Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Cari 1.9TD] prad
Autor Wiadomość
ziomek99
[Usunięty]

Wysłany: 31-12-2007, 17:15   [Cari 1.9TD] prad

witam wszytkich!

Mam dziwny problem.Kiedy zalanczam radio w samochodzi poglaszam glosniej zaczyna mi przygasac(pulsowac) az w koncu radio sie wylancza. Czy miał ktos kiedys podobny problem? Moze wina alternatora?? (dziwny spadek napiecia..) Moze to jest powiazane ale po właczeniu swiatel, ogrzewania tylenej szyby itp obroty spadaja z 950 do 600-700 .Prosiłbym o jakies rady dzieki wszytkim i pozdrawaim

kielurkk 
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1,9TD GLX 98r.
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 01-01-2008, 17:13   

ziomek99 napisał/a:
Kiedy zalanczam radio w samochodzi poglaszam glosniej zaczyna mi przygasac(pulsowac) az w koncu radio sie wylancza.

Co Ci pulsuje radio czy światła?

Opisz to dokładniej bo z Twojego opisu nie bardzo wiem o co Ci chodzi?

TWO BEER OR NOT TWO BEER THAT IS THE QUESTION

SHEAKESBEER

Samochód japoński tak jak Chuck Norris zapala z pół obrotu :D

Piszę poprawnie po polsku
.

ziomek99
[Usunięty]

Wysłany: 01-01-2008, 18:10   prad

pulsuje mi podswietlenie w radiu zgodnie z basem w glosnikach(przygasa az w koncu przy wiekszym poglaszaniu wylancza sie) dodam że posiadam fabryczne glosniki tylko zmieniłem radio ale przy moim poprzednim kaseciaku działo sie tak samo

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Wysłany: 01-01-2008, 18:34   

No to masz źle podłączone zasilanie radia i masę. Są dwa zasilania - jedno to permanentne +12V (to podtrzymuje ustawienia itp.) a drugie po kluczyku ACC +12V (to ma tylko dawać cynk do radia by się włączyło) - generalnie nie powinno się zwierać obu tych zasilań ze sobą (niestety często taki błąd robią instalatorzy). Przy czym zasilanie radia to max 10A obciążenia bo jest na tym samym obwodzie co zapalniczka i takim bezpiecznikiem jest zabezpieczone (u mnie w radiu dodatkowo też był taki bezpiecznik).

Jest jeszcze jedno +12V tzw. dimmer czyli cynk dla radia że ma obniżyć jasność wyświetlacza na noc a jest to po prostu wzięty sygnał z przełącznika świateł - po włączeniu świateł dostarcza do radia na tym przewodzie +12V ewentualnie obniżone przez układ regulacji jasności podświetlenia zegarów i to powinno byc wpięte tylko na pin sygnałowy w radiu do tego celu przeznaczony. Jest także sterowanie anteną ale te +12V na nim to tylko do anteny się nadaje ze względu na to że radio przekaźnikiem (albo elektronicznie) puszcza na to masę lub +12V - tego nie sprawdzałem bo nie mam takiej anteny.

Teraz jeszcze kwesta masy - jest masa na kablach ale jak wyczaiłem przy podłączeniu do tej właśnie masy często jest efekt pulsowania wyświetlacza zatem ja po prostu podciągnąłem sobie odrębna masę dla radia wprost z budy auta. Kilka dni temu także walczyłem z radiem bo miałem wszystkie kable obcięte przez poprzednika i zalutowane w nietypową wtyczkę do starego pioneera więc po kolei rozpracowywałem co na którym przewodzie ma być i zarobiłem we wtyczki ISO.

O ile na starym kaseciaku pioneera przy większym podgłośnieniu pulsował wyświetlacz to po porządnym przerobieniu kabli na kostki ISO i podpięciu nowego grajka wszystko jest w jak najlepszym porządeczku.

ziomek99
[Usunięty]

Wysłany: 01-01-2008, 18:49   prad

wziałem dzisja to radyjko do auta taty i tam wszytko jest w jak najlepszym pozadku wiec może to byc masa.Zapomniałem dodac że mam jeszcze cb radio które u mnie chodzi tragicznie słychac w nim nawet odglos spryskiwaczy , wycieraczek a nawet silnika a u innych chodzi idealnie(cb podłaczone do zapalniczki antena na magnez)

kielurkk 
Mitsumaniak

Wysłany: 01-01-2008, 19:28   

ziomek99 napisał/a:
Zapomniałem dodac że mam jeszcze cb radio które u mnie chodzi tragicznie słychac w nim nawet odglos spryskiwaczy , wycieraczek a nawet silnika a u innych chodzi idealnie(cb podłaczone do zapalniczki antena na magnez)

Większość CB ma filtr przeciwzakłóceniowy na zasilaniu. Może Twoje radio jest prostym modelem i trzeba dołożyć taki filtr. W sklepach elektronicznych można kupić takie filtry za niewielkie pieniądze. (10-20 zł) U mnie też czasami szumi jak spryskuję ale podciągam SQUELCHEM i jest git :D

SHEAKESBEER

.

ziomek99
[Usunięty]

Wysłany: 01-01-2008, 19:50   prad

no włąsnie mam cb presidenta harry 2 i antene sirio sg 1200 filtr tam jest u innych smiga jak nalezy a u mnie nie tylkoe że jest wiecej szumów ale inni mnie słysza a ja ich bardzo słabo a nawet wogóle.Cb używam żadko ale z radiem juz nie da sie wytrzymac tak jakby pradu mu brakowało kiedy podkrece głosniej pulsuje podswietlenie i wyswietlacz i sie wylancza

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Wysłany: 01-01-2008, 20:27   Re: prad

ziomek99 napisał/a:
u innych smiga jak nalezy a u mnie nie tylkoe że jest wiecej szumów ale inni mnie słysza a ja ich bardzo słabo a nawet wogóle

U innych czyli gdzie? W innych Cari GDI? Bo rzecz w tym że to GDI takie zakłócenia robi albo wtryskiwaczami albo fajkocewkami i odbierasz je nie po zasilaniu ale po antenie więc filtr na zasilaniu niewiele daje. Prędzej inna antena albo inne radyjko.

ziomek99
[Usunięty]

Wysłany: 01-01-2008, 22:11   prad

no witam sprawdzone bylo w 3 autkach moich kolegów seat arosa sdi , stary kadet diesel i w takiej samej carismie jak moja czyli gl td i tam i radyjko i cb chodziło czysto i ładnie;)pozdro

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Wysłany: 01-01-2008, 22:21   

Na swojej antenie w tej drugiej cari sprawdzałeś? A co do grajka to podłącz go na krótko bezpośrednio do klem akumulatora i zobacz co się wtedy będzie działo.

gulgulq 
moderator
Służbowo. Na statek.

Auto: i30
Wysłany: 02-01-2008, 10:26   

a u mnie jak podłacze grzanie szyby i lusterek to radio buczy.
Pewie tez cos pozmieniane z kabelkami.

kupujepolskieprodukty.pl

ziomek99
[Usunięty]

Wysłany: 02-01-2008, 11:42   prad

antena wszedzie działa tak samo czyli do .... . Dziaj podłacze bezposredni pod akumulator i zobazymy co sie bedzie działo pozdro

[ Dodano: 02-01-2008, 11:51 ]
Zapomniałem dodoac waznej rzeczy radio nie szumi na postoju lecz kiedy przekrece kluczyk jak podgrzam swiece i jak juz jest zapalony na postoju chodzi bardzo ladnie(drobne szumy które sa nieuniknione) ale radio pulsuje na właczonym i na wylaczonym

kielurkk 
Mitsumaniak

Wysłany: 02-01-2008, 17:07   

Sprawdz przewód anteny od CB może jest nadłamany bądz pogięty przez zamykanie drzwi czy klapy (nie wiem którędy wchodzi Ci do samochodu) może ekran anteny jest uszkodzony i wtedy będzie "siało" wszystko co w pobliżu zakłócenia robi. Najlepiej podmień antenę na inną na próbę. Może też być złą masa na gnieżdzie anteny w radiu. Kolega tak miał i wymienił antene pózniej dolutował drugą masę do ekrany anteny zepsuł dwie anteny a okazało się że gnaizdo w radiu (CB) się delikatnie ruszało i raz masowało raz nie

SHEAKESBEER

.

ziomek99
[Usunięty]

Wysłany: 02-01-2008, 21:54   prad

Cb radio i radyjko alpine było sparwdzane w takiej samej carismie u znajomego czyli GL TD i u niego wszytko chodzi byłem dzisij u elektryka i powiedział że nie wie czego to przyczyna.... pojade jeszcze do jednego zobaczymy co powie jezeli uda sie zlokalizowac problem napisze o tym na przyszłosc dla innych pozdrawiam

[ Dodano: 04-01-2008, 20:39 ]
witam bylem u elektryka winą było zle podłaczenie ale nie samego radia.musiał obciac wszystkie kable i polutwc je jeszce raz(kable od carismy) teraz wszytko smiga widocznie poprzedni włąscciel cos zle podpiął.

mam jeszcze takie pytanko.
chce sobie zrobic car audio w carismie i zastanawiam sie czy dac 2 akumulatory czy 1 wiekszy?? żelowy czy kwasowy?? i czy 2 akumulatoru musza miec taka sama moc?? pozdro

Odpowiedz do tematu