[Cari 1.6] hamulce pomocy |
Autor |
Wiadomość |
cinnaw
Forumowicz Cinnaw
Auto: Carisma
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 16-09-2010, 18:14 [Cari 1.6] hamulce pomocy
|
|
|
witam wszystkich
koledzy pomozcie mi prosze
chce wymienic tylnie tloczki w zaciskach w mojej carismie 96 ale mam tloczki z samoregulatorami ktore kosztuja 250 zl za sztuke
napiszcie mi prosze czy moge zalozyc zwykle tloczki bez samoregulatorow poniewaz kosztuja 70 zl sztuka i czy nic sie nie stanie czy bedzie normalny hamulec
prosze o pomoc .... |
|
|
|
 |
ciniak
Forumowicz

Auto: Cari 1.8 GDI EXE
Pomógł: 1 raz Dołączył: 24 Cze 2009 Posty: 168 Skąd: Nowy Tomyśl
|
Wysłany: 16-09-2010, 19:02
|
|
|
"tłoczki z samoregulatorami"? nie wiedziałem, że coś takiego istnieje, ale człowiek uczy się całe życie.
Na allegro gość sprzedaje regenerowane całe zaciski w cenie 250 zł/szt. Nie pisze nic o tłoczkach, ale też chyba są nowe. link |
|
|
|
 |
cinnaw
Forumowicz Cinnaw
|
Wysłany: 17-09-2010, 00:25
|
|
|
tak kolego z samoregulatorami w srodku tloczka jest taka gwiazda i gwint nie wiem za bardzo o co w tym chodzi i do czego o ma sluzyc bo nikt tutaj nie umie mi wytlumaczyc a myslalez ze fachowcy tu sa i wiedza co sie stanie ja zastapie ten drogi tloczek zwyklym tloczkiem i czy to wszysto bedzie dzialac? |
|
|
|
 |
Elektrownik [Usunięty]
|
Wysłany: 17-09-2010, 13:49
|
|
|
Jak możesz to daj namiar na te tłoczki bo u mnie w okolicy jest to nie do zdobycia chyba, że z całym zaciskiem. Ciekawy jestem również jaką ma średnice ten tłoczek. |
|
|
|
 |
ciniak
Forumowicz

Auto: Cari 1.8 GDI EXE
Pomógł: 1 raz Dołączył: 24 Cze 2009 Posty: 168 Skąd: Nowy Tomyśl
|
Wysłany: 17-09-2010, 18:50
|
|
|
cinnaw napisał/a: | co sie stanie ja zastapie ten drogi tloczek zwyklym tloczkiem i czy to wszysto bedzie dzialac? |
Pytałeś tego gościa z alledrogo o te regenerowane zaciski? Bo jak za same tłoczki masz zabulić 250 to może lepiej wymienić cały zacisk?
Jeśli konstrukcja zacisku i wymiary tłoczka są takie same to można zaryzykować podmiankę na te tańsze. Ten samoregulator odpowiada chyba za działanie ręcznego. |
|
|
|
 |
cinnaw
Forumowicz Cinnaw
|
Wysłany: 17-09-2010, 19:37
|
|
|
nie dzwonilem do niego nie mialem czasu a teraz juz troszke pozno wiec nie bede glowy zawracal nikomu
poczekam jak moj mechanik wyciagnie tloczek moze on cos wymysli bo jak mam dac za jeden tloczek tyle kasy to wole nogami hamowac;)
a tak serio to moze on cos wymysli bo ja juz nie mam sily to tych hamulcow z tyly od samego poczatku mam z nimi problemy a tak poza tym to zachowuje sie autko rewelacyjnie zachwycony jestem ze stare auto moze byc tak bezawaryjne
wsiadam i jade;)
jak mechanik wymysli cos albo kupi to dam znac jak to sie skonczylo
dziekuje panowie za pomoc |
|
|
|
 |
Xiah
Forumowicz
Auto: Carisma 97r 1.6 GL
Pomógł: 8 razy Dołączył: 11 Lis 2009 Posty: 231 Skąd: Płock
|
Wysłany: 19-09-2010, 13:33
|
|
|
samoregulatory sa po to zeby zacis hamulca sie ustawił "sam" odpowiednio do bębna. po wymianie zacisków z tyłu wystarczy kilka przejechanych km zeby hamulce były jak brzytwa. Proponuje do tego jeszcze wymieinic płyn i nie zapomniec o odpowiednim odpowietrzeniu hamulcy:) |
|
|
|
 |
cinnaw
Forumowicz Cinnaw
|
Wysłany: 27-09-2010, 13:34
|
|
|
witam wszystkich przepraszam ze nie pisalem jak to sie skonczylo ale nie mialem czasu
mechanik rozebral hamulce z tylu okazalo sie ze tloczki sa ok tylko zaciski sie zapiekly na prowadnicach bo byly bardzo brudne
wymienilem tarcze klocki z tylu koszt 380 zlotych i auto smiga jak nowe
dziekje koledzy za dobre rady powodzenia;) |
|
|
|
 |
|