|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Niska temperatura silnika |
Autor |
Wiadomość |
yabadabadoo [Usunięty]
|
Wysłany: 28-01-2008, 07:04 Niska temperatura silnika
|
|
|
Witam.Mam taki problem,mianowicie posiadam Carisme 1.9 tdrok.prod 1997.Podczas jazdy w mieście auto ma cały czas temperaturę ok.35-40 stopni!!!Myślałem ,że to termostat,ale po wymianie termostatu(nie orginalny)jest tak samo.Dopiero jak się jedzie na trasie z większą prędkością to wskaznik pokazuje ledwo 55-60 stopni i to jest wszystko.Bardzo proszę o pomoc,może ktoś z was miał podobny problem.Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
vril [Usunięty]
|
Wysłany: 28-01-2008, 07:53
|
|
|
Nie dawno miałem ten sam problem
1.Disle zawsze się ciężko nagrzewają nie tak jak benzyna
2.Też wymianiłem termostat na "firmowy" i się okazało że jest walnięty -spróbuj sprawdzić
termostat w garnku na kuchence zagotuj wode i zobacz w jakiej się temp otwiera.
3. Wymień płyn na nowy i dobrze odpowietrz układ.
4.Można też włożyć kawałek kartona między chłodnice-powinien się szybciej nagrzać.
pozdrówka |
|
|
|
 |
dylson [Usunięty]
|
Wysłany: 28-01-2008, 10:15
|
|
|
Cytat: | 4.Można też włożyć kawałek kartona między chłodnice-powinien się szybciej nagrzać. |
Sory ale takie rozwiazania byly dobre dla zukow i nysek. |
|
|
|
 |
yabadabadoo [Usunięty]
|
Wysłany: 28-01-2008, 10:43
|
|
|
Kupiłem inny termostat(podróba) i dalej to samo,więc raczej to nie to,myślałem,ze może jak nie jest orginalny termostat to to jest przyczyna,ale nie , vril piszesz że to też tobie nie pomogło tz. wymiana termostatu na orginalny.Płyn tez wymieniłem na nowy dalej to samo,nie mam już więcej pomysłu. |
|
|
|
 |
vril [Usunięty]
|
Wysłany: 28-01-2008, 11:09
|
|
|
yabadabadoo napisał/a: | Kupiłem inny termostat(podróba) i dalej to samo,więc raczej to nie to,myślałem,ze może jak nie jest orginalny termostat to to jest przyczyna,ale nie , vril piszesz że to też tobie nie pomogło tz. wymiana termostatu na orginalny.Płyn tez wymieniłem na nowy dalej to samo,nie mam już więcej pomysłu. |
Chodziło mi oto że w sumie kupiłem dwa termostaty Varnet (podobno dobre) i jeden z nich
był uszkodzony świadczy to o tym że i z fabryki mogą wychodzić nie sprawne termostaty.
a co do kartona to co to komu przeszkadza mi i tak o tej porze wentylator się nie włącza .
@Yabadabadoo - a czy w ogóle dmucha ciepłym powietrzem bo może czujnik temp masz uszkodzony. |
|
|
|
 |
yabadabadoo [Usunięty]
|
Wysłany: 28-01-2008, 15:59
|
|
|
Dmucha tylko,że lekko ciepłeJakby wskaznik był popsuty, to powietrze byłoby gorące,myśle ,że to nie jest wskaznik .Ostatecznie spróbuje wymienić termostat na orginalny w serwisie . tak dla ciekawości to termostat niorginalny kosztuje 30-40 zł,a orginalny 160 zł,Niechciał bym płacić 160 plus wymiana jak to nic nie da i dalej będzie to samo.Ty jak wymieniłeś na inny ORGINALNY to problem zniknął?Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
vril [Usunięty]
|
Wysłany: 28-01-2008, 18:19
|
|
|
Te ciepłe powietrze to po ilu kilometrach masz ?
Tak jak pisałem wyżej kupiłem najpierw jeden Vernet (podobno markowy) i okazał się walnięty od nowości -sprawdziliśmy z znajomym mechanikiem na kuchence.Poszedłem
wymienili mi na drugi też Vernet (60 zł).Założyliśmy termostat odpaliłem silnik i powoli wlewałem płyn trzymając silnik tak na około 2500-2800 .Po wlaniu tych 6 litrów kiedy płyn już się rozgrzał zaczołem odpowietrzać układ ( przy wejściu wężyków do nagrzewnicy jest taka
nakrętka do odpowietrzania .Teraz po około 10 km ostrej jazdy w środku mam bańke a wskazówka stoi na baczność
Sprawdź czy jak masz rozgrzany silnik to czy te dwa wężyki co idą do nagrzewnicy są jednakowo ciepłe jeśli nie są to na pewno jest zapowietrzone. |
|
|
|
 |
yabadabadoo [Usunięty]
|
Wysłany: 28-01-2008, 21:16
|
|
|
Ciepłe powietrze nie wiem,ale długo może z 20 min,ale to nawet nie jest ciepłe tylko letnie,jutro sprawdze te węże,dzięki za rady.Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
|
|