Ciekawostka na temat HID i problemow z nim... |
Autor |
Wiadomość |
arturro [Usunięty]
|
Wysłany: 01-12-2009, 13:26 Ciekawostka na temat HID i problemow z nim...
|
|
|
Pracuje ze mna jedna osoba u Ukrainy. Wczoraj do niej jechala kolezanka samochodem z zamontowanym HID i zostala zatrzymana na granicy spedzila prawie dwie godziny blagajac o wpuszczenie do Polski (nie dala rady zmienic zarowek) az wkoncu straz graniczna sie zlitowala i ja wpuscila na jakims oswiadczeniu.
W miedzy czasie sprawdzili jej w aucie doslownie wszystko lacznie z hamulcem recznym.
Brawo staraz graniczna
Tak sie wlasnie zastanawialem ostatnio (z racji ze mieszkam przy granicy) czy przypadkiem na wschodzie minela moda na HID czy tez cos innego (wczesniej praktycznie kazde auto z bialorusi mialo zamontowany ksenon), a tu sie okazalo ze pogranicznicy wzieli sie sie do roboty
Reasumujac, odradzam wycieczki za granice wschodnia Polski jak ktos ma HID'a. |
|
|
|
 |
deenbe [Usunięty]
|
Wysłany: 01-12-2009, 14:08
|
|
|
wreszcie! |
|
|
|
 |
Bartek
Mitsumaniak friendly admin

Auto: A161, EC5W, GF6W, A03A
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 01-12-2009, 14:30
|
|
|
Ale dlaczego tylko pogranicznicy jakby chociaż straż wiejska się za to zabrała - posypałyby się dowodziki, bo w okolicach wawki, co piąte auto nie ma ocHIDów...... |
_________________ Pozdrawiam
MITSUMANIAK Bartek
Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
Space Wagon '99 V6 - 24 sprzedany
nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin
Piratem drogowym się nie rodzi - piratem drogowym się umiera |
|
|
|
 |
Fragu
Mitsumaniak Łukasz

Auto: jest
|
Wysłany: 01-12-2009, 14:43
|
|
|
Tragedia z tymi pseudo xenonami......wczoraj wracałem do domu z Bydgoszczy (kręta, wąska, ciemna droga, bez lini)...gościu jechał chyba MLem...pojawia się i taaaki blask niebieskawy, że nic nie widać. Daje mu długimi bo myślałem, że też ma długie...ale jak on długie zapalił to......... Myślałem, że zatłukę dziada
Po prostu po podrzędnych drogach jeździć nie idzie. Poza tym założą sobie takie latarnie i później zapindalają 130km/h po nocy...... |
_________________ Zdania są jak tyłek - podzielone.
|
 |
cns80
Mitsumaniak Forumowa łajza

Auto: Espace 4 2,0T+KawasakiZRX1200S
|
Wysłany: 01-12-2009, 14:49
|
|
|
Fragu napisał/a: | Poza tym założą sobie takie latarnie i później zapindalają 130km/h po nocy...... | Oprócz tego te latarnie są wysoko mocowane - mniej więcej na wysokości głowy kierowcy plaskacza |
|
 |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
|
Wysłany: 01-12-2009, 14:52
|
|
|
Fragu napisał/a: | ...gościu jechał chyba MLem |
trza wziac na nich poprawke, bo w mlu nawet fabryczny xenon oslepia - juz nie raz przetrenowalem |
_________________ Mateusz <Matejko>
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam |
|
|
|
 |
arturro [Usunięty]
|
Wysłany: 01-12-2009, 15:42
|
|
|
Bartek napisał/a: | Ale dlaczego tylko pogranicznicy... |
dobre i to, bo u nas tu na wschodzie co sie wyprawialo z tymi ksenonami i zdezelowanymi wrakami braci zza wschodu to byl normalnie szok, kazdy passat lub cygaro zaladowane cebula lub innymi dobrami (ostatnio mat. budowlanymi) musialo miec ksenon min 12000 i walilo po galach niczym orient express.
Bartek napisał/a: | ...jakby chociaż straż wiejska się za to zabrała... |
te tlumoki dostaly/znalazly sobie ostatnio nowe zajecie od sadu tj. ladowanie mandatow za brak oplaty prakingowej co jak okreslil sad rowna sie z zaparkowaniem auta na zakazie, wiec te czubaki jezdza jak poparzeni po bialymstoku swoimi trafficami i wala blokady na lewo i prawo |
|
|
|
 |
Fragu
Mitsumaniak Łukasz

|
Wysłany: 01-12-2009, 16:59
|
|
|
cns80 napisał/a: | Oprócz tego te latarnie są wysoko mocowane - mniej więcej na wysokości głowy kierowcy plaskacza |
..no zawszę biorę na to poprawkę - colt jest niski.
Matejko napisał/a: | trza wziac na nich poprawke, bo w mlu nawet fabryczny xenon oslepia - juz nie raz przetrenowalem |
..ten był ewidentnie chiński, jeszcze takiej padaki nie widziałem - po prostu wielka niebieska kula światła |
|
 |
szpala85
Mitsumaniak
Auto: dwie skarbonki
|
Wysłany: 01-12-2009, 18:54
|
|
|
Fragu napisał/a: | Matejko napisał/a:
trza wziac na nich poprawke, bo w mlu nawet fabryczny xenon oslepia - juz nie raz przetrenowalem
..ten był ewidentnie chiński, jeszcze takiej padaki nie widziałem - po prostu wielka niebieska kula światła |
nie był chiński po prostu tak miał ... tak samo jak reszta nowych aut z xenonami fabrycznymi ..... oślepiają !!! .... ale .... jak jadę Vito ( troszkę wyżej siedzę to takie auta mnie nie oślepiają ) ... co innego jak jadę Galantem ( niżej siedzę i już mam flesza w szybę ) |
|
|
|
 |
Fragu
Mitsumaniak Łukasz

|
Wysłany: 01-12-2009, 20:46
|
|
|
szpala85 napisał/a: | nie był chiński |
mniejsza o to...faktem jest, że takie latarnie zmuszają mnie do hamowania prawie do zera i uciekanie na pobocze bo nie wiem co się w tej kuli światła dzieje. Albo kupię Pajero |
|
 |
deenbe [Usunięty]
|
Wysłany: 02-12-2009, 09:13
|
|
|
xenony tez moga byc ustawione za wysoko... i mozna to regulowac |
|
|
|
 |
mlun
Mitsumaniak Fanatic of GDI

Auto: Carisma 98 GDI LS
|
|
|
|
 |
Paweł_BB
Mitsumaniak 01657/KMM

Auto: Evo VIII 4T375
|
Wysłany: 03-12-2009, 16:49
|
|
|
mlun, chyba mylisz pojęcia, lampy zawsze się ustawia na odpowiednią wysokość - stawiasz puste auto i specjalnym przyrządem sprawdzasz, jeśli jest źle to śrubkami regulujesz.
Samopoziomowanie ustawia lampy na zadaną wysokość jeśli np. obciążysz tył pojazdu lub nawet dynamicznie (podczas hamowania i przyspieszania). |
|
|
|
 |
mlun
Mitsumaniak Fanatic of GDI

Auto: Carisma 98 GDI LS
|
|
|
|