Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Cari 1.8 GDI] Paliwożerność - ten model tak nie ma
Autor Wiadomość
Juiceman 
Mitsumaniak
Murgrabia Juice

Auto: Galant Wagon 2.5 V6
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 21-12-2007, 12:49   [Cari 1.8 GDI] Paliwożerność - ten model tak nie ma

Panowie i Panie jeśli takowe są, jak co poniektórzy znają historie Carusi, tak nie wszyscy, więc krótkie przypomnienie. Kupiłem sprowadzoną Carisme EXE GDI z Niemiec. Wszystko pięknie ładnie - ale w silniku zaczęło coć stukać, no to kolejna inwestycja wymiana popychaczy - problem nadal nie został rozwiązany, no to ostateczny krok zmiana serducha na młodsze!

W końcu pomogło, szczęście potrwało parę miesięcy i zgadnijcie co się dalej działo....

Otóż to już nie jest stukanie.... to już jest spalanie. Auto w mieście niby pali 12-13l. Gdzie przy stukającym silniku palił 8-10l. max. Na trasie też nie najlepiej....

I tu moje pytanie czego to może być przyczyna??Co poradzić na to, może o czymś zapomniałem... Święta idą trzeba Cari pod choinkę podreperować ;]

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Wysłany: 21-12-2007, 16:10   

Sonda lambda do sprawdzenia. Aczkolwiek moja pali normalnie po mieście 12l tyle że u mnie przy automacie to normalne.

zwolin 
Forumowicz
baaardzo zły miś ;-)

Auto: Carisma 1.8 GDI
Wysłany: 21-12-2007, 19:23   

Juiceman napisał/a:
Auto w mieście niby pali 12-13l.

A przypadkiem, nie jest to tak, że polatałeś na krótkich przebiegach przy minusowych temperaturach. Silnik przez wiekszą część czasu pracuje na wzbogaconej mieszance i spalanie wychodzi jak diabli. Ja jak jeżdżę tylko do pracy (4km, małe korki) to potrafię 13-14l spalić, a jak normalnie jeżdżę w tych ...... warszawskich korkach to potrafię się w 10l wyrobić.
Jeśli nie to, to sprawdził bym:
- sondę lambda
- przepływomierz
- nieszczelności w dolocie
- może jakieś nieszczelności w wydechu
- a może poprostu syf nie benzyna :evil:

Zapraszam na Stronę Piotrusia - podaruj 1% mojemu dziecku

arekp 
Mitsumaniak

Auto: inny
Wysłany: 21-12-2007, 19:34   

No i pytanie czy spalanie bierzez z komputera czy z ilosci zuzytej benzyny na ilosc przejechanych kilometrow - czyli tzw. lanie pod korek. Komputer lubi klamac ;)

Juiceman 
Mitsumaniak
Murgrabia Juice

Auto: Galant Wagon 2.5 V6
Wysłany: 21-12-2007, 22:33   

zwolin napisał/a:
Juiceman napisał/a:
Auto w mieście niby pali 12-13l.

A przypadkiem, nie jest to tak, że polatałeś na krótkich przebiegach przy minusowych temperaturach. Silnik przez wiekszą część czasu pracuje na wzbogaconej mieszance i spalanie wychodzi jak diabli.

Hmmm.... silnik tak samo palil duzo w lecie jak i teraz przy 0 'C. Zresetowałem srednia spalania w kompie, odpalilem i podnioslo mi srednia do 25l ;] na biegu jalowym heh, cos nie tak Z Cari czy zemna : >?

Moomin 
Mitsumaniak

Auto: Ford Focus 1.6 115KM, 2008
Wysłany: 21-12-2007, 22:49   

Juiceman napisał/a:

Hmmm.... silnik tak samo palil duzo w lecie jak i teraz przy 0 'C. Zresetowałem srednia spalania w kompie, odpalilem i podnioslo mi srednia do 25l ;] na biegu jalowym heh, cos nie tak Z Cari czy zemna : >?

No na ssaniu tak będzie. Ja jak wyzerowałem średnie spalanie zaraz po odpaleniu to pierwsze wskazanie miałem 19l, teraz jest zimniej więc może być 25.

zwolin 
Forumowicz
baaardzo zły miś ;-)

Auto: Carisma 1.8 GDI
Wysłany: 21-12-2007, 23:08   

Juiceman napisał/a:

Daj sobie spokój ze wskazaniami kompa. Jedyna wiarygodna metoda to przejechanie kilkuset km i obliczenie spalania na podstawie dotankowanego paliwa.

Zapraszam na Stronę Piotrusia - podaruj 1% mojemu dziecku

Odpowiedz do tematu