[Cari 1.6] wyciek oleju |
Autor |
Wiadomość |
PawelCari1.6gaz [Usunięty]
|
Wysłany: 06-01-2008, 15:16 [Cari 1.6] wyciek oleju
|
|
|
Witam Wszystkich. Panowie mam problem. samochód stał przez noc na podwórku. było sporo na minusie około -10:-/ rano były problem z odpaleniem ale zaskoczył. troszeczke go przegazowałem i wrzuciłem bieg. gdy odjechałem kawałek zobaczyłem wielką plame oleju w miejscu gdzie samochód stał. gdy silnik pracował to jeszcze troszke kapało. wprowadziłem go do garażu i zgasiłem.i teraz do sedna. nie znam się na samochodach i niewiem co jak się nazywa. wyciek jest z przodu z prawej strony. miedzy miską olejową a nadkolem (blisko przy misce) jest takie jakiś czarne urzadzenie, taki jakis czarny okrągły pojemnik. on jest cały obryzgany olejem i z niego kapie. co to jest?? co mogło sie z tym stać?? i ile może mnie to kosztować..??
z góry dziekuje za pomoc. |
|
|
|
 |
piter23 [Usunięty]
|
Wysłany: 06-01-2008, 15:48
|
|
|
Kolego, wygląda na to że puściła ci uszczelka w filtrze oleju, z tego co piszesz w tym miejscu znajduje się filtr oleju.Przynajmniej tak jest w mojej Cari 1.6(1996).
Odradzałbym jakomkolwiek jazdę autem do czasu wyeliminowania usterki. |
|
|
|
 |
zbychu 37
Forumowicz
Auto: mitsubishi carisma 1998r
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 5 razy Dołączył: 11 Paź 2007 Posty: 80 Skąd: zastocze
|
Wysłany: 06-01-2008, 17:43
|
|
|
potwierdzam to napewno filtr oleju i radze od razu wymienic go na nowy a przy okazjii wymiuenic olej na nowy. a stalo sie dlatego ze olej gesty a ty przygazowales go po odpaleniu
koszt filtra ok. 20 zlplus olej |
_________________ zbychu
carisma 1.6 lpi 98r
galant 1.8 td 90r |
|
|
|
 |
saphire
Mitsumaniak daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Pomógł: 162 razy Dołączył: 20 Sie 2006 Posty: 6011 Skąd: Przemyśl
|
Wysłany: 06-01-2008, 19:05
|
|
|
Masz od razu okazję do wymiany oleju i filtru. |
_________________ Bartek `saphire` Siębab |
|
|
|
 |
PawelCari1.6gaz [Usunięty]
|
Wysłany: 07-01-2008, 11:20 wyciek oleju
|
|
|
dzieki panowie za pomoć. i pewnie macie racje...:) autko domagało się wymiany oleju więc tak zrobie. jeszcze raz dziekuje. |
|
|
|
 |
kamson27 [Usunięty]
|
Wysłany: 13-01-2008, 22:33
|
|
|
witam serdecznie! w układzie chłodzenia, ( czarna rura) przy objemce, kapie mi olej wprost na wentylator przy chłodnicy- tak obrazowo bo nie wiem jak wytłumaczyć.
to jest czarny przepracowany olej( nie nowo zmieniony) auto nie pali oleju(z rury) w zbiorniczku wyrównawczym płynu chłodzącego oleju nie ma, i oleju silnikowego jak na razie nie ubywa. Auto po wszelkich wymianach filtrów, pasków, oleju)
Ktoś ma jakiś pomysł? przepuszcza turbina?? Pozdrawiam |
|
|
|
 |
slawek st
Forumowicz
Auto: carisma DI-D+/2003r
Pomógł: 8 razy Dołączył: 24 Lis 2006 Posty: 391 Skąd: pomorze
|
Wysłany: 13-01-2008, 22:36
|
|
|
Czy to nie jest taka gruba rura ?. Gdzie idzie drugi koniec rury. |
|
 |
kamson27 [Usunięty]
|
Wysłany: 13-01-2008, 22:44
|
|
|
o witam znowu. tak gruba rura idzie z góry od pokrywy sil |
|
|
|
 |
slawek st
Forumowicz
|
Wysłany: 13-01-2008, 22:53
|
|
|
To jest rura od chłodnicy powietrza. Musisz zdjąć obejmę i zobaczyć ile tego oleju jest. Wyglada na to że olej przedostaje się przez turbinę. Niewielka ilość oleju, zawilgocona rura wewnątrz to prawie normalna sytuacja . Natomias jeśli oleju jest więcej to chyba coś z turbiną. Nie znam do końca tego problemu więcej narazie nic więcej nie podpowiem. Pozdrawiam |
|
 |
kamson27 [Usunięty]
|
Wysłany: 13-01-2008, 23:01
|
|
|
i ja tak myślę, słyszałem że jeśli jest go niedużo to ok! ale jeśli ubywa z silnika to turbina- dobrze że mam garetta bo przynajmniej jest tania w eksploatacji.
Dziwi mnie tylko że to jest stary przepracowany olej
pozdro |
|
|
|
 |
slawek st
Forumowicz
|
Wysłany: 13-01-2008, 23:06
|
|
|
Że czarny olej to wcale nie znaczy że przepracowany stary. W DID olej szybko czernieje, ten typ tak ma. Pozdr. |
|
 |
|