Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
colt (93-94) vs. swift (93-95)
Autor Wiadomość
hoodzix
[Usunięty]

Wysłany: 31-12-2007, 12:11   colt (93-94) vs. swift (93-95)

Witam! Mam prosbe byscie troszke bardziej mnie naprowadzili na wybor samochodu. Zastaniawiam sie nad kupnem z silnikami 1,3 samochodow colt i swift z podobnych rocznikow 93-94 (swift nawet 95). I tu moja prosba byscie napisali co sadziecie o tym co napisze nizej. Wiem ze to forum mistu wiec bedziecie go bronic bardziej ale czekam na szczere wypowiedzi ludzi zwiazanych z tymi samochodami. Tak wiec oceniam (mozliwe ze subiektywnie):

SWIFT
-dobra dynamika
-zadowalajace spalanie w miescie i poza nim
-wyzsze zawieszenie (mniejsza mozliwosc trafienia miska olejowa na nawet malych wertepach jak w colcie mojej dziewczyny)
-wiecej ich w PL wiec latwiej o czesci (moja subiektywna opinia) - mam nadzieje ze nie ma takze tez problemu ze czesc z tego rocznika i do tego silnika nie pasuje jak w colcie bywa
-srednia pieknosc tego samochodu

COLT
-dobra dynamika (ale raczej ciut gorsza niz swift)
-wysokie spalanie w miescie, poza nim ok
-niskie zawieszenie (przyjemne na ulicy, na drogach latwych poza asfaltowych problem)
-ladna sylwetka (od swifta duzo ladniejsza)
-problem z czesciami (czesci z odpowiedniego rocznika i silnika nie pasuja...

O miejscu wewnatrz nie pisze bo mi starczy. Szczerze mowiac jest jeszcze opcja hyundai s-coupe ale ciezko dostac (podoba mi sie chyba najbardziej z tej "3" tylko musi byc na alu) i najwiekszy minus to ze nie jest hatchbagiem a takiego chce. Prosze o wasze rady. Pozdrawiam

Jurop
[Usunięty]

Wysłany: 31-12-2007, 12:20   

Z częściami to mnie zaskoczyłeś bo ja jeszcze nigdy nie miałem takiego problemu. Czy seryjne zawieszenie jest takie niskie to bym nie powiedział. Zapytaj usera Mirc23 jaki mam wjazd na plac i ja się tam nie wieszam nawet obniżonym. o charakterystyce silnika nie mi się wypowiadać bo nie miałem ani w lancerze ani nie mam w colcie silnika 1.3

czarnuch23 
Mitsumaniak
Jaszczomp:>

Auto: Outlander 2.0T
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 31-12-2007, 12:25   

Co do zawieszenia w colcie jest niskie to trzeba przyznac..ale miska klepnac o cos to trzeba niezlej kobinacji alpejskiej a nie drogi (jakies 2 dni temu pojechalem z dziewczyna nad wisle...
doly wertepy i inne takie (droga bardziej na 4x4) I coltwm 1.6 dalem rade.. tylko raz podwiesilem sie na zderzaku z tylu bo tynia os m isie lekko zsunela w koleinke :D (i tak do malowani to mi go nie zal :D ) ale nic sie nie stalo pomijajac dziwny dzwiek :D
Przejechalem niezly awal.. coprawda tepem zolwim (1 i 2 w porywach) ale nie czepialem przodem.
Jasne wysokie krawężniki sa wyzwaniem ale tez mozna sie nauczyc je pokonywac (nawet na nisko-profilowych kolach 15"
W cidziennym uzytkowaniu nie bedziesz jezdzil po lesie gdzie drogi sa raczej paskiem ziemi bez drzew...

Mieszkam na mazurach i do domku mam ponad kilometr przelajowki typowo polnej i nie mam z nia problemow (chodz lepiej punto ja znosi niz moj misiek )

Colt mimo wszytko jest chyba lepiej wyposazony niz swift.
Co do spalania 1.3 nie wypowiem sie.. 1.6 ma bardzo przyzwoite spalanie i w miescie i poza nim a do tego dostrcza nie lada frajdy.
Jesli chodzi o Serwis.. nie wiem dlaczego myslisz ze problem jest z czesciami do colta..
Niedlugo szcesliwie 1.5 roku bedzie jak mam misia i nie mialme zadnego problemu z czesciami..
1. NIE PSUJE SIE :D
2. Japaneze ma wszytko.. a nawet jesli nie ma-- moze miec :D
To tle odemnie D

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Wysłany: 31-12-2007, 12:54   

Colt jest bardzo niski. Ja mam zawieszenie niżej od seryjnego o 2,5 cm i czasami jadąc polną drogą lub zbliżając się do krawężnika jestem zaskoczony, że znów przywaliłem. Przedwczoraj jadę sobie jakby nigdy nic polną drogą cały czas ją obserwując i nagle jak nie pizg... coś. Uderzyłem prawdopodobnie tym czymś co jest po prostu wspaniałe w Colcie, czyli belką pod silnikiem. Jeszcze nigdy w życiu tak nie walnąłem w nic. Aż mi cała deska rozdzielcza podskoczyła. Na szczęście nic się nie stało.

hoodzix
[Usunięty]

Wysłany: 31-12-2007, 13:07   

No tak. Zgadzam sie z Toba czarnuch23 ze rzeczywiscie 1.6 jezdzi sie wspaniale ale spalanie to raczej jest duze. Ja mysle jednak o 1,3 silniczku bo jednak wiecej bede jezdzil w miescie niz poza nim (powiedzmy 60%). Poza tym problem z czesciami jest tego rodzaju, iz np dostanie pasujacej miski olejowej do colta mojej dziewczyny z 97r. to jakas tragedia!!! Mielismy dwie od tego modelu, slinika, pojemnosci tylko ze i tak nie pasowaly (jedna miske kupilismy w japomoto). Tak wiec nie wiem czy to takie proste. A co sadzicie o spalaniu silniczka 1,3 w miescie? Wchodzac moze na malo profesjonalna strone moto.allegro.pl gdzie wypowiadaja sie uzytkownicy roznych samochodow, chwala swifta 1,3 a troszke narzekaja na 1,3 w colcie. A moze lepiej od razu 1,6 i jesli spalanie bedzie o 1l wieksze to sie przezyje jakos chyba. Problem w tym ze to nie bedzie moj jedyny srodek lokomocji (musze miec bilet miesieczny bo po spozyciu wraca sie komunikacja miejska) wiec zalezy mi na spalaniu, a co za tym idzie za oszczedzaniem.

Kubot 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Colt 1.3 GLX 98r
Wysłany: 31-12-2007, 16:33   

Tez kiedys zastanawiałem sie nad swiftem. Ma lepsze przyspieszenie i mniej pali niz colt bo to lżejszy samochód o około 100kg a co za tym idzie mniejszy. Mowa tu oczywiście o samochodach 1.3 hatchback. Nie wiem jak z czesciami ale mieszkam w duzym miescie i robi sie tego coraz wiecej na ulicach. Ale ja kupuje colta :) Czemu?? Samochód musi sie jeszcze jakos przezentowac.Moim zdaniem swift to typowo kobiecy samochód.Jezeli bys sie jednak na niego zdecydował proponuje go sprowadzic np z niemiec tam ten samochodzik mozna kupic naprawde za grosze.

http://suchen.mobile.de/f...de&pageNumber=1

I nie zgadzam sie z opinia ze 1.3 pali tylesamo co 1.6 ;)

Słyszałem tez opinnie ze 1.6 pali tyle co 1.8 tyle co 2.0 tyle co 2.4 tyle co 2,8 a tyle co 3.2

Czyli 1.3 pali tyle co 3.2?? :)

Moze to nie jest duza róznica mniedzy 1.3 a 1.6 ale przy codziennej jedzie zostaje troche PLN w kieszeni.

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Wysłany: 31-12-2007, 17:04   

Kubot napisał/a:
I nie zgadzam sie z opinia ze 1.3 pali tylesamo co 1.6
Ja też nie. 1.6 potrafi spalić mniej niż 1.3 :mrgreen:

Jurop
[Usunięty]

Wysłany: 02-01-2008, 07:51   

Zgadzam się z Hugo gościu z którym pracowałem i jest zarazem moim dobrym znajomym miał i 1.3 i teraz ma 1.6 i stwierdził że 1.6 mu mnije pali bo nie trzeba go tak poganiać a i tak dobrze jedzie

SlaVkoEg
[Usunięty]

Wysłany: 02-01-2008, 14:49   

ja raczej zdecydowanie wolalbym colta od swifta ;)

lipa40 
Forumowicz

Auto: Space Runner 1.8 16v `94
Wysłany: 02-01-2008, 15:16   

Hugo napisał/a:
1.6 potrafi spalić mniej niż 1.3
Chyba wie co pisze :-k
Cytat:
Colt CAO 1.6 16V Postert
Colt CAO 1.3 12V
Hyundai Pony 1.3 12V
Nissan Serena 2.0D
Daihatsu Feroza 1.6 16V LPG
Colt C51A 4G13 8V LPG

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Wysłany: 02-01-2008, 16:05   

lipa40 napisał/a:
Chyba wie co pisze
Dokładnie.
lipa40 napisał/a:
Colt CAO 1.6 16V Postert
Średnie spalanie 7 l/100 km.
lipa40 napisał/a:
Colt CAO 1.3 12V
Średnie spalanie 8 l/100 km.
lipa40 napisał/a:
Hyundai Pony 1.3 12V
(silnik Toyoty) średnie spalanie 7 l/100 km.
lipa40 napisał/a:
Nissan Serena 2.0D
Średnie spalanie 8 l ON/100 km.
lipa40 napisał/a:
Daihatsu Feroza 1.6 16V LPG
Średnie spalanie 11 l LPG/100 km.
lipa40 napisał/a:
Colt C51A 4G13 8V LPG
Średnio spalał 8 l LPG/100 km (stary dobry gaźnikowy silnik :mrgreen: ).

hoodzix
[Usunięty]

Wysłany: 02-01-2008, 19:57   

To ciekawe rzeczy piszecie... Pojemnosc 1,3 i 75KM pali tak samo badz wiecej niz 1,6 i 113KM??? Rozumiem ze latwiej rozturlac colta, bo nie trzeba go meczyc tak bardzo na obrotach (jechalem wielokrotnie 1,3 ale z 97' i 1,6 z 92'), ale naprawde jakos ciezko mi uwierzyc ze 75KM dla takiego nieduzego wozu to za malo. Bo jesli spalanie przy normalnej jezdzie jest podobne, to lepiej brac 1,6 (co prawda drozsze OC) - tak przynajmniej mozna wydedukowac:)

cns80 
Mitsumaniak
Forumowa łajza

Auto: Espace 4 2,0T+KawasakiZRX1200S
Wysłany: 02-01-2008, 20:14   

Dziwi mnie troszkę to porównanie, bo Swift to prawie nie samochód :wink: . Wyposażenie marne, design jakby z epoki kamienia łupanego i zupełnie inny komfort.
A no i jeszcze widziałem parę wypadków z udziałem Swifta i uważam że bez klatki bezpieczeństwa to lepiej do tego nie wsiadać. Co z tego że jesteśmy dobrymi kierowcami :mrgreen: jak inni nie są :evil: .
Prędzej do Colta porównałbym Hultaja Pony, albo Corsę czy Punto, a z japończyków to może Nissana Sunny lub Hondę Civic, bo Swift to troszkę nie ta klasa wykonania, chociaż wdzięczne toczydełko.

[ Dodano: 02-01-2008, 20:17 ]
Niech się Mari wypowie. On coś wie o Swiftach :wink:

hoodzix
[Usunięty]

Wysłany: 02-01-2008, 20:32   

cns80 napisał/a:
Dziwi mnie troszkę to porównanie, bo Swift to prawie nie samochód :wink: . Wyposażenie marne, design jakby z epoki kamienia łupanego i zupełnie inny komfort.

No wiesz-to tak jakby ktos napisal ze colt ma daleko do civic. Wyposazenie marne jest i w coltach - a tak dla uwagi japonce z tych samych okresow maja bardzo podobne wyposazenia. Co do przyjemnosci z jazdy to nie wiem ale czytalem o swiftach ze mniej pala i jezdza niegorzej. Co do wygladu to swift rzeczywiscie nie jest az tak ladny jak colt:) Ogolnie wolalbym colta ale to spalanie mnie troche boli jak czytam do ilu litrow potrafi dojsc.

lipa40 
Forumowicz

Auto: Space Runner 1.8 16v `94
Wysłany: 02-01-2008, 20:38   

hoodzix napisał/a:
naprawde jakos ciezko mi uwierzyc ze 75KM dla takiego nieduzego wozu to za malo.
Ktoś poza Tobą tak napisał :?: , nie zauważyłem :-k .W moim Colcie ( staruszek 91r.) silnik 4g13 12v w dodatku na gaźniku , te "75 kucyków" daje rade , pod warunkiem że się je ostro pogania , ale one tak lubią i to jest cała frajda :!: :biggrin:

Odpowiedz do tematu