Spryskiwacze nie działają... |
Autor |
Wiadomość |
aligator [Usunięty]
|
Wysłany: 26-11-2007, 08:19 Spryskiwacze nie działają...
|
|
|
Witam
Mam problem ze spryskiwaczami, na początku nie działały tyko tylne i na reflektory, teraz wyszły też te na szybę, pompki działają, bezpieczniki dobre ??
Co to może być ? |
|
|
|
 |
Robson86
Forumowicz Life is a Race

Auto: Carisma GDI Elegance
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 216 razy Dołączył: 13 Sie 2006 Posty: 4858 Skąd: Kielce
|
Wysłany: 26-11-2007, 08:42
|
|
|
Moze masz zapchane przewodu. Jakis osad byl w zbiorniczku na dnie i go wyplukalo
Pozdroo |
_________________ Robson- Kielce
Mitsubishi Carisma GDI Elegance
-00149/KMM -
 |
|
|
|
 |
syski [Usunięty]
|
Wysłany: 26-11-2007, 11:25
|
|
|
A płyn wymieniłeś na zimowy? Nie zamarzł czasem? |
|
|
|
 |
aligator [Usunięty]
|
Wysłany: 28-11-2007, 00:52
|
|
|
Nie Nie
Zapomniałem dodać że silniczki działaja ale po podpięciu zasilania z zewnątrz !!!
Wewnatrz słychać tylko pstrykanie przekaźników chyba |
|
|
|
 |
Chi-Man [Usunięty]
|
Wysłany: 28-11-2007, 15:34
|
|
|
Witam,
podepnij miernik albo 12 -sto woltową neonówkę do instalacji w miejsce pompki i będziesz miał odpowiedź. Jeśli brak będzie napięcia do sprawdzenia masz instalację, bezpieczniki i włączniki przy stacyjce. Pompki nie są zasilane za pośrednictwem przekaźników. Jeśli napięcie będzie sprawdź drożność wężyków, na przykład po prostu w nie dmuchając.
Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
Szymon82
Mitsumaniak Szymon
Auto: Mitsubishi Sigma kombi 3,0 12v
Pomógł: 1 raz Dołączył: 05 Lis 2007 Posty: 201 Skąd: Poznań/Środa Wlkp.
|
Wysłany: 20-01-2008, 22:18 spryskiwacze reflektorów
|
|
|
Witam! Po naciśnięciu przycisku od spryskiwaczy reflektorów przygasa podświetlenie deski rozdzielczej słychać pstryknięcie i nic się nie dzieje, pod maską nie słychać żeby cokolwiek się załączało (dla pewności - zbiornik płynu do sprysk. refl. jest po stronie kierowcy?) jakie bezpieczniki sprawdzić na początek, co może być przyczyną? ps. wiem że temat się już pojawiał, ale nie znalazłem odpowiedzi na wszystkie pytania
pozdrawiam |
|
|
|
 |
syski [Usunięty]
|
Wysłany: 20-01-2008, 22:32
|
|
|
Szymon82 napisał/a: | Witam! Po naciśnięciu przycisku od spryskiwaczy reflektorów przygasa podświetlenie deski rozdzielczej słychać pstryknięcie i nic się nie dzieje, pod maską nie słychać żeby cokolwiek się załączało (dla pewności - zbiornik płynu do sprysk. refl. jest po stronie kierowcy?) jakie bezpieczniki sprawdzić na początek, co może być przyczyną? ps. wiem że temat się już pojawiał, ale nie znalazłem odpowiedzi na wszystkie pytania
|
Witam !
Płyn dostał się do wnętrza silniczka spryskiwaczy. Po prostu uszczelnienie jest trochę przytarte i przepuszcza płyn do środka a tam koroduje i zapieka łożyska ślizgowe i zatyka rdza komutator. Jest to wszystko do rozebrania i powiem że do złożenia. Trzeba wymontować zbiornik spryskiwacza ten po lewej stronie Klucz nasadowy m12mm. Trzeba delikatnie rozgiąć zaciski które trzymają silnik w całości i rozpołowić go wyczyścić pozostawić do wyschnięcia i pod uszczelkę która składa się z dwóch części i uszczelnia bezpośrednio ośkę silniczka ( ja wcisnąłem silikon pół roku temu działa do tej pory). Potem złożyć wszystko tylko patrz aby szczotki weszły na komutator. Powinno być ok
PozdrawiaM! |
Ostatnio zmieniony przez 29-01-2008, 00:51, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
batman-1 [Usunięty]
|
Wysłany: 22-01-2008, 19:46
|
|
|
Witam ja mam podobny problem z tym że u mnie słychać załanczający przekażnik i nic poza tym gdzie dokładnie jest zbiorniczek. Może jakaś fotka i GDZIE DOLAĆ OLEJU ŻEBY 4WS ZGASŁO sorki że nie na temat ale to tak przy okazji
[ Dodano: 22-01-2008, 19:47 ]
chodzi mi oczywiście o spryskiwacze reflektorów |
|
|
|
 |
Szymon82
Mitsumaniak Szymon
Auto: Mitsubishi Sigma kombi 3,0 12v
Pomógł: 1 raz Dołączył: 05 Lis 2007 Posty: 201 Skąd: Poznań/Środa Wlkp.
|
Wysłany: 22-01-2008, 20:12
|
|
|
zbiornik jest po stronie kierowcy - tak wynika z moich obserwacji, z tego po lewej patrząć od przodu samochodu idzie na przednią i tylną szybę- poprawcie jeśli się mylę |
|
|
|
 |
batman-1 [Usunięty]
|
Wysłany: 22-01-2008, 22:19
|
|
|
kurde strzele fotke i zapodam bo to już druga sigma że nie moge namierzyć zbiorniczka spryskiwaczy do lamp.Wcześniej miałem 12 zaworową bez alektroniki (abs kontrola itd..) i po prawej stronie miałem tylko zbiorniczek wyrównawczy od chłodnicy normalnie pech albo problem ze wzrokiem.Czy nie było modeli w których były w bagażniku bo mam książke po niemiecku i tam coś tak chyba pokazywali,a oczywiście umnie brak POMOCY jak dziada namierzyć !!!! |
|
|
|
 |
sebi629
Forumowicz TAXI Sigma - Jedyna
Auto: sigma '94 24v
Pomógł: 4 razy Dołączył: 05 Wrz 2007 Posty: 109 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 23-01-2008, 13:09
|
|
|
Zbiornik spryskiwaczy refletorów masz przy lewej lampie obok zbiorniczka wyrównawczego chłodnicy i nad alternatorem. Przynajmniej u mnie tam sie znajduje lecz tez nie działa i nie mam czasu sie za to wziąc. Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
batman-1 [Usunięty]
|
Wysłany: 23-01-2008, 21:09
|
|
|
no i znalazłem zbiornik a raczej miejsce po zbiorniczki spryskiwaczy reflektorów ,,sprytny,,gazownik żeby zainstalować parownik usuną ten właśnie zbiorniczek są pomysłowi w naszym kraju więc jeden temat mam za sobą |
|
|
|
 |
zbyszek05
Forumowicz balcer
Auto: mitsubishi sigma 3.0 v6 24 M/T
Pomógł: 15 razy Dołączył: 04 Cze 2007 Posty: 1236 Skąd: Zambrow
|
Wysłany: 24-01-2008, 18:41
|
|
|
wiesz batman ...z mechanikami to tak właśnie jest ....jak za komuny...młodzież wyjezdża więc zostają ci co jeszcze jakoś ciągną .ja bym ich kamerował i do neta albo na nowe odcinki "usterka".ze zbiorniczkiem mam pomysł. poszukaj na szrocie miękkiego zbiorniczka na płyn spryskiwaczy/ wchodzi tam około litra płynu- nie za wiele ale.../ .znajdziesz go w małych autkach bo zakładano je tam i właśnie takie bo na twardy zbiornik nie było miejsca przełożysz to wszystko do siebie razem z pompką /silniczkiem/ do siebie w wolne miejsce ...myślę że jak pokombinujesz to dasz radę .pozdrawiam . |
_________________ 6g72 - DOHC - sprzedana - ale rozgladam się za następną Obecnie Yaris 1.5 VVT-i turbosport 150KM
 |
|
|
|
 |
batman-1 [Usunięty]
|
Wysłany: 24-01-2008, 22:49
|
|
|
To się nazywa pomysłowość a na to nie wpadłem tylko z tym miejscem będzie ciężko ostatnio wymieniałem żaróweczke od strony kierowcy i myślałem że wezme diament szklarski i wytne ją od przodu ale w końcu się udało jutro doginam na szrocik DZIĘKI |
|
|
|
 |
|