Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
LPG jeszcze bardziej opłacalne.
Autor Wiadomość
turek61 
Mitsumaniak
Zgred :)

Auto: Outlander I Turbo
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 14-01-2008, 22:00   LPG jeszcze bardziej opłacalne.

Cytat:
O tym, że przeróbka auta na gaz zwraca się dużo szybciej niż kilka lat temu wiedzą tylko ci którzy przeszli na gaz przed kilkoma laty i właśnie oddają do adaptacji kolejne auto. W 2007 roku jeżdżąc na gazie oszczędziliśmy średnio, aż 186^ zł na 1000 km.

Trudno pamiętać ceny sprzed kilku lat. Warto przypomnieć w szczególności te dotyczące eksploatacji auta oraz opłacalności montażu instalacji gazowych. Instalacje gazowe podlegają ciągłym ewolucjom. Proponuję wrócić do roku 2001, gdy na polskim rynku były już dostępne te same generacje instalacji jak dziś (I-sza, II-a i IV-ta):
Korzyści z adaptacji auta na gaz w roku 2007 w porównaniu do roku 2001.
O tym, że na gazie jeździ się taniej wie wielu, ale ?...
Porównując sytuację w minionym roku do tej sprzed roku 2001 dostrzegamy, że:

- poziom inwestycji niezbędnej dla adaptacji auta na zasilanie gazowe uległ zdecydowanemu obniżeniu ;

- przebieg auta dla uzyskania zwrotu inwestycji znacząco się skrócił;

- opłacalność eksploatacji auta na gazie aktualnie jest większa .
Porównanie wybranych aspektów dotyczących zasilania gazem
O tym, że na gazie jeździ się taniej wie wielu, ale ?...

Powyższe analizy wskazują, że adaptacja auta na gaz przynosi coraz większe korzyści nie tylko w postaci oszczędzanych pieniędzy (w 2007 roku 186 z zł na każde 1000 km), ale także w zakresie gwarancji na usługi oraz rozwoju technologicznego instalacji gazowych.

Nic nie wskazuje na to ,żeby korzyści z jazdy na gazie najbliższych latach miały ulec zmniejszeniu. Wręcz przeciwnie. Przynależność Polski do UE ,której celem jest wspieranie rynku paliw ekologicznych, a lpg do takich się zalicza, zapewnia Polsce dalszy rozwój branży autogazu.

http://motogazeta.autocen..._____65_11.html

Prosze bardzo Akbi... A co do kilku słow od siebie to myślę, że ten artykuł rozwieje watpliwosci tych, którzy sie jeszcze wahają jezeli chodzi o montaż instalacji LPG.
Ja jestem w tej korzystnej sytuacji, że kupiłem juz samochód z taka instalacją nie płacąc nic więcej ponad cenę samochodu z danego rocznika.W zw. z tym nawet nie interesuje mnie amortyzacja.
Tym, którzy jeszcze nie kupili albo zamierzają zmienić samochód polecam taką opcję.Wierzcie mi to się naprawdę opłaca a to że samochód traci konie na LPG można włożyć miedzy bajki.
Ostatnio zmieniony przez turek61 14-01-2008, 22:44, w całości zmieniany 2 razy  

akbi 
I Love SPEEDway

Auto: Subaru Forester 2.0XT .. 18r
Zaproszone osoby: 65
Wysłany: 14-01-2008, 22:20   

turek61, 3 nowe tematy i 3 linki ... czy problemem bylo wkleic tekst i dodac pare slow od siebie ???

Subaru Legacy 10MY 2.5 GT 2014 IV - 2018 III
Galant EA5W SE '99 2007 IV - 2015 III
Lancer CB4W GLXi '94 2005 XII - 2007 V

grzes23
[Usunięty]

Wysłany: 17-01-2008, 21:06   

Ja bym jeszcze wtrącił,że bardzo ważne jest aby założyć "sekwencję" i w dobrym,sprawdzonym warsztacie.No i trochę z tej benzyny też korzystać..

turek61 
Mitsumaniak
Zgred :)

Auto: Outlander I Turbo
Wysłany: 17-01-2008, 22:00   

grzes23 napisał/a:
Ja bym jeszcze wtrącił,że bardzo ważne jest aby założyć "sekwencję" i w dobrym,sprawdzonym warsztacie.No i trochę z tej benzyny też korzystać..

DOKŁADNIE TAK .

Sylwia 
Forumowicz

Auto: Chrysler 3,8 v6 LPG- PRINS
Pomogła: 4 razy
Wysłany: 18-01-2008, 14:09   

Cieszą mnie takie teksty w prasie, czy w telewizji- bo przez to mamy prace! nawet w okresie kiedy zwykle jest zastój...
ale teraz w 97% montujemy sekwencje, ale są jeszcze klienci którzy za wszelką cene chcą tradycje przy samochodach z plastykowym kolektorem czy po 2000r prod. i idą do konkurencja a potem narzekają po strzale...
pozdrawiam wszystkich mitsumaniaków!!

Christof
[Usunięty]

Wysłany: 25-01-2008, 11:49   lpg

Witam!
To ze lpg sie oplaca to wiem. Niestety w moim nowym nbabytku (ja to chyba jekiegos pecha mam:( ) poprzedni wlasciciel zamontowal instalacje zwykla gaznikowa, wczoraj zaczela ona doslownie szalej, przelaczac sie z gazu na benzyne po czym sie wylaczala i tak w kolko. Zajechalem przed chwila do , z opini i doswiadczen kolegow, dobrego warsztatu i okazalo sie ze jak powiedzial serwisant na tej instalacji dlugo nie pojezdze tym autem, nie wiem czy probowal mnie namowic na nowa sekwencje (2.500pln) czy serio i powanie mowil. Z doswiadczenia niestety wydaje mi sie ze racze to drugie. Chcialbym poznac wasza opinie.
Pozdrawiam

Karwoś 
Mitsumaniak

Auto: Ford C-Max Hybrid 2.0
Wysłany: 26-01-2008, 23:20   

Ja bym sekwencji nie wkładał - najlepiej 2 generacja - dobrze wykonana - dbać o swiece i przewody i bedzie jeżdził.

Czas może na Space Stara dla żony?

Odpowiedz do tematu