Falowanie przy przewijaniu strony |
Autor |
Wiadomość |
macia
Mitsumaniak

Auto: Outlander 2.4 cvt 2010
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 19 razy Dołączył: 03 Lip 2006 Posty: 3163 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 06-02-2008, 19:36 Falowanie przy przewijaniu strony
|
|
|
Pomóżcie proszę...
Wywalił mi się windows (XP) i musiałem go zainstalować od początku, przy okazji format c się przytrafił.
Wszystko niby ok, ale po tej operacji przewijanie strony myszką czy strzałkami nie jest płynne, obraz tak jakby przeskakiwał. Uniemożliwia to w zasadzie normalne korzystanie z kompa. Już kiedyś miałem taki problem i nie pamiętam jak się go rozwiązuje, a wiem, że to straszna pierdoła musi być... Pomóżcie, bo wyrzucę kompa przez balkon! |
_________________ Mazda cx5 '15
Dokker 1.6 lpg '13
ex Outlander 2.4 cvt '10
ex outlander 2.0 Turbo '06
ex gti colt CA5A '94
ex gti galant E33A DOHC '91
ex galant EA2A '01
ex galant E55A '95
Dlaczego kobiety żyją dłużej? Bo nie mają żon.
Jeśli pożyczyłeś komuś 20zł i ten ktoś się więcej nie pokazał, to prawdopodobnie warto było. |
|
|
|
 |
konrad1704
Mitsumaniak

Auto: Colt`95 CA0 1.6 16 V benzyna
Pomógł: 4 razy Dołączył: 05 Sty 2007 Posty: 1002 Skąd: Olsztyn
|
Wysłany: 06-02-2008, 20:13
|
|
|
obstawiam nie zainstalowane/źle zainstalowane sterowniki do karty graficznej, takie przewijanie (skakanie obrazu) występuje zazwyczaj po reinstalacji systemu gdy jeszcze wszystkie stery nie są zainstalowane |
|
 |
arekp
Mitsumaniak

Auto: inny
Pomógł: 21 razy Dołączył: 16 Maj 2005 Posty: 2784 Skąd: jestem z miasta
|
Wysłany: 06-02-2008, 22:43
|
|
|
Dokladnie na to samo stawiam w pierwszej kolejnosci, niezainstalowane sterowniki.
Jesli sa zainstalowane to wejdz w ustawienia pulpitu i zwieksz rozdzielczosc do takiej w jakiej pracowales poprzednio, ustaw ilosc kolorow na 32bity oraz sprawdz odswiezanie obrazu - jesli uzywasz monitora CRT. |
_________________ odszkodowania.pl serwis z bezpłatną wiedzą i poradami w zakresie samodzielnego uzyskania odszkodowania |
|
|
|
 |
saphire
Mitsumaniak daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Pomógł: 162 razy Dołączył: 20 Sie 2006 Posty: 6011 Skąd: Przemyśl
|
Wysłany: 07-02-2008, 07:37
|
|
|
W ustawieniach myszy w panelu sterowania jest przecież co ile linii ma przewijać ekran rolką i czy ma to być płynne przewijanie - pewnie trzeba ci tam co nieco poustawiać |
_________________ Bartek `saphire` Siębab |
|
|
|
 |
macia
Mitsumaniak

|
Wysłany: 07-02-2008, 09:24
|
|
|
arekp napisał/a: | zwieksz rozdzielczosc do takiej w jakiej pracowales poprzednio, ustaw ilosc kolorow na 32bity |
Tak właśnie jest ustawione.
arekp napisał/a: | sprawdz odswiezanie obrazu |
Jest ustawione domyślnie, innego wyboru nie ma...
saphire napisał/a: | W ustawieniach myszy w panelu sterowania jest przecież co ile linii ma przewijać ekran rolką i czy ma to być płynne przewijanie - pewnie trzeba ci tam co nieco poustawiać |
Nie, to nie pomaga, próbowałem wielokrotnie...
Czyli pewnie te sterowniki. Teraz powiedzcie mi skąd, co i jak pobrać, bo ja nietutejszy jestem |
Dokker 1.6 lpg '13
ex Outlander 2.4 cvt '10
ex gti colt CA5A '94
ex galant EA2A '01
ex galant E55A '95
Jeśli pożyczyłeś komuś 20zł i ten ktoś się więcej nie pokazał, to prawdopodobnie warto było. |
|
|
|
 |
arekp
Mitsumaniak

|
Wysłany: 07-02-2008, 10:55
|
|
|
Musisz tylko powiedziec jaka masz karte grafiki/jaki to komputer (model). Bez tego nic nie znajdziemy |
_________________ odszkodowania.pl serwis z bezpłatną wiedzą i poradami w zakresie samodzielnego uzyskania odszkodowania |
|
|
|
 |
macia
Mitsumaniak

|
Wysłany: 07-02-2008, 11:16
|
|
|
No kurde, nie mam nic na temat karty... Jest tylko w panelu sterowania: VgaSave, producent nieznany, sterowniki niezgodne z plug and play... |
Dokker 1.6 lpg '13
ex Outlander 2.4 cvt '10
ex gti colt CA5A '94
ex galant EA2A '01
ex galant E55A '95
|
|
|
 |
konrad1704
Mitsumaniak

Auto: Colt`95 CA0 1.6 16 V benzyna
Pomógł: 4 razy Dołączył: 05 Sty 2007 Posty: 1002 Skąd: Olsztyn
|
Wysłany: 07-02-2008, 11:28
|
|
|
Proponuje program Aida32 lub jego następce EVEREST powinien rozpoznać kartę, producenta i model. Ewentualnie (jeśli jest to możliwe - brak plomb gwarancyjnych, wystarczające umiejętności) rozkręcić komputer i poczytać jak jest opisana karta. |
|
 |
krzysio1972
Mitsumaniak
Auto: Galant EA5W, Carisma 4G92
Pomógł: 11 razy Dołączył: 29 Sie 2005 Posty: 469 Skąd: Józefów
|
Wysłany: 07-02-2008, 12:27
|
|
|
macia napisał/a: | Czyli pewnie te sterowniki. Teraz powiedzcie mi skąd, co i jak pobrać, bo ja nietutejszy jestem |
Najlepiej ze strony producenta karty graficznej, albo jescze lepiej (beda nowsze) ze strony producenta chipsetu karty
Mi do glowy jescze przychodzi ustawienie przyspieszenia sprzetowego na pelne, ale w xp to chyba domyslnie tak jest ustawione. W zaawansowanych ustawieniach ekranu na zakladce rozwiazywanie problemow. |
_________________ Krzysio
Carisma 1.6 GL '96
Galant 2.5 V6 '97 |
|
|
|
 |
arekp
Mitsumaniak

|
Wysłany: 07-02-2008, 13:23
|
|
|
macia napisał/a: | No kurde, nie mam nic na temat karty... |
Windows jej nierozpoznal - bo mialbys ja zainstalowana - wiec nie ma co szukac w systemie.
Jesli masz papiery od komputera to sprawdz co jest w srodku, jesli kupowales gotowy i w miare markowy zestaw lub laptopa to podaj jego model.
Jesli nic nie pomoze, to wkretak w reke, sciagaj obudowe (jesli masz dzielona pokrywe to tylko lewa strona patrzac od przodu) i odkrec karte
Podczas wyciagania karty UWAZAJ aby nie uszkodzic (wygiac) znajdujacych sie na niej elementow. Karta moze byc dodatkowo zablokowana zatrzaskiem przy prawej koncowce zlacza na plycie glownej. Nie rob nic na sile, choc w zaleznosci od komputera karta moze ciezej wychodzic to jednak bez uzycia wiekszej sily powinna wyjsc.
Na karcie bedziesz mial napisane co to za producent, model i wersja karty - naklejka lub nadruk na plycie karty.
Przy okazji otwartego komputera zobacz czy nie wymaga on odkurzenia w srodku Jesli widzisz 'kotki' to odkurzac do lapki, najmniejsze obroty wirnika i do sprzatania. warto tez odkurzyc wentylator na procesorze oraz juz na wiekszych obrotach odkurzacza wentylator w zasilaczu - przytknij wylot rury rowno do kratek na obudowie.
Niby oczywiste, ale warto przypomniec: ODLACZ KABEL OD ZASILACZA PRZED PRZYSTAPIENIEM DO JAKICHKOLWIEK PRAC W SRODKU |
|
|
|
 |
macia
Mitsumaniak

|
Wysłany: 09-02-2008, 00:04
|
|
|
Wszystkim bardzo dziękuję za pomoc. Oczywiście piwko na zlocie sierpniowym w zębach przyniosę (będę miał plakietkę macia więc od razu mnie do barku zaciągnijcie ).
Już wszystko działa. Znalazłem płytę do karty, wrzuciłem do napędu i zainstalowałem sterowniki. Jak ręką odjął |
Dokker 1.6 lpg '13
ex Outlander 2.4 cvt '10
ex gti colt CA5A '94
ex galant EA2A '01
ex galant E55A '95
|
|
|
 |
|