[Cari 1.8 GDI] Paliwożerność - ten model tak nie ma |
Autor |
Wiadomość |
Juiceman
Mitsumaniak Murgrabia Juice

Auto: Galant Wagon 2.5 V6
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 66 razy Dołączył: 07 Maj 2006 Posty: 8679 Skąd: Wrocław/Ostrzeszów
|
Wysłany: 21-12-2007, 12:49 [Cari 1.8 GDI] Paliwożerność - ten model tak nie ma
|
|
|
Panowie i Panie jeśli takowe są, jak co poniektórzy znają historie Carusi, tak nie wszyscy, więc krótkie przypomnienie. Kupiłem sprowadzoną Carisme EXE GDI z Niemiec. Wszystko pięknie ładnie - ale w silniku zaczęło coć stukać, no to kolejna inwestycja wymiana popychaczy - problem nadal nie został rozwiązany, no to ostateczny krok zmiana serducha na młodsze!
W końcu pomogło, szczęście potrwało parę miesięcy i zgadnijcie co się dalej działo....
Otóż to już nie jest stukanie.... to już jest spalanie. Auto w mieście niby pali 12-13l. Gdzie przy stukającym silniku palił 8-10l. max. Na trasie też nie najlepiej....
I tu moje pytanie czego to może być przyczyna??Co poradzić na to, może o czymś zapomniałem... Święta idą trzeba Cari pod choinkę podreperować ;] |
|
|
|
 |
saphire
Mitsumaniak daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Pomógł: 162 razy Dołączył: 20 Sie 2006 Posty: 6011 Skąd: Przemyśl
|
Wysłany: 21-12-2007, 16:10
|
|
|
Sonda lambda do sprawdzenia. Aczkolwiek moja pali normalnie po mieście 12l tyle że u mnie przy automacie to normalne. |
_________________ Bartek `saphire` Siębab |
|
|
|
 |
zwolin
Forumowicz baaardzo zły miś ;-)
Auto: Carisma 1.8 GDI
Pomógł: 6 razy Dołączył: 19 Lut 2007 Posty: 481 Skąd: Wawa Ursus
|
Wysłany: 21-12-2007, 19:23
|
|
|
Juiceman napisał/a: | Auto w mieście niby pali 12-13l. |
A przypadkiem, nie jest to tak, że polatałeś na krótkich przebiegach przy minusowych temperaturach. Silnik przez wiekszą część czasu pracuje na wzbogaconej mieszance i spalanie wychodzi jak diabli. Ja jak jeżdżę tylko do pracy (4km, małe korki) to potrafię 13-14l spalić, a jak normalnie jeżdżę w tych ...... warszawskich korkach to potrafię się w 10l wyrobić.
Jeśli nie to, to sprawdził bym:
- sondę lambda
- przepływomierz
- nieszczelności w dolocie
- może jakieś nieszczelności w wydechu
- a może poprostu syf nie benzyna |
_________________ Pozdrawiam
Zapraszam na Stronę Piotrusia - podaruj 1% mojemu dziecku |
|
|
|
 |
arekp
Mitsumaniak

Auto: inny
Pomógł: 21 razy Dołączył: 16 Maj 2005 Posty: 2784 Skąd: jestem z miasta
|
Wysłany: 21-12-2007, 19:34
|
|
|
No i pytanie czy spalanie bierzez z komputera czy z ilosci zuzytej benzyny na ilosc przejechanych kilometrow - czyli tzw. lanie pod korek. Komputer lubi klamac |
|
|
|
 |
Juiceman
Mitsumaniak Murgrabia Juice

Auto: Galant Wagon 2.5 V6
Pomógł: 66 razy Dołączył: 07 Maj 2006 Posty: 8679 Skąd: Wrocław/Ostrzeszów
|
Wysłany: 21-12-2007, 22:33
|
|
|
zwolin napisał/a: | Juiceman napisał/a: | Auto w mieście niby pali 12-13l. |
A przypadkiem, nie jest to tak, że polatałeś na krótkich przebiegach przy minusowych temperaturach. Silnik przez wiekszą część czasu pracuje na wzbogaconej mieszance i spalanie wychodzi jak diabli. |
Hmmm.... silnik tak samo palil duzo w lecie jak i teraz przy 0 'C. Zresetowałem srednia spalania w kompie, odpalilem i podnioslo mi srednia do 25l ;] na biegu jalowym heh, cos nie tak Z Cari czy zemna : >? |
|
|
|
 |
Moomin
Mitsumaniak

Auto: Ford Focus 1.6 115KM, 2008
Pomógł: 19 razy Dołączył: 20 Maj 2007 Posty: 1205 Skąd: Biała Podlaska
|
Wysłany: 21-12-2007, 22:49
|
|
|
Juiceman napisał/a: |
Hmmm.... silnik tak samo palil duzo w lecie jak i teraz przy 0 'C. Zresetowałem srednia spalania w kompie, odpalilem i podnioslo mi srednia do 25l ;] na biegu jalowym heh, cos nie tak Z Cari czy zemna : >? |
No na ssaniu tak będzie. Ja jak wyzerowałem średnie spalanie zaraz po odpaleniu to pierwsze wskazanie miałem 19l, teraz jest zimniej więc może być 25. |
|
|
|
 |
zwolin
Forumowicz baaardzo zły miś ;-)
Auto: Carisma 1.8 GDI
Pomógł: 6 razy Dołączył: 19 Lut 2007 Posty: 481 Skąd: Wawa Ursus
|
Wysłany: 21-12-2007, 23:08
|
|
|
Juiceman napisał/a: | Hmmm.... silnik tak samo palil duzo w lecie jak i teraz przy 0 'C. Zresetowałem srednia spalania w kompie, odpalilem i podnioslo mi srednia do 25l ;] na biegu jalowym heh, cos nie tak Z Cari czy zemna : >? |
Daj sobie spokój ze wskazaniami kompa. Jedyna wiarygodna metoda to przejechanie kilkuset km i obliczenie spalania na podstawie dotankowanego paliwa. |
_________________ Pozdrawiam
Zapraszam na Stronę Piotrusia - podaruj 1% mojemu dziecku |
|
|
|
 |
|