[Cari 1.8 GDI] Dzwoni przy niskich obrotach. |
Autor |
Wiadomość |
turek61
Mitsumaniak Zgred :)

Auto: Outlander I Turbo
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 22 razy Dołączył: 09 Lis 2006 Posty: 1694 Skąd: Szczecin/Police
|
Wysłany: 06-02-2008, 20:33 [Cari 1.8 GDI] Dzwoni przy niskich obrotach.
|
|
|
Zdaję sobie sprawę, że radzenie na odległość bez osłuchania to jak wróżenie z fusów ale sprobujcie zabawić sie w jasnowidza
Otóż od pewnego czasu wkurza mnie jedna sprawa.
Niezależnie czy silnik jest zimny czy ciepły kiedy zaczynam ruszać lub wysprzęglę na dwójce by po chwili ponownie ja wbic i przyspieszyć muszę sporo przygazować.W innym przypadku obroty spadają do 500 i coś zaczyna coś dzwonić by po chwili ECU podbił obroty lub moje przygazowanie i wszystko jest OK.
Na postoju obroty nie falują i trzymają sie równo na 800.Zdaje sobie sprawę, że przy tych obrotach t.z. 500 silnik i wydech wpadają w drgania.Sprawdziłem na kanale i nic nie wydaje sie luźne.Czy w takim razie mogą to być szklanki ?
P.S.
Od dawna zamierzałem Was zapytać czy aby ruszyć tą masę jaką jest Cari z miejsca po równej nawierzchni zawsze sporo przygazowujecie ? |
|
|
|
 |
deadly [Usunięty]
|
Wysłany: 06-02-2008, 20:44
|
|
|
No jeżeli chodzi o ruszanie to ostatnio pokazywałem że bez gazu na 2 biegu da sie ruszyć carismą. jeżeli chodzi o moja to raczej mało gazu dodaje.
pozdro |
|
|
|
 |
saphire
Mitsumaniak daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Pomógł: 162 razy Dołączył: 20 Sie 2006 Posty: 6011 Skąd: Przemyśl
|
Wysłany: 07-02-2008, 08:14
|
|
|
jeśli jeszcze sam nie czyściłeś przepustnicy to może warto poświęcić 3h w sobotę na tą czynność. |
_________________ Bartek `saphire` Siębab |
|
|
|
 |
Student
Mitsumaniak
Auto: Avensis 1.8VVTi , 11r. Premium
Pomógł: 44 razy Dołączył: 24 Cze 2005 Posty: 2986 Skąd: Marki
|
Wysłany: 07-02-2008, 12:53
|
|
|
To nie maluch w Carismie nic nie dzwoni ani szklanki ani kieliszki , jeżeli jest to coś bardzo metalicznego to możę osłona wydechu ta od portek do elastycznego, |
_________________ Avensis 1.8 T27 11r. 147KM Premium |
|
|
|
 |
Robson86
Forumowicz Life is a Race

Auto: Carisma GDI Elegance
Pomógł: 216 razy Dołączył: 13 Sie 2006 Posty: 4858 Skąd: Kielce
|
Wysłany: 07-02-2008, 13:04
|
|
|
turek61 napisał/a: | Od dawna zamierzałem Was zapytać czy aby ruszyć tą masę jaką jest Cari z miejsca po równej nawierzchni zawsze sporo przygazowujecie ? |
nigdy nie przegazowuje, obroty tez nie schodza mi tak nisko. Obstawiam przepustnice zabrudzona
Pozdroo |
_________________ Robson- Kielce
Mitsubishi Carisma GDI Elegance
-00149/KMM -
 |
|
|
|
 |
turek61
Mitsumaniak Zgred :)

Auto: Outlander I Turbo
Pomógł: 22 razy Dołączył: 09 Lis 2006 Posty: 1694 Skąd: Szczecin/Police
|
Wysłany: 08-02-2008, 09:58
|
|
|
Student napisał/a: | jeżeli jest to coś bardzo metalicznego to możę osłona wydechu ta od portek do elastycznego, |
to odpada na 100 %
Robson86 napisał/a: | Obstawiam przepustnice zabrudzona |
to może być ale żeby taki efekt ?
Cytat: | jeśli jeszcze sam nie czyściłeś przepustnicy to może warto poświęcić 3h w sobotę na tą czynność. |
no może i warto chyba przyszedł w końcu na nią czas |
|
|
|
 |
Student
Mitsumaniak
Auto: Avensis 1.8VVTi , 11r. Premium
Pomógł: 44 razy Dołączył: 24 Cze 2005 Posty: 2986 Skąd: Marki
|
Wysłany: 08-02-2008, 12:30
|
|
|
Czyszczenie to napewno ale mi chodzi o ten dzwięk, nic nie powinno dostawać takich wibracji |
_________________ Avensis 1.8 T27 11r. 147KM Premium |
|
|
|
 |
sebas1986 [Usunięty]
|
Wysłany: 12-02-2008, 12:34
|
|
|
Jesli chodzi o dziwne dźwięki przypominające drgania to mam to samo i zaczyna mnie to już denerwować. U mnie nie ma to nic wspólnego z obrotami silnika który pięknie chodzi tylko z prędkościa. Wydaje mi się że jakaś osłonka np wydechu czy cuś mi się obluzowała i wiatr wprawia ja w drgania. Niestety nie mam kanału żeby to sprawdzić czy te objawy coś wam mówią? jesli tak to gdzie można we Wrocławiu z tym podjechać? |
|
|
|
 |
saphire

|
Wysłany: 12-02-2008, 12:42
|
|
|
Obstawiam osłonę katalizatora pod podłogą - już kilka osób na forum tez takie coś miało że dźwięczała obluzowana czy jak dotykała blacha podłogi - warto to sprawdzić. |
|
|
|
 |
sebas1986 [Usunięty]
|
Wysłany: 12-02-2008, 15:52
|
|
|
dzięki za info, tylko czy jestem sam w stanie leżąc na ziemi dostać się do niej czy potrzebny jest kanał? aha i gdzie to pieruństwo się znajduje bo mechanik to ze mnie nie jest :-/ |
|
|
|
 |
saphire

|
Wysłany: 14-02-2008, 09:46
|
|
|
Pojedź z kimś gdzieś na kanał albo na podjazd/rampę to sobie wleziesz pod spód, kumpel przygazuje a to sobie popatrzysz pod spodem, posłuchasz, pomacasz tylko uwaga - za kolektor czy kata lub rurę gołą ręką nie łap bo się sparzysz |
|
|
|
 |
sebas1986 [Usunięty]
|
Wysłany: 14-02-2008, 17:07
|
|
|
dzięki za cenne info. Jutro jade do kolegi (mechanika) który zerknie swym fachowym okiem |
|
|
|
 |
|