to sprawdzić ale strasznie ciężko idzie. powiedzcie mi czy są jakieś śrubki czy trzeba użyć do tego siły? z góry dzieks |
Ostatnio zmieniony przez harpagan 20-01-2008, 09:56, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
pawela
Mitsumaniak

Auto: 330i & ix20
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 45 razy Dołączył: 01 Lut 2007 Posty: 3478 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 20-01-2008, 09:14
|
|
|
robilem to tydzien temu
- odkrecasz siedzisko(2 sruby) i opracie kanapy (2 sruby)(mozna zostawic ale bedzie niewygodnie)
- potem wyrecasz bodajrze 4 blachowkrety, ktore trzymaja plastik, 2 w kufrze, 1 przy slupku i 1 pod kanapa (lub 5, bo w kufrze moga byc 3, dokladnie nie pamietam)
- potem scigasz listwe z progu drzwi bo boczek na nia nachodzi. Listwa siedzi na kilku zatrzaskach, wyjdzie bez problemu po uzyciu plaskiego srubokretu
- teraz przyda sie ktos do pomocy, lapiesz za boczek w miejscu gdzie spotyka sie z tylna polka a druga osoba lapie przy slupku drzwiowym
- i ciagniecie powiedzmy po skosie: osoba przy slupku do przodu, a osoba z tylu do wewnatrz auta, boczek bedzie wychodzil z zatrzaskow. S sumie robota na kilka minut
Przy skladaniu kolejnosc odwrotna, Moje uwagi to:
uwazaj na pasy bezpieczenstwa, tylny strasznie wkurza, a o przednim trzeba pamietac, zeby potem prawidlowo go ulozyc.
Uzuplenijcie jak o czym zapomnialem
powodzenia |
|
 |
LSA69 [Usunięty]
|
Wysłany: 20-01-2008, 09:41
|
|
|
Spox dzieks za odp... pkt za pomoc dla ciebie emka:D |
|
|
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21939 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 20-01-2008, 09:47
|
|
|
LSA69, przy okazji umyj pasy wodą z mydłem i nasmaruj czymś mechanizm zwijający je. Słyszałem, że pomaga i zaczynają się w miarę normalnie zwijać. Jak to zrobisz to napisz jakie przyniosło to efekty, bo jak pomoże to sam tak zrobię. |
|
|
|
 |
LSA69 [Usunięty]
|
Wysłany: 20-01-2008, 10:09
|
|
|
Ok napiszę na pewno i tak zrobię:) |
|
|
|
 |
gregorbu [Usunięty]
|
Wysłany: 20-01-2008, 10:59
|
|
|
1. Nigdy nie odkręcałem siedzisk ani oparć do ściągania boczków. Boczki można ściągnąć bez demontażu siedzeń. Ale fakt - łatwiej będzie jeśli siedzenia będą zdjęte.
2. W żadnym razie nie myj pasów wodą z mydłem, jak radzi Hugo. Wetrzesz tylko brud, a efekt żaden. Jeśli masz na tyle odwagi i zmysł techniczny, zdemontuj pasy i upierz je w pralce. Tu efekt masz murowany. Sprawdzone w przypadku obu moich Miśków. Jeśli jesteś zainteresowany, podaj mi swojego maila, a przyślę Ci instrukcję demontażu pasów. |
|
|
|
 |
LSA69 [Usunięty]
|
Wysłany: 20-01-2008, 18:52
|
|
|
gregorbu masz rację,nie czyściłem pasów,ale nasmarowałem końcówki rolek na które się zwija pas i co do twojego pytania Hugo powiem ci ze zwijają się troszkę lepiej albo poprostu to tylko moje złudzenie... |
|
|
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21939 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 21-01-2008, 03:28
|
|
|
LSA69 napisał/a: | zwijają się troszkę lepiej albo poprostu to tylko moje złudzenie | Rozumiem, dzięki. |
|
|
|
 |
Miroslaw1305
Forumowicz
Auto: Mitsubishi Colt CJO 1,3 1997
Pomógł: 19 razy Dołączył: 07 Mar 2007 Posty: 474 Skąd: Kępno
|
Wysłany: 12-02-2008, 21:11
|
|
|
Gregorbu-Prośba -instrukcję demontażu pasów jeśli możesz wpisz na forum .Zainteresowanie jest tym tematem bardzo duże.Myśle że wielu skorzysta ,ruwnież ja .Z góry wielkie dzięki
[ Dodano: 12-02-2008, 21:21 ]
Gregorbu w sprawie demontażu pasów -Załóż nowy temat ,aby nie szukac po innych
podtematach .
Pozdrowienia z Wielkopolski . |
|
|
|
 |
gregorbu [Usunięty]
|
Wysłany: 14-02-2008, 08:00
|
|
|
Chciałem ten opis wrzucić na forum ale wyszedłem z założenia, że pasy to tak ważny element bezpieczeństwa w aucie, że opis ich demontażu nie powinien być ogólnie dostępny. Chciałbym uniknąc sytuacji, by pierwszy lepszy domorosły mechanik-samozwaniec demontował pasy w aucie swoim/rodziców i nieodpowiednio to potem składał. O skutkach nie chcę nawet myśleć. Rozmawiałem kiedyś na ten temat z Bartkiem i miał takie samo zdanie.
Tak więc ogólnodostępnej instrukcji demontażu pasów umieszczać na forum nie będę.
Zainteresowanym będę, tak jak dotąd, wysyłał instrukcję mailem. |
|
|
|
 |
Dedis [Usunięty]
|
Wysłany: 19-02-2008, 09:45
|
|
|
hey ziomki, może załatwcie to przez PW bo pół topica jest z adresami maili też tak zrobiłem. co do demontażu... można gdzieś dostać te takie zapinki do nakładek progów? mam kilka zniszczonych i przy okazji bym to naprawił.
jednej nie ma (bym przykleił może) a z dwóch nie mam tych "siedzeń" które są w samym progu.
pozdro! |
|
|
|
 |
gregorbu [Usunięty]
|
Wysłany: 19-02-2008, 23:24
|
|
|
Cenna uwaga, Dedis. Posty z prośbą o przesłanie instrukcji lecą do kosza. Nie zaśmiecajmy tematu. Na przyszłość proszę o pw.
Co do spinek i blaszek mocujących, szukaj w sklepach motoryzacyjnych. Niektóre mają taki asortyment. |
|
|
|
 |
karolgt
moderator

Auto: Lexus GS430 V8
Pomógł: 35 razy Dołączył: 02 Lip 2006 Posty: 5645 Skąd: Kraków
|
|
|