Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Witam:)
Autor Wiadomość
ncl80
[Usunięty]

Wysłany: 30-12-2007, 01:44   Witam:)

Witam wszystkich uzytkownikow forum mitsumaniaki. Mam nadzieje dolaczyc do owego zacnego grona, gdyz stalem sie dumnym posiadaczem samochodu marki Mitsubishi Carisma 1.8 GDI rocznik XII 2000 model Elegance 122000 km przebiegu. Samochod kupilem zupelnie w ciemno pod wplywem impulsu i milosci do tego autka. Poszedlem na zywiol, bo co tu duzo mowic zakochalem sie w nim od pierwszego wejzenia. Dodatkowo slabo znam sie na samochodach i w sobote w obcym miescie, ciezko cos sprawdzic. Zadowolilem sie, ze samochod nabylem od pierwszego wlasciela, ktory mial go od nowosci z polskiego salonu i wygladal na zadbany. Bylem z nim na badaniach technicznych gdzie wyszlo ze nierowno lapia tylnie hamulce i swozen prawy dolny z przodu ma jakis mankament, to bylo na tyle. Po Nowym Roku jade do mechanika zalatwic sprawe. Mam nadzieje, ze nie bedzie to nic powaznego. Ogolnie saochod jak dla mnie chodzi slicznie :D , choc jest w nim pare usterek. I wlasnie licze na szczegolna pomoc doswiadczonych uzytkownikow, ktorzy poradza mi jak sie ich pozbyc :P Pierwsza sprawa to komputer. Nie wiem dlaczego w przypadku sredniej predkosci pokazuje mi maksymalnie 35km/h :shock: Nawet jak jezdze szybko to nigdy wiecej nie skoczy? Czy macie jakis pomysl, dlaczego tak sie dzieje?
Kolejna sprawa to radio. Mam firmowe radio na kasety. Chcialbym ustawic sobie swoje szczecinskie stacje radiowe, jednak nie wiem jak :shock: W instrukcji obslugi do autka jest pokazany model, ale roznicacy sie od tego, ktory mam w samochodzie. Nie mam niektorych przyciskow, ktore potrzebne sa do programowania radia wedlug instrukcji.Wkleje wam fotki radyjka, moze ktos z was mial takie samo i pomoze :)

http://img291.imageshack....=img2914sh3.jpg

Nastepna sprawa - w czasie skrecania kierownica slychac od strony kierowcy jakby z lewgo kola dziwne stukanie czy pukanie, ktore trwa chwile, raz glosniej, raz ciszej, a czasami w ogole.
Ostatnia sprawa pytanko do ludzi ze Szczecina - gdzie polecacie naprawiac Carisme, mam na mysli dobry sprawdzony i niedrogi warsztat :) To samo tyczy sie sklepow z czesciami. Poszukuje plastikowej pokrywki do lampki w suficie, gdzie moge dostac taka :D
Mam nadzieje ze swoim postem nie zasmiece forum :D , jesli zasmiecilem to przepraszam i prosze o wyrozumialosc. Dolaczam kilka fotek mojej Ksiezniczki.

http://img291.imageshack....=img2921pk6.jpg

http://img291.imageshack....=img2923zg2.jpg

http://img291.imageshack....=img2918ac7.jpg

http://img291.imageshack....=img2924ay2.jpg

http://img291.imageshack....=img2922gw3.jpg

Chooper 
Mitsumaniak

Auto: MZR 2.0 DOHC
Zaproszone osoby: 3
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 30-12-2007, 03:25   

co do radia, to manualnie ustawiasz wybraną stację a następnie wciskasz i przytrzymujesz na chwilkę (aż doo piknięcia etc) wybrany klawisz od 1 do 5 i pod tym numerem zapamięta tą stację.

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Wysłany: 30-12-2007, 08:46   Re: Witam:)

ncl80 napisał/a:
w czasie skrecania kierownica slychac od strony kierowcy jakby z lewgo kola dziwne stukanie czy pukanie, ktore trwa chwile, raz glosniej, raz ciszej, a czasami w ogole.

Zależy jakie to są odgłosy ale zwykle jeśli podczas skrętu terkocze i puka regularnie to jest to oznaka rychłego zgonu przegubu.

ncl80
[Usunięty]

Wysłany: 30-12-2007, 09:30   Re: Witam:)

saphire napisał/a:
ncl80 napisał/a:
w czasie skrecania kierownica slychac od strony kierowcy jakby z lewgo kola dziwne stukanie czy pukanie, ktore trwa chwile, raz glosniej, raz ciszej, a czasami w ogole.

Zależy jakie to są odgłosy ale zwykle jeśli podczas skrętu terkocze i puka regularnie to jest to oznaka rychłego zgonu przegubu.

Z tym ze opony przednie, tarcze itd. sa nowki. Na przegladzie technicznym facet powiedzial ze sa w idealnym stanie to samo hamulce przednie.Jest to taki gluchy stukot, puk puk puk do 3 razy, jakbys gial plastik czy cos takiego.
Przypomnialem tez sobie, nie dziala mi spryskiwacz szyby tylniej. Z tego co wyczytalem to zbiornik na plyn jest wspolny dla obou szyb, tylko sa dwa silniczki. Prawdopodobnie musial pasc silniczek od szyby tylniej. Jesli ktos naprawial, czy wymienial silniczek jakie to sa mniej wiecej koszta? Z gory dziekuje za wszystkie odpowiedzi :)
Ostatnio zmieniony przez ncl80 30-12-2007, 09:33, w całości zmieniany 1 raz  

Pieniek 
Mitsumaniak

Auto: Carisma DiD HP 2001
Wysłany: 30-12-2007, 09:32   

A jeżeli puka i trzeszczy na postoju podczas kręcenia kierownicą to najprawdopodobniej pada górne łożysko amortyzatora z poduszkami.
Co do średniej prędkości to pewnie bardzo dawno nie była kasowana a przy jeździe miejskiej trudno uzyskać więcej nież 30-35 km/h. Funkcje komputera zeruje się długim przytrzymaniem przycisku DISP na radiu.
Pozdrawiam.

jp7
[Usunięty]

Wysłany: 30-12-2007, 10:06   Re: Witam:)

Cytat:
Przypomnialem tez sobie, nie dziala mi spryskiwacz szyby tylniej. Z tego co wyczytalem to zbiornik na plyn jest wspolny dla obou szyb, tylko sa dwa silniczki. Prawdopodobnie musial pasc silniczek od szyby tylniej. Jesli ktos naprawial, czy wymienial silniczek jakie to sa mniej wiecej koszta? Z gory dziekuje za wszystkie odpowiedzi :)

Rzeczywiście są dwa silniczki.
Koszt silniczka z wymianą 50-100 zł.

Tutaj masz cały wątek.

Nikon 
Mitsumaniak

Auto: 1.8 GDI '99 Comfort
Wysłany: 30-12-2007, 15:22   

ncl80 gratuluje Cari naprawde ładna maszyna, co do prędkości to mi też tyle pokazuje, a przy okazji komputera czy ktoś wie na jakiej podstawie pokazuje on liczbę pozostałych km na paliwie w baku, bo mam z tym problem bo mi się zmniejsza cały czas ale po za tankowaniu nie wzrasta liczba, wiecie może dlaczego ?

Carisma 1.8 GDI '99 Comfort

Rafal_Szczecin 
Mitsumaniak

Auto: Volvo Amazon, Skoda Superb
Wysłany: 30-12-2007, 15:45   

witam kolejnego szczecinianina :)

i od razu zapraszam do naszego kacika ktory znajdziesz klikajac w ten link

http://www.mitsubishi-gra...wforum.php?f=33

znajdziesz w nim wiele tematow, m.in polecane warszaty, czy tez informacje o spotkac w naszym miescie .
serdecznie pozdrawiam :)

Robson86 
Forumowicz
Life is a Race

Auto: Carisma GDI Elegance
Wysłany: 30-12-2007, 16:23   

A dlaczego na przednim lewym blotniku masz przyklejony krzywo emblemat "GDI" :?: na tymsamym blotniku rowniez nie posiadasz malej listewki (przedluzenia tej z drzwi... :? ) Czy ona czasem nie byla bachnieta gdzies :?:
Pozdroo

[ Dodano: 30-12-2007, 21:31 ]
http://www.otomoto.pl/ind...how&id=C3959065
to chyba Twoja :)

ncl80
[Usunięty]

Wysłany: 30-12-2007, 22:23   

Robson86 napisał/a:
A dlaczego na przednim lewym blotniku masz przyklejony krzywo emblemat "GDI" :?: na tymsamym blotniku rowniez nie posiadasz malej listewki (przedluzenia tej z drzwi... :? ) Czy ona czasem nie byla bachnieta gdzies :?:
Pozdroo

[ Dodano: 30-12-2007, 21:31 ]
http://www.otomoto.pl/ind...how&id=C3959065
to chyba Twoja :)

Robson86 nie zwrocilem w sumie uwagi na te dwa drobiazgi :oops: . Jak pisalem poszedlem na zywiol i kupilem ja. Wlasciciel zapewnil, ze byla bezwypadkowa, dokladnie ogladalismy ja cala i nic nie wskazuje ze byla bita. Jednak nie jestem fachmanem w tych sprawach. Zaufalem wlascicielowi. Co do fotki to wlasnie ta Cari :D

Rafal_Szczecin dziekuje bardzo za zaproszenie 8)
Pozdrwiam wszystkich.

stanik 
Mitsumaniak

Auto: Volvo S60 2.4i
Wysłany: 30-12-2007, 22:36   

teraz to i tak już kupiona i nie ma co wybrzydzać, oby się dobrze spisywałą :)

Pozdrawiam
#0175/KMM
Carisma 1.8 SOHC 115KM GLX (Pb +LPG)
SPRZEDANA 30.08.2007
AB RH+
Canon 350D + KIT 18-55mm + Sigma 18-200 OS + Canon 50mm 1.8

turek61 
Mitsumaniak
Zgred :)

Auto: Outlander I Turbo
Wysłany: 30-12-2007, 22:50   

ncl80 napisał/a:
Samochod kupilem zupelnie w ciemno pod wplywem impulsu i milosci do tego autka. Poszedlem na zywiol, bo co tu duzo mowic zakochalem sie w nim od pierwszego wejzenia

Przypomniałeś mi zakup swojej.Było dokładnie tak samo czyli "od pierwszego wejrzenia"
Pozdrawiam ziomala i podpowiadam, że możesz te fotki wykorzystać w temacie "Nasze miśki"
http://www.mitsubishi-gra...wforum.php?f=21

Robson86 
Forumowicz
Life is a Race

Auto: Carisma GDI Elegance
Wysłany: 30-12-2007, 22:57   

turek61 napisał/a:
Przypomniałeś mi zakup swojej.Było dokładnie tak samo czyli "od pierwszego wejrzenia"

ja nawet pod maske nie zajrzalem :D Tylko tyle co wsiadlem i sie przejechalem :)
To sie nazywa milosc :twisted:
pozdroo

andy1
[Usunięty]

Wysłany: 31-12-2007, 00:57   

Heh średnia prędkość wyższa nie będzie jak jeździsz po mieście, w mondeo którym czasem jeżdżę, które jeździ 50/50 trasa i miasto - jest 40-45, naprawdę taka jest średnia prędkość ;) policz sobie czas który poświęcasz na jazdę i kilometry i zobaczysz, że komp nie kłami.

To stukanie to może być ten sworzeń - jedź, wymień (najlepiej zamów od razu u japaneze, bo generalnie mitsubishi twierdzi, że sworznie w wahaczach są niewymienne i tylko wahacze można kupić w większości sklepów - a gdybyś się zdecydował na wahacz - uważaj na jego wymiary (mi sprzedano za krótki o 10mm i musiałem wrócić do starego). Wtedy zobaczysz, co to fatkycznie jest.

A poza tym - bardzo ładna cari, mi osobiście podoba się bardzo ten kolor, fajnie jest wykończona w środku (kierownica nardi), spojler ;) Naprawdę ładne autko, nawet jeśli bite, to ładnie odpicowane.

Ja swoje kupiłem całe podrapane i pouderzane, na dodatek bez poduszek - tak jak Ty, pod wpływem impulsu. Teraz jest już odpicowane z zewnątrz, jeszcze wstawię poduchy i będzie jak nowe ;)

szerokiej drogi!

TESTER 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Carisma 1.8GDI 1998
Wysłany: 31-12-2007, 07:47   

Gratuluję udanego zakupu...... !! Wierzę, że poszedłeś na żywioł miałem to samo, drobne usterki zawsze się zdarzają nie zrażaj się nimi i niech Ci się nią dobrze śmiga....... Co do silniczka spryskiwacza to sprawdź na nim podłączenie przewodów, może się okazać że wystarczy je przeczyścić i wszystko będzie ok. !

Odpowiedz do tematu