Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Opłata recyklinowa - zwrot!!!
Autor Wiadomość
gulgulq 
moderator
Służbowo. Na statek.

Auto: i30
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 29-03-2010, 21:04   Opłata recyklinowa - zwrot!!!

Zastanawiam się czy to nie prima aprilis

Opłata recyklingowa od aut z zagranicy jest bezprawna

Cytat:

Rząd w końcu zrezygnuje z poboru opłaty recyklingowej od samochodów sprowadzanych z zagranicy, kwestionowanej przez Komisję Europejską – pisze "Dziennik Gazeta Prawna".
Opłata recyklingowa w wysokości 500 zł, jest pobierana od 2006 roku. Przygotowywana nowelizacja ustawy o recyklingu pojazdów wycofywanych z eksploatacji, trafi pod obrady rządu jeszcze w tym półroczu.

Zgodnie z unijnymi przepisami to producenci mają pokrywać wszystkie lub znaczną część kosztów odbioru pojazdów wycofywanych z eksploatacji.

Obecnie w Polsce praktyka jest zupełnie inna. Już w maju ubiegłego roku Komisja Europejska uznała, że polskie przepisy są niezgodnie z unijna dyrektywą.

Niewykluczone, że pieniądze bezprawnie zbierane od kierowców przez lata, zostaną im zwrócone.

Zródło: http://moto.onet.pl/16056...kul.html?node=6

jak to przejdzie to obowiązkowo będzie zwrot z odsetkami więc od 2007 roku coś mi się uzbiera :D

kupujepolskieprodukty.pl

sampler 
Forumowicz

Auto: Citroen C5 X7 2.2 HDI
Wysłany: 29-03-2010, 21:47   

Czyli mozna dostac zwrot za karte pojazdu - 425 zl;
recykling - 500 zl?

No i czekamy na zwrot akcyzy ktora jest nielegalna od aut kupowanych w UE :)
GALANT AVANCE EA5A'03 2.5 V6 24V
Xsara 1.4i

SĄ:
CITROEN C5 X7 2.2 HDI
Peugeot 308 2.0 HDI

j13mk 
Mitsumaniak

Auto: był Galant 2.4 GDI
Wysłany: 29-03-2010, 21:55   

sampler napisał/a:
recykling - 500 zl? No i czekamy na zwrot akcyzy ktora jest nielegalna od aut kupowanych w UE
Ano, to byłby niezły zastrzyk... co do zwrotów za kartę pojazdu, to słyszałem że już oddają kasę.

krzychu 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 29-03-2010, 22:29   

A to nie jest tak że ten druczek oddałem do urzędu podczas rejestracji? Bo chyba tak i jak im mam to udowodnić że zapłaciłem? A z kartą pojazdu to co chodzi?

gulgulq 
moderator
Służbowo. Na statek.

Wysłany: 29-03-2010, 22:38   

ja mam potwierdzenia bo jakoś wyrobiłem sobie nawyk że wszytko kseruje co idzie do wszelkich urządów, zusów itp..instytucji

ale nawet nie wiedziałem że za kartę można żądać zwrotu - z tego co wyczytałem na szybko to jednak bez sądu się nie obejdzie

kupujepolskieprodukty.pl

mystek 
Mitsumaniak

Auto: Lancer Sportback 2014
Wysłany: 29-03-2010, 22:42   

Tutaj pisze nieco więcej: http://www.auto-swiat.pl/...l-,10413,1.html trochę odstrasza to całe odwoływanie się. Jest trochę pieprzenia się z tym, ale miejmy nadzieję, że uda się zwrócić pieniążki. Myślę tutaj o karcie pojazdu oczywiście, bo recykling też może przejdzie w Trybunale :) .

Mój brat kupował Audi z Belgi i zapłacił właśnie 500zł za kartę pojazdu i 500zł opłatę recyklingową. Miałby niezłą sumkę ze zwrotu.
Volvo V40 T4 08.2014 - 01.2019
Toyota MR2 SW20 04.2017- ...
Mitsubishi Lancer Sportback 11.2018 - ...

Kmer 
Mitsumaniak
Arek

Auto: EA5W 2,5 V6 24 SE Automat
Wysłany: 29-03-2010, 22:44   

krzychu napisał/a:
A to nie jest tak że ten druczek oddałem do urzędu podczas rejestracji?

krzychu, druczek na pewno masz w domu bo to jest Twój dowód wpłaty na konto ochrony środowiska,urząd jedynie wbił pieczątkę na tym druczku z numerem rejestracyjnym pojazdu,bynajmniej ja na 2 druczkach z dwóch aut tak mam.

[ Dodano: 29-03-2010, 22:49 ]
gulgulq napisał/a:
z tego co wyczytałem na szybko to jednak bez sądu się nie obejdzie
ja już złożyłem papiery o zwrot recyklingu u prawnika jakiś miesiąc temu,gość się zajmuje zwrotem akcyzy opłaty za kartę pojazdu i recyklingiem,łącznie z odsetkami,koszt od jednego auta jaki pobiera to 80 zł,ale zawsze 420 zł pozostaje w kieszeni :twisted:

arturro
[Usunięty]

Wysłany: 29-03-2010, 22:55   

sampler napisał/a:

No i czekamy na zwrot akcyzy ktora jest nielegalna od aut kupowanych w UE :)

akcyza jest legalna tylko jej wysokosc dyskryminowala auta przywozone z UE stad sa zwroty z nadplaty - ja dostalem.

mystek napisał/a:
Mój brat kupował Audi z Belgi i zapłacił właśnie 500zł za kartę pojazdu i 500zł opłatę recyklingową.

nie mogl zaplacic 2x500, mogl albo to albo to bo polska jak okazalo sie ze pobieranie 500zl za karte pojazdu dyskryminuje auta przywozone z UE (w tym czasie karta na nowe auta kupione w PL wynosila 75zl) wycofala sie z pobierania oplaty na rzecz recyclingu co jak sie okazuje rowniez jest bezprawne :)

j13mk 
Mitsumaniak

Auto: był Galant 2.4 GDI
Wysłany: 29-03-2010, 22:56   

krzychu napisał/a:
A z kartą pojazdu to co chodzi?
Początkowo wysokość opłaty za wydanie = 500zł, później nastąpiła zmiana przepisów i kwota zmalała do 75zł... niektóre urzędy zwracają różnicę, a w niektórych bronią się jak tylko mogą aby kasy nie zwracać... Są firmy, które za niewielką opłatą zajmują się odzyskiwaniem tej różnicy, ale z róźnym skutkiem (z tego co się orientuję).
krzychu napisał/a:
A to nie jest tak że ten druczek oddałem do urzędu podczas rejestracji?
Dokument potwierdzający zapłatę za recykling... - jest to druczek jak przy opłatach np. do ZUS'u i powinieneś go mieć... w WK przystawiają pieczątkę, że auto zostało zarejestrowane i oddają (bynajmniej ja mam oryginał).

[ Dodano: 29-03-2010, 22:58 ]
arturro napisał/a:
ja dostalem
- gdybyś mógł dać info na PW, co i jak...

krzychu 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Wysłany: 29-03-2010, 23:04   

j13mk napisał/a:
i kwota zmalała do 75zł...

No to ja już miałem chyba tą "zmalaną" (marzec 2009) bo nie przypominam sobie wydatku 500zł. Więc mnie to nie dotyczy jak rozumiem.

j13mk napisał/a:
Dokument potwierdzający zapłatę za recykling... - jest to druczek jak przy opłatach np. do ZUS'u i powinieneś go mieć... w WK przystawiają pieczątkę, że auto zostało zarejestrowane i oddają (bynajmniej ja mam oryginał).

No to mógł bym poszukać jeśli faktycznie zaczną zwracać.
Ostatnio zmieniony przez krzychu 29-03-2010, 23:07, w całości zmieniany 1 raz  

arturro
[Usunięty]

Wysłany: 29-03-2010, 23:05   

j13mk napisał/a:
- gdybyś mógł dać info na PW, co i jak...

w tym temacie wszystko opisalem http://www.audiklub.org/p...t=68117&start=0

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Wysłany: 29-03-2010, 23:05   

No i fajnie by było, ale znając życie wymyślą zaś jakąś dodatkową opłate, ciekawe skąd wezmą taka ilość pieniędzy na zwroty :?
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

arturro
[Usunięty]

Wysłany: 29-03-2010, 23:12   

Cytat:
No to mógł bym poszukać jeśli faktycznie zaczną zwracać.

napisze to setny raz na tym forum :)

NIE ZACZNA! sami z siebie bo pomimo ze trybunal konstytucyjny uznal to za bezprawie nie okreslil czy maja zwracac czy tez nie i na jakich zasadach wiec organy migaja sie jak tylko moga, czyli bez sadu sie nie obedzie, masz czas i ochote, musisz isc z tym do sadu po wyrok,
byc moze zajme sie ponownie ta sprawa (bo strasznie lubie takie rzeczy) ale narazie mi sie niechce :) a mam juz jedne pismo od prezydenta miasta ze oczywiscie mi sie nalezy zwrot ale po wyroku sadowym.

byc moze sytuacja sie zmieni jak beda musieli zwracac z odsetkami i ktos pojdzie po rozum do glowy i zacznie oddawac kase z urzedu z klauzula ze pod warunkiem zrzeczenia sie praw do wyplaty odsetek itd.

Kmer 
Mitsumaniak
Arek

Auto: EA5W 2,5 V6 24 SE Automat
Wysłany: 29-03-2010, 23:36   

arturro napisał/a:
byc moze sytuacja sie zmieni jak beda musieli zwracac z odsetkami i ktos pojdzie po rozum do glowy i zacznie oddawac kase z urzedu z klauzula ze pod warunkiem zrzeczenia sie praw do wyplaty odsetek itd.

Z tego co ja się orientuje to u mnie w mieście można składać wnioski do starostwa o zwrot kaski za kartę pojazdu i jest to załatwiane w przeciągu miesiąca,pod warunkiem ze zrzekasz się odsetek,w innym wypadku pozostaje droga sadowa i czas oczekiwania ponad pół roku.

gulgulq 
moderator
Służbowo. Na statek.

Wysłany: 30-03-2010, 06:23   

hmm... ja zapłaciłem 500 za tzw. opłatę recyklingową wiec do końca nie wiem czy też podlega zwrotowi??

kupujepolskieprodukty.pl

Odpowiedz do tematu