Sprzeglo problem !! |
Autor |
Wiadomość |
zejben [Usunięty]
|
Wysłany: 06-01-2008, 06:56 Sprzeglo problem !!
|
|
|
Witam i pozdrawiam wszystkich , to jest moj pierwszy tekst i zaznaczam ze jestem zielony jezeli chodzi o mechanike samochodowa....
cos sie dzieje nie tak z moim sprzeglem , wpada do konca i nie moge wrzucic biegu ale jak ponaciskam na nie kilak razy noga, tak jak bym je pompowal to wszytko wraca do normy i jest ok ale tylko przez kilka godzin potem znowu musze podpompowywac zeby modz wrzucic bieg.... moze ktos wie co jest grane z gory dzieki..... i sorki jesli powtorzylem post !!!! |
|
|
|
 |
saphire
Mitsumaniak daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 162 razy Dołączył: 20 Sie 2006 Posty: 6011 Skąd: Przemyśl
|
Wysłany: 06-01-2008, 08:18
|
|
|
Wygląda na walnięty wysprzęglik lub pompkę. Poszukaj na forum o tym bo już było w kwestiach reperaturki do niego.
PS. Nie da się wstawic wyników wyszukania więc musisz to zrobić sam:
-włazisz w ,,szukaj''
-w słowa kluczowe wpisujesz: wysprzęglik
-na drzewie działów po lewej zaznaczasz: Carisma
-klikasz SZUKAJ
i masz kilkanaście znalezionych tematów - poczytaj je sobie |
_________________ Bartek `saphire` Siębab |
|
|
|
 |
Lukas_83 [Usunięty]
|
Wysłany: 06-01-2008, 08:26
|
|
|
PŁYN miałem to samo płyn ci kolego prawie zamarzł przy niskich temperaturach nie wiem dlaczego robi sie z niego kisiel i znacznie zmniejsza swoją objętość, po dolaniu płynu nie zauważysz zmiany ale potem w ciągu kilku dni wszystko powinno wrócić do normy. |
|
|
|
 |
orzech [Usunięty]
|
Wysłany: 06-01-2008, 15:21
|
|
|
W moim przypadku okazalo sie ze jest nieszczelny wysprzeglik (ubytek plynu) kupilem zestaw naprawczy za 10 zl. i po problemie. |
|
|
|
 |
zejben [Usunięty]
|
Wysłany: 06-01-2008, 18:07
|
|
|
no i teraz nie wiem co tak naprawde sie dzieje z tego co piszecie (dzieki za wskazowki) moga byc tego rozne przyczyny, poczekam kilka dni tak jak pisa Lukas_3 i zobacze czy sie cos zmieni, choc wczesniej nie bylo problemu przy niskich temperaturach... zastanawia mnie tylko jedno czemu sie tak dzieje ze jak wsiadam do samochodu i naciskam sprzeglo to jest wieeeeli luz ale ponaciskam kilka razy to znika i sprzegla smiga jak nowe.... olej dolalem i czekam obaczym czy sie cos zmieni ( Lukas_33--- po ilu dniach miales juz dobrze dzialajace sprzeglo ?) ile trzeba odczekac.. ? co do repertuarki to sie jeszcze wstrzymam bo nie mieszkam w polsce wiec nie wiem czy tutaj w UK bede mogl kupic cos podobnego zamiennego... moze ktos mieszka w UK i wie gdzie taki cos dostac...... ??? |
|
|
|
 |
vienek [Usunięty]
|
Wysłany: 06-01-2008, 20:13
|
|
|
Panowie a powiedzcie mi co się stało: przycisnąłem reką dźwignię przy silniku prawdopodobnie od sprzęgła i pedał sprzęgła wpadł, tzn. sprzęgło łapało tuż przy podłodze. Dopiero jak podciągnąłem na regulacji pedału jest ok. , ale mam już końcówkę gwintu od regulacji. I teraz czy to wina przepuszczjącej jakiejś uszczelki, oringu, czy też to normalne? |
|
|
|
 |
kris80
Forumowicz

Auto: Carisma 1.8 16V (GLS) 97r.
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 25 razy Dołączył: 11 Sie 2007 Posty: 727 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 08-01-2008, 20:00
|
|
|
witam ja zrobiłem to samo, sam nie wiem dlaczego i teraz sprzegło mi bierze juz przy samej podłodze.
jak to naprawic |
_________________ Tylko Mitsu
 |
|
|
|
 |
vienek [Usunięty]
|
Wysłany: 09-01-2008, 20:38
|
|
|
Tak jak i ja. Podciągnij na pedale sprzęgła. Poluzuj nakrętkę konntrującą i wykręć śrubę na stosowną wysokość. Klucz o ile dobrze pamiętam 12. |
|
|
|
 |
piter23 [Usunięty]
|
Wysłany: 09-01-2008, 20:45
|
|
|
Kolego a prubowałeś odpowietrzyc układ sprzęgła, u mnie to pomogło , tez poruszałem dzwignią do wysprzeglania, rano wsiadam a tu pedał wpadł w podlogę, podpompowałem na chwile pomogło, pojechałem do mechaniora, powiedziałem żeby odpowietrzył(musi być dwóch, jeden pompuje drugi odpowietrza).
I jak reką odjoł. |
|
|
|
 |
vienek [Usunięty]
|
Wysłany: 12-01-2008, 11:33
|
|
|
Dzięki. O tym nie pomyślałem. Sprawdzę. |