Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Custom Aluminum Crank Pulley
Autor Wiadomość
Daro 
Mitsumaniak

Auto: Carisma I
Kraj/Country: Belgium
Wysłany: 16-07-2009, 00:51   Custom Aluminum Crank Pulley

Wpadlo mi ostatnio w oczy cos takiego:

http://3sx.com/store/come...p?idProduct=916

Oczywiscie nie chce tego kupowac, tylko dorobic z aluminium lotniczego, wyczytalem gdzies na forum 3si, ze to pozwala poprawic osiagi poprzez "odchudzenie" mechanizmu (jedna z kilku modyfikacji polecanych do SL). Kolko to nie posiada wewnatrz takiej gumy, ktora ma kolko seryjne i pare osob sugerowalo, ze moze ono przenosic wibracje z walu. Opisane jest to pokrótce tutaj:

http://3sx.com/store/come...idProduct=24704

Cytat:
These are the stock crank pulley ("harmonic dampener"). The stock pulley is actually referred to as a harmonic dampener because it has a rubber band bewteen the inner part and outer part to help isolate the pulses of the crank from the attached accessories

Co o tym sadzicie, czy efekt moze byc odczuwalny? Czy moze to wplywac na szybsze zuzycie np. poduszek silnika itp.?

n3000 
Mitsumaniak

Auto: 3000GT TT VR4, ECLIPSE SPYDER
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 16-07-2009, 08:47   

Witam, po takim zabiegu przybędzie ci może ok. 1km, na pewno tego nie poczujesz szkoda kasy i czasu, trochę lepiej wypada lekkie koło zamachowe ale też szału nie ma :)

Daro 
Mitsumaniak

Wysłany: 16-07-2009, 11:51   

Generalnie nie będzie mnie to kosztować fortuny, więc czemu nie.. Koło zamachowe nie wiem, czy będę w stanie dorobić póki co. Jak pytałem o to, czy efekt może być odczuwalny, to chodziło mi o to, czy te wibracje mogą być odczuwalne w czasie jazdy lub szkodliwe dla elementów silnika, źle się wyraziłem trochę..

n3000 
Mitsumaniak

Wysłany: 16-07-2009, 13:07   

Koła zamachowego niech ci lepiej nie dorabiają heheheh. Nawet jak się podejmą to odradzam, jak pęknie taka samoróbka to będziesz miał niezły bajzel. A wracając do tematu kółka pasowego możesz założyć je jako element dekoracyjny choć z drugiej strony to wcale go nie będzie widać, wiele aut ma koła pasowe bez tłumika drgań i nic złego się nie dzieje więc możesz pokombinować.

Hubeeert 
Mitsumaniak
na urlopie

Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Wysłany: 16-07-2009, 13:28   

Jedną z podstawowych modyfikacji silnika powinno być zmniejszenie ciężaru mas wirujących - niestety ale napędzenie każdego kółka, itd odbywa się przez silnik czyli zjada jego moc.
Co do tłumika drgań skrętnych odpowiem Ci na przykładzie Pugeota i silników HDI. Owszem był, owszem urywały się te kółka, owszem fabryka wypuściła lite i nic nie zmieniła przy okresach międzyprzeglądowych. Z racji tego, że sinik benzynowy kreci się wyżej zmieniałbym częściej pasek rozrządu i tyle.

Pozdrawiam

Thomas Jefferson said:
1. A government big enough to give you everything you want, is strong enough to take everything you have...
2. The democracy will cease to exist when you take away from those who are willing to work and give to those who would not...
Just think...

.

udi 
Forumowicz

Auto: GTO MR mk3
Wysłany: 16-07-2009, 22:20   

No to moze ja sie wypowiem ,bo akurat takie kolo pasowe mam zamontowane w swoim bolidzie.
Zamontowalem je bo mi stare sie obkroilo w miejscu gdzie jest ta guma.
Kupilem je na ebayu zo okolo 30 funtow. Jest wykonane z jakiegos utwardzanego aluminium.Jezdze juz na nim okolo 8 miesiecy i jest wszystko ok.Nie ma zadnych drgan czy wibracji,jest po prostu normalnie.
Czy cos daje?!?
Raczej tak,poniewaz w momencie pierwszego odpalenia po zmianie odczulem znaczne szybsze wkrecanie nie silnika na postoju.W czasie jazdy ciezko odczuc taki minimalny przyrost,ale na postoju wyraznie odczuwalny.Poza tym takie kolo aluminiowe jest okolo 4-5 razy lzejsze tak wiec musi wplynac pozytywnie.
Ale jest tez minus.Nie wiem moze to wina mojego bolida.Od czasu jak je zamontowalem to slysze jakies trzeszczenie paska(pasek oczywiscie byl tez nowy),uciagalem kilka razy i bez efektu,wkoncu kupilem jeszcze jeden nowy pasek i teraz jak jest zimny to lubi piszczec.
Ale sadze ze to jest wina badziewnych paskow w sklepach i nie radza one sobie z aluminiowym kolem.Dodam ze jest to pasek napedzajacy alternator i klime i nie ma znaczenia czy cos jest wlaczone czy nie.Ale jak sie rozgrzeje to jest git.
Blow off HKS,Turbo Timer HKS,filter powietrza HKS twin mushroom,zmodyfikowany downpipe 2w1,calkowity wydech ZESS,zawiecha gwint Tein SuperStreet,magnacor KV85,,polerowany Y-pipe,bixenon,Wallbro 255,regulator paliwa,MBC i 0,95 bara,NGK Iridium,

Bogdan9999 
Forumowicz

Auto: Probe
Wysłany: 17-07-2009, 00:31   

Takie zdjęcie masy nic wielkiego nie odczujesz ale zawsze idzie to na + dla sportowej jazdy ;) Ja w swoim autku odchudziłem koło zamachowe i wyważyłem z 12.5 kg na 6.5 kg to jest odczuwalne jak nie wiem co :) Wkręca sie masakrycznie ale są też minusy ale to zwracał bym na nie uwagę jak bym miał hmm z 50-60 lat ;)

slawekpurc 
Forumowicz

Auto: 3000gt vr4 1g
Wysłany: 17-07-2009, 01:47   

witam , ja czytalem rozne opinie na temat kola zamochowego i ogolnie masy rotacyjnej.. otoz.. ludzi do dragu polecjaa wlasnie ori kolo zamachowe od mitsu.. dlatego ze kumulacja energi silnika to wlasnie kolo zamachowe i jego predkos...oraz masa.. ludzie odczuwali znaczny spadek oborotow pomiedzy zmianami biegow.. - mniejsza masa - mniejsze obory , mniejesze doladowanien a kolejnym biegu.. ale z drugiej strony obserwuje sie szybsze wrecanie na obroty- bo mniejsza masa...

ma to swoje zalety i wady napewno.. ale czy az tak pozytywnie to wplywa na prace silnika..
. ?uklad korbowo tlokowy jest wywazony w seryjnmy aucie a tu nagle wprowadzamy zmiane w postaci mniejszej masy na kole zamochowym . wiem lubie jezdza ,jednie polecaja inni nie.. prawda pewnie i tak ejst po srodku. ja zdecydowalem sie tego nie zmieniac.
aktualnie 3000gt vr4 :)

modyfikacje 3kgt. : downpipe,kolektory,cat back greddy, datalogger MMcd, wskazniki boost, egt, temp oleju,cisnienie oleju,FMIC, felgi 19oz superleggery,sonda innovateLC-1,HKS EVC IV wtryski 550cc, swiece NGK,pompa walbro+hotwire,sprzeglo SPEC stage 4, , transfer case bracket.gwint ksport, greddy emanage ultimate.wtrysk metanolu , chlodnica alu,regulowane kola rozrzadu, HKS DLI

zainstalowane na 0.7 bara
2xGT2871r , 2x wastegate Tial , BOV tial Q,
AEM reg.paliwa

Bogdan9999 
Forumowicz

Wysłany: 17-07-2009, 17:01   

Przy ostrym spidzie silnik nie zdąży spaść z obrotów jak zmieniasz biegi i to sprzęgło go wyhamowuje jak je puszczasz. Jedyny mankament jaki mi troszkę przeszkadza to zmiana biegów z 1 na 2 i z 2na 3 musi być wtedy więcej niż 3000 obrotów bo po zmianie lubi szarpać ale to nie wiem czy nie jest przypadkiem spowodowane dwu krotnie mocniejszym dociskiem bo lubi piszczeć po zmianie biegów tych co podałem :D

slawekpurc 
Forumowicz

Auto: 3000gt vr4 1g
Wysłany: 17-07-2009, 17:33   

hehe daleko mi do eksperta...jedynie moge sobie tylko wyobrazic fizyzcnie co sie dzieje z autem z lekkim kolem zamochowym oraz z oryginalnym. ...jedno jest pewne , opinie nie sa jednoznaczne. moze kiedys zdecyduje sie zalozyc lekkie kolo. ...

tylko niesetty aktualnych zabawek nei ma kiedy zamontowac ,ale moze juz za pare dni...:) wszystko bedze poskaldane do kupy:)
aktualnie 3000gt vr4 :)

modyfikacje 3kgt. : downpipe,kolektory,cat back greddy, datalogger MMcd, wskazniki boost, egt, temp oleju,cisnienie oleju,FMIC, felgi 19oz superleggery,sonda innovateLC-1,HKS EVC IV wtryski 550cc, swiece NGK,pompa walbro+hotwire,sprzeglo SPEC stage 4, , transfer case bracket.gwint ksport, greddy emanage ultimate.wtrysk metanolu , chlodnica alu,regulowane kola rozrzadu, HKS DLI

zainstalowane na 0.7 bara
2xGT2871r , 2x wastegate Tial , BOV tial Q,
AEM reg.paliwa

Daro 
Mitsumaniak

Wysłany: 17-07-2009, 17:54   

Powiem tak - będę rozgrzebywał silnik teraz, więc przy okazji, skoro i tak nie będzie na chodzie, mam zamiar dorobić to kółko, bo muszę zdjąć na wzór. Nie wiem, jaki to będzie koszt, ale liczę na to, że zmieszczę się w 50 - 100 złotych. Jeżeli ktoś ma ochotę na takie kółko, to zapraszam na PW, jak sam dorobię, to, jeżeli będzie, warto będę mógł zorganizować też dla innych. Pzdr i dzięki za opinie

n3000 
Mitsumaniak

Wysłany: 17-07-2009, 21:29   

Jeśli okazało by się tak tanio jak mówisz to by się opłacało, ale raczej wątpię żeby komuś się chciało robić tyle roboty za te pieniądze.

Morfi 
Mitsumaniak
Street Hunter

Auto: Opel OPC i FORD KA
Wysłany: 17-07-2009, 22:51   

Kiedys myslalem o tym w moim GDI :) ale stwierdziłem, że nie bede nic grzebać.
Dzieki odchudzonemu zamachowi silnik sie szybciej wkreca ale z drugiej strony szybciej traci obroty przy zmianie biegów. I traci się na kulturze pracy biegu jałowego, ale to chyba dotyczy tylko 4 cylindrowców.
Bardziej zuzywają sie też inne cześci, przy odchudzonym kole.
I lepiej stoczyc na obwodzie aniżeli przy wale.
http://www.pumaracing.co.uk/FLYWHEEL.htm
http://www.geocities.com/...7/flywheel.html
http://www.vtuning.com/kolo.html
http://www.mantaclub.pl/f...article&sid=210

Lepiej jest nie odzywać się wcale i wydać się głupim, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości.
-----------------------------------------------
Mark Twain

Bogdan9999 
Forumowicz

Wysłany: 18-07-2009, 01:39   

Ciekawe wypowiedzi piszą w tych linkach co prawda silnik pracuje dość nie równo na wolnych ale z tym powiedzeniem że nie da sie jeździć na co dzień to oni nie wiedzą co piszą najpierw radził bym zrobić cos takiego i sie przejechać a potem pisać.

Daro 
Mitsumaniak

Wysłany: 18-07-2009, 19:39   

Bogdan9999 napisał/a:
Ciekawe wypowiedzi piszą w tych linkach co prawda silnik pracuje dość nie równo na wolnych ale z tym powiedzeniem że nie da sie jeździć na co dzień to oni nie wiedzą co piszą najpierw radził bym zrobić cos takiego i sie przejechać a potem pisać.

No nie no dla mnie to juz jest jakas totalna bzdura, jak to nie mozna jezdzic, po odchudzeniu kola pasowego? Chcialbym, zeby tak bylo, naprawde :-) A co do ceny, to po prostu taka bedzie, jak ktos dorabia na codzien elementy z aluminium na wzor, to raczej sobie nie liczy za to jakichs kosmicznych cen...

Odpowiedz do tematu