[Cari 1.6] Kontrolka ABS |
Autor |
Wiadomość |
Ziolek1987 [Usunięty]
|
Wysłany: 01-06-2008, 12:20 [Cari 1.6] Kontrolka ABS
|
|
|
podczas jazdy samochodem zapala mi sie kontrolka ABS-u nie wiem czy to coś poważnego czy tylko jakaś informacja prosze o szybką pomoc pozdrawiam
moja Carisma to 1,6 16v 1995r http://pl.youtube.com/watch?v=1VR0zZ1RAeQ |
|
|
|
 |
mlun
Mitsumaniak Fanatic of GDI

Auto: Carisma 98 GDI LS
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 30 razy Dołączył: 01 Sie 2006 Posty: 2834 Skąd: Otwock
|
Wysłany: 01-06-2008, 13:37
|
|
|
Widać że nie oszczędzasz tego samochodu:P Powodów może być wiele od głupiego błędu kompa który wystatrczy poprostu skasować do padnięcia jakiejś częśc związnej z ABS-em,pompy czy czujnika. Jak Ci się ta kontrolka pali to wtedy ABS nie działa dlatego radzę pojechać do kogoś kto się zna i niech oceni fachowym okiem co nie gra. |
_________________ Carisma 1,8 GDI Honda Accord VII 2.0 |
|
|
|
 |
Ziolek1987 [Usunięty]
|
Wysłany: 01-06-2008, 14:23
|
|
|
tak właśnie przeczuwałem ze jak sie pali kontrolka to pewnie nie działa :/ nie dobrze w każdym badz razie bede musiał to sprawdzic . dzieki tak wogóle to nie dawno go kupilem . jak by ktos mi jeszcze mógł podpowiedziec czym jest wlasciwie SRS w Carismie to bym bardzo podziekowal Pozdrawiam |
|
|
|
 |
fajter [Usunięty]
|
Wysłany: 01-06-2008, 14:33
|
|
|
SRS w Cari jest tym samym co w innych autach.
Supplemental Restraint System - czyli system poduszek powietrznych (w wolnym tłumaczeniu ) Składa się z:
- sterownika systemu
- czujników
- poduszek powietrznych
- pirotechnicznych napinaczy pasów bezpieczeństwa.
Jeśli masz ochotę się dokształcić to proponuję ten link
edit: ... aha ... w Cari na 100% występowały poduszki:
kierowcy, pasażera, boczna kierowcy i boczna pasażera (takie w fotelu a nie kurtyny).
Może jeszcze jakieś, ale się nie spotkałem. |
|
|
|
 |
Ziolek1987 [Usunięty]
|
Wysłany: 01-06-2008, 14:56
|
|
|
aha dzieki wielkie jezeli ktos by mogl jeszcze kilka informacji dorzucic do tego modelu to był bym wdzieczny Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Chooper
Mitsumaniak

Auto: MZR 2.0 DOHC
Zaproszone osoby: 3
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 98 razy Dołączył: 08 Kwi 2005 Posty: 4814 Skąd: Łódź
|
Wysłany: 02-06-2008, 09:55
|
|
|
wymrugaj sobie błąd od ABS i po problemie, nie powiem jak bo jest na forum |
_________________ MZR 2.0 DOHC (2005) LF-DE 110 KW
Mini Cooper R55s - 1.6T - 120 KW |
|
|
|
 |
Ziolek1987 [Usunięty]
|
Wysłany: 28-06-2008, 19:22
|
|
|
Tak szczeze mowiac to wiem ze da sie to jakoś wymrugać tylko ze ja nie wiem jak to odczytac wiem ze trzeba znaleźć gdzies podpięcie do komputera złączyc jakiś chyba jeżeli sie nie mylę 1 oraz 4 styk ?? z której strony prawej lewej ?? i na desce rozdzielczej zacznie mi coś mrygać . Teraz mam takie pytanie jak to odczytac jako błąd ABS wiem ze są to jakieś dziesiątki itd.. jestem zielony . Help |
|
|
|
 |
Elektrownik [Usunięty]
|
Wysłany: 16-07-2008, 21:00
|
|
|
Mam awarie czujnika abs w prawym tylnym kole. Chcę kupić używany czujnik, ale wszystkie, które do tej pory oglądałem miały inne mocowanie. Czy jest różnica w mocowaniu czujnika między bębnami a tarczami? Dodam, że w moim aucie z tyłu są zamontowane fabrycznie tarcze oraz nie widzę innej możliwości zamocowania go. Tak wygląda mój czujnik:  |
Ostatnio zmieniony przez Matejko 16-07-2008, 21:32, w całości zmieniany 3 razy |
|
|
|
 |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
Pomógł: 146 razy Dołączył: 04 Kwi 2005 Posty: 7054 Skąd: Calish4nia
|
Wysłany: 16-07-2008, 21:33
|
|
|
musisz szukac czujnika do hamulcow tarczowych, chyba ze np da sie go wyjac i wlozyc w mocowanie od tego ktory masz na foto,
prawdopodobnie powinien pasowac z lancera z tych samych lat |
_________________ Mateusz <Matejko>
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam |
|
|
|
 |
|