[Cari 1.8 GDI] czy wskazania komputera o potrzebie tankowani |
Autor |
Wiadomość |
k0chan [Usunięty]
|
Wysłany: 11-01-2008, 16:35 [Cari 1.8 GDI] czy wskazania komputera o potrzebie tankowani
|
|
|
Jak w tytule...zastanawiam, się, czy wskazania komputera - pokazuje mi że za 156 km należy zatankować - natomiast na wskaźniku jeszcze ze 4 mm i rezerwa będzie - czy można ufać, że te 150 km jeszcze przejadę? to moje pierwsze auto z komputerem (wyświetlacz) no i nie wiem w jakim stopniu można zaufać tej elektronice . pozdro |
|
|
|
 |
mlun
Mitsumaniak Fanatic of GDI

Auto: Carisma 98 GDI LS
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 30 razy Dołączył: 01 Sie 2006 Posty: 2834 Skąd: Otwock
|
Wysłany: 11-01-2008, 16:41
|
|
|
A za ile zatankowałeś? Te wsakźniki potrafią czasem kłamać i trzeb poprstu z własnych obliczeń mniejwięcej wiedzieć kiedy kończy się wacha i wtedy porównywac czy wskaźniki działają prawidłowo. A jak na wskaźniku masz jeszcze troche i nie spadło poniżej kreski to uważam że te 150 do rezerwy powinieneś zrobić.Tym bardziej że ktoś kiedyś pisał o tych kompach i one chyba właśnie pokazują przebiego do momentu zapalenia się rezerwy. |
_________________ Carisma 1,8 GDI Honda Accord VII 2.0 |
|
|
|
 |
k0chan [Usunięty]
|
Wysłany: 11-01-2008, 16:53
|
|
|
zatankowałem, jak ją kupiłem, za 150 zeta - zaznacze, że przed kupnem, jak na jazdę próbną z gościem pojechałem, już się rezerwa świeciła (nie wiem, ile czasu przed ale mniejsza z tym)... zajechałem na stację i po wlaniu za te 150, na wskaźniku trochę za pół zbiornika się wychyliło (jakieś 3 mm) i na kompie wskazywało 550 do następnego tankowania...zrobiłem już prawie 400 km i mi jeszcze 156 wskazuje... pozdro
P.S.
Nie wiedziałem , że auto z silnikiem 1,8 może byc tak oszczędne (oczywiście nie jeżdżę więcej niż 110, bo na wymianę paska umówiłem się dopiero na 25 i nie przeginam, ale te spalanie mniaaaam... lubie bardzo te GDI (wcześniej astra 1,4 8 wentyli 60KM bleeee) |
|
|
|
 |
saphire
Mitsumaniak daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Pomógł: 162 razy Dołączył: 20 Sie 2006 Posty: 6011 Skąd: Przemyśl
|
Wysłany: 11-01-2008, 17:00
|
|
|
A nie prościej przyjąć do wiadomości że gdy wskazówka poziomu opadnie do kreski przy zerze to należy tankować? Oszczędzicie pompę paliwa zamiast jeździć na oparach... |
_________________ Bartek `saphire` Siębab |
|
|
|
 |
mlun
Mitsumaniak Fanatic of GDI

Auto: Carisma 98 GDI LS
Pomógł: 30 razy Dołączył: 01 Sie 2006 Posty: 2834 Skąd: Otwock
|
Wysłany: 11-01-2008, 17:04
|
|
|
to spalanieśrednie powinno ci się w granicach 8-8,5L pokazywać.Ja osobiście za 150 przjead około 400-410 km (dojazd z pod warszawy jazda po wawie i moim miescie ktore nie jest wcale takie przejezdne coraz bardziej:P) Może faktycznie masz rezerwe.Jeźdz zalej do pełna i wtedy wzytsko sie okaże.
saphire no ale trzeba wiedziec czy dobrze wskazuje czy nie czasem to potrafi uratować dupę jak nie ma gdzie zatankować:P Pozatym ja nie wierze w te bajki o zachetaniu pompy.Jak mieliśmy seat przez 8 lat to ojciec często na rezerwie przejżdżał koło 40-50km i pompa nigdy nie protestowała, ba lezy do tej pory w garażu i działa(wymontowalem ją po wypadku na sprzedaż). |
_________________ Carisma 1,8 GDI Honda Accord VII 2.0 |
|
|
|
 |
k0chan [Usunięty]
|
Wysłany: 11-01-2008, 17:12
|
|
|
wiesz saphire, jak się jeździ - czasami jak miałem astre na gaz , gazu mi brakowało i okazywało się, że i z paliwem było krucho, człowiek z duszą na ramieniu jechał do pierwszej lepszej stacji, bo tam nawet lampki od rezerwy nie było (taki full wypas miałem hehe) tak więc warto wiedzieć jak to jest - np jak pokazuje jeszcze 30 km do tankowania - skąd on te dane bierze? oblicza na podstawie zawartości zbiornika, no nie wiem, dlatego się pytam... |
|
|
|
 |
Robson86
Forumowicz Life is a Race

Auto: Carisma GDI Elegance
Pomógł: 216 razy Dołączył: 13 Sie 2006 Posty: 4858 Skąd: Kielce
|
Wysłany: 11-01-2008, 17:46
|
|
|
k0chan napisał/a: | skąd on te dane bierze |
to sa czysto elektroniczne wartosci, nie ma zadnej miarki w baku z ktorej komp korzysta, komputer pokazuje wartosci orientacyjne.
Pozdroo |
_________________ Robson- Kielce
Mitsubishi Carisma GDI Elegance
-00149/KMM -
 |
|
|
|
 |
mareqm
Forumowicz
Auto: Carisma 1.8 GDI ,2003 AT
Pomógł: 9 razy Dołączył: 10 Paź 2007 Posty: 94 Skąd: okolice W-wy
|
Wysłany: 11-01-2008, 17:58
|
|
|
U mnie zaczyna migać rezerwa jak komputer pokazuje ,że mogę przejechać jeszcze 120-130 km.Wtedy tankuję i wchodzi około 60 litrów.
Pozdrawiam. |
|
 |
saphire

|
Wysłany: 11-01-2008, 18:48
|
|
|
Mnie od wskazania na ,,0'' do odbicia pod korek wchodzi 50l więc zakładam że ,,0'' = 10l w baku |
|
|
|
 |
k0chan [Usunięty]
|
Wysłany: 11-01-2008, 19:05
|
|
|
ale saphire, "0" na kompie czy zero na wskaźniku? bo jak zero na kompie to extra, znaczy można do zerka jechać i wtedy se spokojnie na stację zawitać... |
|
|
|
 |
Robson86
Forumowicz Life is a Race

Auto: Carisma GDI Elegance
Pomógł: 216 razy Dołączył: 13 Sie 2006 Posty: 4858 Skąd: Kielce
|
Wysłany: 11-01-2008, 19:16
|
|
|
Sory za ot ale w koncu ile Cari ma litrow pojemnosci baku
ostatnio mi sie zdarzylo ze zlapala mnie rezerwa na trasie a rzadnej porzadnej stacji nie bylo w poblizu. Gdy takowa spotkalem w koncu (shell wiec pewnie pewne paliffko) i zatankowlem weszlo mi ponad 62litry...
Pozdroo |
_________________ Robson- Kielce
Mitsubishi Carisma GDI Elegance
-00149/KMM -
 |
|
|
|
 |
k0chan [Usunięty]
|
Wysłany: 11-01-2008, 19:18
|
|
|
książka podaje 60 L ale to chyba bez rezerwy |
|
|
|
 |
saphire

|
Wysłany: 11-01-2008, 19:54
|
|
|
k0chan napisał/a: | ale saphire, "0" na kompie czy zero na wskaźniku? |
Komp mnie nie obchodzi - wskaźnik to wskaźnik. Z zasady nie ufam wróżbitom |
|
|
|
 |
slawek st
Forumowicz
Auto: carisma DI-D+/2003r
Pomógł: 8 razy Dołączył: 24 Lis 2006 Posty: 391 Skąd: pomorze
|
Wysłany: 11-01-2008, 19:54
|
|
|
W mojej mieści 65 litrów, rezerwa zapala się na stałe przy 12 litrach . Sprawdzałem kilka razy (jazda do zgaśnięcia silnika i potem tankowanie pod korek) pozdr. |
|
 |
lipa40
Forumowicz

Auto: Space Runner 1.8 16v `94
Pomógł: 17 razy Dołączył: 14 Lis 2007 Posty: 561 Skąd: Lubelskie
|
Wysłany: 11-01-2008, 19:55
|
|
|
k0chan napisał/a: | jak to jest - np jak pokazuje jeszcze 30 km do tankowania - skąd on te dane bierze? oblicza na podstawie zawartości zbiornika |
Robson86 napisał/a: | nie ma zadnej miarki w baku z ktorej komp korzysta, | A wskażnik paliwa ? , czy on nie jest taką miarką z której korzysta komputer , jak również licznik kilometrów z prędkościomierzem , być może jest zamontowany tzw. przepływomierz paliwa . Te elementy wyposażenia pozwalają na obliczenie średniej prędkości na danym dystansie , średnie zużycie paliwa jak i chwilowe . Mając te wszystkie dane , komputer jest w stanie obliczyć na ile kilometrów mamy paliwa w zbiorniku . |
|
|
|
 |
|