|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[EAxx] Światła dzienne |
Autor |
Wiadomość |
Owczar
Forumowicz
Auto: CLS 450
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 282 razy Dołączył: 14 Lip 2008 Posty: 14371 Skąd: Pruszków
|
Wysłany: 28-02-2009, 19:39 [EAxx] Światła dzienne
|
|
|
Tak mi się nudziło ostatnio i myślałem nad śiatłami dziennymi. Chciałbym oszczędzić troszkę na poborze prądu.
Pomyślałem aby w miejsce postojówki włożyć takie diody:
Klik
Myślę, że takie diody w dzień mogłyby wyglądać jak światła mijania w reflektorze. Nie oślepiałyby innych, ajednocześnie świeciły na tyle jasno, że zapwniałyby odpowiedni poziom bezpieczeństwa. Jakby wziąć 3200-3500*K to nie przykuwałyby także oczu drogówki, bo nie wyglądałyby jak pseudo-ksenony. Do tego przekaźnik podłączony pod zapłon i kontrolkę od ładowania i możemy zapomnieć o obowiązku włączania świateł Oszczedzamy rozrusznik, akumulator, a przede wszystkim zmniejszamy spalanie.
Co sądzicie o tym pomyśle? Może jakieś inne sugestie? |
Ostatnio zmieniony przez robertdg 12-12-2009, 17:08, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Owczar
Forumowicz
|
Wysłany: 28-02-2009, 20:08
|
|
|
W tym artykule jest więcej:
Kod: | Masz prawo do...
1. Używania świateł dziennych w czasie od świtu do zmierzchu (czyli w dzień) zamiast świateł mijania. Jeśli jednak nie masz świateł do jazdy dziennej, musisz jeździć całą dobę na światłach mijania.
2. Montażu świateł do jazdy dziennej w samochodzie, który w takie oświetlenie nie został wyposażony w fabryce. Należy przy tym zastosować się do schematu umieszczonego po lewej stronie. Bardzo często da się umieścić światła do jazdy dziennej w miejscu fabrycznie przystosowanym do zamontowania świateł przeciwmgłowych. Najlepiej jednak jest mieć i światła przeciwmgłowe, i światła do jazdy dziennej.
3. Nie mamy jednak prawa do zamontowania świateł do jazdy dziennej zgodnie z sugerowanym przez wielu producentów schematem - a więc tak, aby mogły świecić się tylko przednie, oszczędne reflektorki. "Prawo o ruchu drogowym" nie zostało dostosowane do przepisów obowiązujących w wielu innych krajach. A więc światła do jazdy dziennej muszą być zamontowane tak, aby jednocześnie włączały się fabryczne światła pozycyjne.
4. Zdarza się, że policjanci mają wątpliwości, czy mamy w ciągu dnia włączone reflektory do jazdy dziennej czy przeciwmgielne - oba mogą mieć identyczną obudowę. Ratuje nas napis na szkle reflektora - lampy do jazdy dziennej mają w opisie symbol "RL", a przeciwmgłowe - literkę "B". Uwaga: reflektory muszą mieć na kloszu znak homologacji europejskiej, np. E20, E1, E11, itp.
|
Wiadomo, że ten pomysł nie spełni wszystkich wymagań. Ale chcę zastosować diody o barwie podobnej do halogena. Wprawne oko na pewno zauważy, że coś jest nie tak, ale w dzień nie będzie widać czy źródłem światła jest żarówka od świateł mijania czy dioda. W dzień będzie ciężko to odróżnić. Jak włączę światła mijania to na pewno śwaitło od halogena "przyćmi" tą diodę. Będą one się świeciły z tylnymi pozycjami.
Niektórzy sotsują układy, które zmniejszają jasność i pobór mocy śwaiteł mijania i też nie spełniają wymgań, ale każdy przegląd przejdą. Mój brat w mondeo miał coś takiego. Po odpaleniu świeciły się zarówki od mijania, ale niezbyt jasno, po zapaleniu świateł mijania się rozjaśniały. Niewątpliwie w dzień nie jest potrzebny aż taki strumień światła jaki dają halogeny, poza tym nie jest określona granica światło-cienia. |
|
|
|
 |
eremita
Mitsumaniak
Auto: Outlander III DID
Pomógł: 17 razy Dołączył: 25 Paź 2007 Posty: 2505 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 28-02-2009, 20:26
|
|
|
ostatni słyszałem w tvn turbo jak policjant wypowiadał sie o światłach diodowych, podobno moga one się świecić za zwykłe swiatła ale tylko w tedy gdy jest idealna pogoda czyli generalnie nie trzeba tego az tak ukrywać i mozna by zrobic cos takiego jak znalazł cuuube
masz moze fote jak to wyglada juz na samochodzie? tylko jak one sa tam wkladane?
http://images38.fotosik.p...32505ba6med.jpg |
|
|
|
 |
Owczar
Forumowicz
|
Wysłany: 28-02-2009, 21:27
|
|
|
Widziałem coś takiego, ale nie wiem, czy każdy policjant się nie przyczepi. To chyba zależy od ich widzi mi się, bo przepisy mówią o homologacji Podejrzewam, że trzeba otworzyć reflektor i wtedy wmontować to. |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24313 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 01-03-2009, 10:29
|
|
|
Owczar, to sa diody typu luxeon sterowane pradowo - procz nich trzeba jeszcze miec dobry sterownik pradowy (tez do nabycia z Allegro)
polecam temat:
http://www.elektroda.pl/r...0471&highlight=
ktorego inspiracja byly moje rozwazania na temat montazu luxeonow jako swiatel dziennych
nie powiem, ze podoba mi sie, co gosc zrobil, chociaz wolalbym zamotowac je do swiatel mijania |
|
|
|
 |
Owczar
Forumowicz
|
Wysłany: 01-03-2009, 10:46
|
|
|
Dzięki Darku za link.
Czyli ktoś przede mną już wpadł na taki pomysł Spoko, tylko jedno mi się nie podoba, że to wygląda jak halogen i mogę padać ofiarą częstych kontroli drogowych. Jak zobaczą że śwaitła mają homologację na kloszu to przyczepią się do czegoś innego.
Ja myślę, żeby to wrzucić zamiast posotojówek do reflektorów, tylko po jednej sztuce. Jakby mieć soczewki to możnaby spróbować do świateł mijania wrzucić luxeony 15W. Myślę, że nieźle by to dawało.
[ Dodano: 01-03-2009, 10:51 ]
Teraz już wiem, że światła na pewno dadzą dobrą widoczność, zresztą na zdjęciach widać, że nawet lepszą od świateł mijania.. |
|
|
|
 |
Owczar
Forumowicz
|
Wysłany: 01-03-2009, 18:07
|
|
|
No wiem, też się jeszcze zastanawiam i myślę właśnie pod kątem przepisów. Nie wiem czy nie zamontuję po prostu jakiś świateł dzienne w zderzaku, ale boję się, że policja będzie się czepiała jeszcze bardziej myląc je z przeciwmgielnymi. |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24313 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 01-03-2009, 18:12
|
|
|
ale to bardzo proste - swiatla do jazdy dziennej maja swoje oznaczenie na obudowie zwiazane z homologacja
do srodka - jak slusznie zauwazyl autor z linka - nikt nie zaglada
ponadto latwo pmglowe rozpoznac - jak ktos ma wlaczone postojowki i swieci cos na dole, to sa p.mglowe
jak swieca tylko swiatla na dole bez postojowek, to sa to swiatla dzienne - proponuje zrobic porzadnie czyli dac osobny wlacznik tych swiatel, tak abys nie musial zapalac postojowek (czyli tak, jak to jest w przypadku prawdziwych swiatel dziennych, gdzie wlaczenie postojowek czy mijania wylacza dzienne) |
|
|
|
 |
Owczar
Forumowicz
|
Wysłany: 01-03-2009, 18:21
|
|
|
Myślałem o automatycznym włączaniu po odpaleniu silnika. Ale musze zdecydować którą iść drogą |
|
|
|
 |
wilk88
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Galant EA6W
Pomógł: 9 razy Dołączył: 26 Wrz 2008 Posty: 613 Skąd: Bydgoszcz
|
Wysłany: 01-03-2009, 19:44
|
|
|
Podepnę się bo nie chcę zakładać nowego tematu a w szukajce nie znalazłem. Chcę wymienić postojówki (jedna mi się przepaliła a poza tym świeciły na żółto a ja chcę białe), czy te z końcówką BA9S podejdą? http://allegro.pl/item559...alona_cena.html |
_________________ "Jaka to bitwa? gdzie Biblia, ty mi powiedz
Europa sra przepychem by Afrykę żywić głodem
Co tydzień w poświęconej wodzie moczysz palce
Którymi oczy byś wydłubał za pięć złotych na klatce..."
(EX)-Toyota Corolla E8 DX- pierwszy samochód,wielki sentyment
-Mitsubishi Galant EA6W
 |
|
|
|
 |
eremita
Mitsumaniak
Auto: Outlander III DID
Pomógł: 17 razy Dołączył: 25 Paź 2007 Posty: 2505 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 01-03-2009, 19:46
|
|
|
i niech sie zapalaja same po odpaleniu tylko trzeba to tak połączyć by w tyle też sie zapaliły a postojówki nie swieciły. |
|
|
|
 |
sampler
Forumowicz

Auto: Citroen C5 X7 2.2 HDI
Pomógł: 62 razy Dołączył: 08 Gru 2005 Posty: 2353 Skąd: Lubin
|
Wysłany: 01-03-2009, 20:19
|
|
|
wilk88 napisał/a: | Podepnę się bo nie chcę zakładać nowego tematu a w szukajce nie znalazłem. Chcę wymienić postojówki (jedna mi się przepaliła a poza tym świeciły na żółto a ja chcę białe), czy te z końcówką BA9S podejdą? http://allegro.pl/item559...alona_cena.html |
podejda ale one sa kiepskie. Przepalaja sie i slabo swieca. Ja dalem takie
http://allegro.pl/item545..._180_stopn.html
mocno swieca i sa trwale |
_________________ BYŁY:
GALANT E34 1.8 TD
GALANT EA5A'97 2.5 V6 24V
GALANT AVANCE EA5A'03 2.5 V6 24V
Xsara 1.4i
SĄ:
CITROEN C5 X7 2.2 HDI
Peugeot 308 2.0 HDI |
|
|
|
 |
Ursus
Mitsumaniak Zbieram na Gala
Auto: Galant `99 2.0TD skasowany:(
Pomógł: 2 razy Dołączył: 05 Wrz 2007 Posty: 680 Skąd: Skoczów
|
Wysłany: 03-03-2009, 13:21
|
|
|
Owczar napisał/a: | Nie wiem czy nie zamontuję po prostu jakiś świateł dzienne w zderzaku, ale boję się, że policja będzie się czepiała jeszcze bardziej myląc je z przeciwmgielnymi. |
Jest sporo fabrycznych rozwiązań świateł dziennych, które wyglądają jak halogeny. A policjant pomylić się może, ale objaśnienie powinno zamknąć temat.
Piszecie o tym, że włączenie postojówek włącza światła mijania i jednocześnie powoduje nie zapalenie się zapalenie się świateł postojowych. Nie wiem czy do końca tak to powinno działa, szczerze mówiąc nie widziałem jeszcze samochodu ze światłami dziennymi i nie świecącymi przednimi postojówkami a trochę takich aut po okolicy się kręci. Jeżeli jest to zbędne faktycznie to na pewno trzeba jeszcze rozwiązać sprawę tak, aby te dzienne dało się wyłączyć i uruchomić normalnie postojowe.
Z tego co pamiętam kupując jakieś światła do jazdy dziennej są tam gotowe zestawy i schematy jak w prosty sposób podłączyć je, aby działały tak jak powinny.
Owczar, odnośnie tych diodowych dziennych o których Ci pisałem to miałem na myśli takie:
http://allegro.pl/item562...hrom_bytom.html
Nie wczytywałem się akurat czy mają one homologację, ale wiem że da się takie kupić z homologacją i kilka razy widziałem takie zamontowane w nieco poważniejszych samochodach. Ładne wykonanie tego montażu daje naprawę ładny wygląd. |
_________________ Gdybyśmy sami nie mieli wad, nie sprawiałoby nam takiej przyjemności stwierdzać je u innych.
 |
|
|
|
 |
Owczar
Forumowicz
|
Wysłany: 03-03-2009, 13:48
|
|
|
Co do posotojówek, to tak jak pisał Krzyżak, przednie pozycje nie powinny się świecić, natomiast tylne owszem.
Ja wiem, że objasnienie wszystko wyjaśni, wcześniej jednak zatrzyma mnie do kontroli, a jak już zatrzyma to sprawdzi jeszcze coś innego
Co do tych diodowych to naprawdę ładnie mogłyby wyglądać, ale bez homologacji znowu sie przyczepia, a z homologacja kosztuja conajmniej 2 razy tyle
To co podesłała eremita też ciekawie wygląda.
Szkoda, że nie mamy wypowiedzi tego policjanta o tych diodach jako światła dzienne, byłoby się czym bronić w razie czego
Jak narazie myślę o tych diodach w miejsce posotojówek. Jak zastosuję o jakiejś cieplejszej barwie, to będą wyglądały jak mijania. Tylko zastanawiam się jak je włożyć do środka, żeby nie uszkodzić odblasku.
Może jakiś walcowy radiator w miejsce tamtego i po prostu wkładane jak żarówki posotojowe.
Skierowałbym ją do góry, pod odpowiednim kątem, aby rozpraszało światło na odblasku... |
|
|
|
 |
sampler
Forumowicz

Auto: Citroen C5 X7 2.2 HDI
Pomógł: 62 razy Dołączył: 08 Gru 2005 Posty: 2353 Skąd: Lubin
|
Wysłany: 03-03-2009, 21:38
|
|
|
Owczar napisał/a: |
Skierowałbym ją do góry, pod odpowiednim kątem, aby rozpraszało światło na odblasku... |
Sa juz takie gotowe na allegro swiecace w gore. W galu moze to ciekawie wygladac. Ja mam te na wprost i tez daja super efekt
 |
_________________ BYŁY:
GALANT E34 1.8 TD
GALANT EA5A'97 2.5 V6 24V
GALANT AVANCE EA5A'03 2.5 V6 24V
Xsara 1.4i
SĄ:
CITROEN C5 X7 2.2 HDI
Peugeot 308 2.0 HDI |
|
|
|