Pomoc - Odszkodowanie AC |
Autor |
Wiadomość |
gulgulq
moderator Służbowo. Na statek.

Auto: i30
Kraj/Country: Polska
|
|
|
|
 |
Gene
Mitsumaniak shoot & destroy

Auto: Pajero Sport Dakar '06
|
Wysłany: 08-01-2008, 11:37
|
|
|
Lepiej opisz sprawe bo to, ze ktos chce Cie w balona zrobic to nie wiele mowiacy nam problem. |
_________________ C'est La Vie suckers
 |
|
|
|
 |
akbi
I Love SPEEDway

Auto: Subaru Forester 2.0XT .. 18r
Zaproszone osoby: 65
|
|
|
|
 |
gulgulq

|
Wysłany: 08-01-2008, 12:02
|
|
|
No to tak na szybko:
Puknołem moja starą Cari w kogoś, z mojej winy.
Odszkodowanie z mojego AC.
Po pierwszych ogledzinach agent okreslil szkoda calkowita bo wartosc naprawy wg. ASO przekracza warosc pojazdu. Operuja na liczbach: wartosc auta 10500 zł, naprawa ASO 14000. Wiec realnie patzac an to powinienim dostac ok. 7K plus wrak.
Wczoraj dostałem kwita z Hestii z wyceną i kosztorysem. Zmienili szkode calkowita na naprawe. Koszt do wyplaty 4800 zł. Wycena w Audatex.
Przy czym moje zastrzezenia to:
- brak okreslenia na jakis cenach opeuja: netto, brutto.
- stawki roboczogodzin smiesznie niskie: 50 zł i 55 zł dla lakiernika (gdzies w necie znalazłem wycene mazdy z 92 roku w tym systemie i stawki byly 100 i 120 zł)
- czas lakierowania okreslony wg AZT (co to jest?? ) i w sumie malowanie całego przodu okreslili na 7 godzin - co daje jakies 385 zł - za takie pienadze to zaden lakiernik nawet do roboty nie przyjdzie.
- nie okreslony wogole czas lakierowania blotnikow - delikatnie porysowane i musza byc pomalowane,
- ceny czesci nie wiadomo skad, choc tutaj tak nie mam do czego sie przyczepic, min.:
reflektor 190 zł
kierunkowskaz 50 zł
maska 667 zł
to narazie tyle co wynalazlem ale chyab najbardziej to cena za robocizne jest szokujaca, de facto o połowe zbite wartości. |
_________________ wspieramrozwoj.pl
sprawdzpodatki.pl
naszhandel.pl
kupujepolskieprodukty.pl |
|
|
|
 |
Gene
Mitsumaniak shoot & destroy

Auto: Pajero Sport Dakar '06
|
Wysłany: 08-01-2008, 12:19
|
|
|
Bardziej potrzebujesz chyba niezalezniej opini czy wyceny bieglego/rzeczoznawcy. Wtedy bedzie podstawa do podjecia dzialan na rzecz ustalenia dlaczego tak Ci szkode wycenili. |
_________________ C'est La Vie suckers
 |
|
|
|
 |
piotruś
Forumowicz ,DZIECI KWIATY.''
Auto: ford S-Max.
|
Wysłany: 08-01-2008, 19:44
|
|
|
Uważam że dobrym posunięciem będzie żeczoznawcy z PZM-otu , sam kiedyś kożystałem z porady . ponadto jeśli będziesz musiał wziąść pieniązki to podpisz na odbiorze jako zaliczka na poczet szkody. |
|
|
|
 |
Soczysty [Usunięty]
|
Wysłany: 09-01-2008, 16:51
|
|
|
Jaki wariant ubezpieczenia AC wybrałeś: kosztorysowy czy serwisowy?
Jeśli kosztorysowy to zgłoś się do niezależnego rzeczoznawcy niech wyceni wartość naprawy. W wycenia posługują się wartosciami netto.
Duże są uszkodzenia? Auto da się normalnie naprawić czy już jest na złom?
Odnośnie szkody całkowitej przeszukaj moje posty, kiedyś pisałem o tym.
Jeśli wariant serwisowy to nie obchodzi cie ile wynosi naprawa: wstawiasz auto do serwisu i Hestia płaci za fakturę.
Nie znam systemu Audatex.
Czy miałeś zniesiony udział własny? Jeśli nie to dopłacisz do naprawy.
Poczytaj ogólne warunki ubezpieczenia AC. Jeśłi takich nie dostałeś to poproś o nie u ubezpieczyciela. Tam jest wiele wyjaśnione, np 1 godzina pracy lakiernika to max 80zł netto. Ubezpieczając samochód zgodziłeś się na to co tam jest napisane. Poczytaj dokładnie o durnym systemie wyceny w wariancie kosztorysowym (liczą po cenach zamienników lub jeśli takowych nie ma to liczone jest zużycie nowych częsci adekwatnie do wieku auta). Zajrzyj do OWU AC. Powodzenia
http://www.hestia.pl/sige...let?TOP_ID=1291 |
|
|
|
 |
gulgulq

|
Wysłany: 10-01-2008, 11:20
|
|
|
Siadłem z prawnikiem nad papierami i wnioski sa takie:
VAT - warunki AC mowia o zwrocie Vat ale tylko i wylacznie poparte fakturami - co w moim wykonaniu nierealne
60% amortyzacji dobrane prawidłowo tez zgodnie z warunkami AC wiec tez niema do czego sie przyczepic.
Stawka za godzine jest srednia z lokalnego rynku - jak wiadomo zycie zyciem a srednie srednimi - bardzo ciezko byloby udowodnic ze jest inaczej - podstawa faktura
Jedynie zostało do wywalczenia nowa tablica, ramka i koszt przegladu w sumie kolo 300 zł. Ale to chyba odpuszcze.
Wniosek jest taki ze moim przypadku Hestia w miare solidnie podeszla do sprawy. |
sprawdzpodatki.pl
naszhandel.pl
|
|
|
 |
cns80
Mitsumaniak Forumowa łajza

Auto: Espace 4 2,0T+KawasakiZRX1200S
|
Wysłany: 10-01-2008, 12:07
|
|
|
gulgulq napisał/a: | VAT - warunki AC mowia o zwrocie Vat ale tylko i wylacznie poparte fakturami - co w moim wykonaniu nierealne |
W 2007 r. (między wrześniem, a grudniem) podobno pojawił się wyrok zmuszający ubezpieczycieli do wypłaty Vatu nawet bez faktur (także zaległe z ostatnich kilku lat). 3 osoby cyba już go odzyskały. Może tego poszukaj.
Więcej szczegółów nie znam |
|
 |
gulgulq

|
Wysłany: 10-01-2008, 12:14
|
|
|
z tego co ja wyszukałem to w wyroku jest mowa o OC
[ Dodano: 10-01-2008, 12:19 ]
odszkodowanie AC nie reguluje ustawa tylko OWU - czyli warunki ubezpieczenia podpisane przy polisie. A to co przebrnołem to nie doliczaja VAT, tylko po udowodnieniu czyli fakturki. |
sprawdzpodatki.pl
naszhandel.pl
|
|
|
 |
cns80

|
Wysłany: 10-01-2008, 14:26
|
|
|
gulgulq napisał/a: | tego co ja wyszukałem to w wyroku jest mowa o OC | Masz rację. Moja pomyłka
a co do AC to OWU nie może stać w sprzeczności do KC i Prawa Podatkowego i innych ustaw. |
|
 |
gulgulq

|
Wysłany: 10-01-2008, 14:40
|
|
|
no wiesz, w Poslce pojecie "niemoze stać w sprzecznosci" jest czyms abstrakcyjnym. Zakladajac firme jestes przestepca w swietle prawa .
Tu wychodzi niewiedza i nieznajomośc przepisow. Mojim bólem jest to ze sam nie przeczytalem OWU, wiec teraz ponosze teroetycznie tego konsekwencje.
Tylko czy oplaca sie wnosic sprawe do sadu i walczyc, udowadniac ze ich warunki sa niezgodne z przepisami itp. Chyba długa droga...
Zreszta - na odwolanie sie od orzeczenia TU ma sie 3 lata. Moze ktos gdzies cos wywalczy , jakis wyrok zapadnie a wtedy pisemko i juz .
[ Dodano: 10-01-2008, 14:42 ]
no wiesz, w Poslce pojecie "niemoze stać w sprzecznosci" jest czyms abstrakcyjnym. Zakladajac firme jestes przestepca w swietle prawa .
Tu wychodzi niewiedza i nieznajomośc przepisow. Mojim bólem jest to ze sam nie przeczytalem OWU, wiec teraz ponosze teroetycznie tego konsekwencje.
Tylko czy oplaca sie wnosic sprawe do sadu i walczyc, udowadniac ze ich warunki sa niezgodne z przepisami itp. Chyba długa droga...
Zreszta - na odwolanie sie od orzeczenia TU ma sie 3 lata. Moze ktos gdzies cos wywalczy , jakis wyrok zapadnie a wtedy pisemko i juz . |
sprawdzpodatki.pl
naszhandel.pl
|
|
|
 |
cns80

|
Wysłany: 10-01-2008, 18:51
|
|
|
Z sądem to chyba nie ma sensu, bo to nie auto za 300 tyś ze szkodą na 100 tyś
Ale możesz spróbować napisać wniosek o podwyższenie stawki za rbh blacharską oraz rbh lakierniczą motywując to stawkami proponowanymi przez warsztaty. Sprawdź też czy wszystkie elementy zostały wyszczególnione w kosztorysie, czy do wszystkich przyznano czasy napraw (wmiarę realne, a nie 30 min na wyciągnięcie podłużnicy ) i robociznę lakierniczą. AUDATEX o ile mnie pamięć nie myli używa wartości jednostek gdzie 1 rbh = 60 min. czyli 0,1 rbh = 6 min. |
|
 |
kotomi
Forumowicz
Auto: Sigma 12V kb
|
Wysłany: 10-01-2008, 20:41
|
|
|
gulgulq W kalkulacji Audatex powinieneś znaleźć wszystko, łącznie z czasem robocizny blacharskiej, lakierniczej, a także koszty materiału lakierniczego. Pod cenami części zamiennych powinieneś mieć wartość w procentach o jaką zmniejszono Ci cenę części (tzw amortyzacja lub urealnienie). Jeśli masz stronę kontrolna (nie sądzę, że ją załączyli, ale kto wie) kalkulacji to sprawdź wartość kodu 22. Co do lakierowania błotników to w części kalkulacji dot. lakierowania powinieneś mieć wyszczególnione błotniki - jeśli ich nie ma to nie są ujęte w kalkulacji - sprawdź czy są ujęte w protokole szkody.
Co do AZT - nie obalisz tego. Jest to skrót nazwy niemieckiego ośrodka badawczego, który zajmuję sie między innymi lakierowaniem (pełnej nazwy nie pamiętam). Na podstawie ich opinii opracowano czasy lakierowania i wartości materiałów lakierniczych. Opinia powstała w oparciu o dane producenta określonego modelu pojazdu z uwzględnieniem rodzaju lakieru. Uznawane jest to w całej Europie, nie tylko w Polsce czy w Niemczech.
Co do wyliczenia szkody całkowitej. Możliwe że masz rację, że powinieneś dostać ok 7K plus wrak. W tej chwili nie mam jak przeliczyć więc dokładnie CI nie powiem. Być może lekko mniej, ale paradoksalnie szkoda całkowita może Ci sie w tym przypadku bardziej opłacać niż wyliczenie kosztorysowe w kwocie netto. Jeśli uda CI się wyliczyć całkę wyżej niż kosztorys to wnioskuj o nią. Zgodnie z OWU AC rozliczenie szkody następuje wtedy, gdy koszt naprawy przekracza 70 % (w niektórych firmach 80%) wartości pojazdu. BTW Po wypłacie szkody całkowitej polisa AC wygasa.
Powodzenia i pozdrawiam |
|
|
|
 |
|