|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Kilka pytan eksploatacyjnych Lancera |
Autor |
Wiadomość |
Rudy
Mitsumaniak
Auto: Lancer 1.6 '04
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 4 razy Dołączył: 09 Gru 2007 Posty: 85 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 22-12-2007, 16:19 Kilka pytan eksploatacyjnych Lancera
|
|
|
Witam.
Ostatnio stalem sie posiadaczem Lancera 1.6 z 2004 roku. Ogolnie fura bardzo mi sie podoba, ogromna roznica pomiedzy moimi Oplami ( jeden ma 19, a drugi mial 10 wiec moze to kwestia wieku), ale do rzeczy, jak narazie mam trzy pytania:
1. Musze kupic opony letnie w instrukcji jest rozmiar 195/60/15, czy nie bedzie problemu z oponami 195/50/15? Chce kupic takie bo jest spora roznica w cenie ok. 200zl za komplet. Domyslam sie ze beda lekkie przeklamania licznika, ale to mi nie przeszkadza
2. Jak jezdzic ekonomicznie, w jakim zakresie obrotow? Ja mam przyzwyczajenia ze swojej Vectry gdzie ekonomiczna jazda jest w zakresie 2-2,5k obr/min. A jak to wyglada w Lancerze?
3. Chce zalozyc gaz, bo wizyty na stacji troche mnie przerazaja Slyszalem wiele opini ze ten silnik bardzo dobrze radzi sobie z LPG, pod warunkiem ze to bedzie dobra instalacja, zastanawiam sie nad BRC Sequent w EGP Warszawa, moze ktos ma jakies inne propozycje co do instalacji, albo punktu montazu?
Za wszytkie informacje z gory dzieki! |
|
|
|
 |
gumas_72 [Usunięty]
|
Wysłany: 22-12-2007, 18:14
|
|
|
- mitsu montuje gaz ale chyba gwarancji na samochód juz nie masz więc wal tam gdzie masz to sprawdzone
-co do obrotów hmm ja staram sie nie dopalać pow. 100-140 na godzinę -wtedy pali jak smok
i po mieście do 80 -ciu nie więcej .Poza konkursem dobrze zbiera sie na 3 i 4 , na 5 lekko muli ale tez ma kopa jak dociśniemy prawy pedał
-o oponach niestety nic nie powiem bo nie wiem |
|
|
|
 |
Artii
moderator mitsumaniak

Auto: LancerCS0 2003 LancerC62 1990
Pomógł: 17 razy Dołączył: 04 Kwi 2005 Posty: 892 Skąd: Zawiercie/Zabrze
|
Wysłany: 22-12-2007, 19:50
|
|
|
Jeśli chodzi o te opony to nie polecam poniewaz bedziesz mial przekłamanie licznika i do tego misio bedzie jeszcze niżej siedział.
http://www.opony.com.pl/opony/opony_zamienniki.asp |
Ostatnio zmieniony przez Artii 24-12-2007, 12:39, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
seba76 [Usunięty]
|
Wysłany: 22-12-2007, 23:55
|
|
|
1. Szczerze mówiąc też mam dylemat dot. zakupy letnich opon - ja z kolei planuje zakupić alufelgi 16 cali do mojego lancera, tylko jeszcze nie wiem jakie, podobno ceny za oryginalne alusy w ASO są chore... A co do mniejszego profilu to bym jednak nie radził, rzeczywiście mogą być przekłamania licznika.
2. Myślę, że jeśli w granicach 2000 obrotów będziesz zmieniał bieg na wyższy to powinno być ekonomicznie, z resztą ekonomiczna jazda zależy od tak wielu rzeczy, że kwestia wysokości obrotów to tylko jeden z jej elementów.
3. Co do gazu to słyszałem, że silnik dobrze go znosi, policz tylko, czy na pewno Ci się opłaci montaż. Jeśli planujesz robić naprawdę duże przebiegi to pewnie tak, ale w innym przypadku już niekoniecznie. Ja osobiście zostaję przy benzynie, szkoda mi go gazować.
pozdrawiam! |
|
|
|
 |
Rudy
Mitsumaniak
|
Wysłany: 23-12-2007, 11:52
|
|
|
Wlasnie sobie przeliczylem opony i przeklamanie nie jest takie duze ok 6km/h na kazde 100km/h wiec wsumie nie jest zle, gorzej z tym ze samochod bedzie nizszy o 4cm a to w sumie calkiem sporo.
Wlasnie caly czas sie nad tym gazem zastanawiam, szczegolnie ze rano mam do pokonania trase ok 3km a potem 15km, tylko w weekendy i wakacje duzo jezdze, wsumie wychodzi ponad 20k rocznie. Zastanawialem sie jak szybko samochod bedzie sie nagrzewal do temperatury przelaczania na gaz, ale widze ze szybko sie nagrzewa, tj. po 1km wskazowka jest juz w 1/6 wysokoci - ile to stopni, moze ktos wie?
Moze ktos mial stycznosc z sekwencja KME - Diego to sie chyba nazywa? |
|
|
|
 |
seba76 [Usunięty]
|
Wysłany: 23-12-2007, 15:45
|
|
|
Rudy napisał/a: | Wlasnie caly czas sie nad tym gazem zastanawiam, szczegolnie ze rano mam do pokonania trase ok 3km a potem 15km, tylko w weekendy i wakacje duzo jezdze, wsumie wychodzi ponad 20k rocznie. Zastanawialem sie jak szybko samochod bedzie sie nagrzewal do temperatury przelaczania na gaz, ale widze ze szybko sie nagrzewa, tj. po 1km wskazowka jest juz w 1/6 wysokoci - ile to stopni, moze ktos wie?
Moze ktos mial stycznosc z sekwencja KME - Diego to sie chyba nazywa? |
Jeśli rzeczywiście robisz ponad 20 tys. rocznie to pewnie się opłaci, to musi oznaczać, że naprawdę dużo jeździsz w wakacje, bo dla tych 3 i 15 km to by się raczej nie opłacało |
|
|
|
 |
akbi
I Love SPEEDway

Auto: Subaru Forester 2.0XT .. 18r
Zaproszone osoby: 65
Pomógł: 74 razy Dołączył: 03 Mar 2006 Posty: 12275 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 24-12-2007, 08:54
|
|
|
Cytat: | 1. Musze kupic opony letnie w instrukcji jest rozmiar 195/60/15, czy nie bedzie problemu z oponami 195/50/15? Chce kupic takie bo jest spora roznica w cenie ok. 200zl za komplet. Domyslam sie ze beda lekkie przeklamania licznika, ale to mi nie przeszkadza |
dodatkowo będziesz miał większą lukę między oponą a zderzakiem ...trochę to pogorszy wygląd ... ale kolego ...ja właśnie przejrzałem oferty opon i wszędzie 195/60/15 są tańsze od 195/50/15 a nie na odwrót, więc napisz proszę, jakie i za ile chcesz kupić opony .... może znajdziemy lepsze i tańsze
edit ...
sorki ... dopiero teraz zobaczyłem, że pytasz o letnie, a akurat tutaj jest tak jak piszesz, to zimówki są tańsze 60 od 50 |

Subaru Legacy 10MY 2.5 GT 2014 IV - 2018 III
Galant EA5W SE '99 2007 IV - 2015 III
Lancer CB4W GLXi '94 2005 XII - 2007 V |
|
|
|
 |
Rudy
Mitsumaniak
|
Wysłany: 24-12-2007, 13:14
|
|
|
W sumie fakt, szpara miedzy kolem i blotnikiem i tak jest dosyc spora, a jak sie jeszcze o 2cm powiekszy to juz wogole bedzie krater Chyba jednak kupie na profilu 60. Co do marki to mysle nad Fulda Carat Progresso (najtansza 215zl) albo Uniroyal Rallye 550 lub Kleber Dynaxer HP2 obie po okolo 230zl. Moze jakies inne propozycje? |
|
|
|
 |
|
|