|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[Cari 1.9TD] "Czarny płyn w chłodnicy " |
Autor |
Wiadomość |
MAG [Usunięty]
|
Wysłany: 22-11-2007, 14:52 [Cari 1.9TD] "Czarny płyn w chłodnicy "
|
|
|
Witam,
Ostatnio wymieniałem u mechanika plastikową obudowę termostatu (polecam do Volvo S60 - 5 razy tańsza od oryginału) z powodu wycieku płynu chłodniczego i musiałem spuścić całość także z chłodnicy. Tutaj ku mojemu zdziwieniu zauważyłem, że płyn jest czarny - co tu kryć po prostu był tam olej ;( !!.
Żadnych innych negatywnych objawów nie stwierdziłem, olej na miarce bez zmian, auto chodzi bez zarzutu, oleju w zbiorniczku płynu chłodzącego nie ma podobnie jak pod nakrętką od oleju nie ma charakterystycznego "majonezu", temperatura auta bez uwag.
Śmigam tak już dłuższy czas - 4 tyś, co najmniej od stwierdzenia tego faktu- długie codzienne trasy.
Od czego zacząć sprawdzanie, co to może być - uszczelka pod głowicą?
Proszę o poradę. |
|
|
|
 |
kielurkk
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1,9TD GLX 98r.
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 46 razy Dołączył: 17 Cze 2007 Posty: 1050 Skąd: Mielec
|
Wysłany: 22-11-2007, 17:09
|
|
|
Może zanim kupiłeś samochód komuś puściła uszczelka pod głowicą i nie wymieniał płynu w całości tylko uzupełnił bądz nie dokładnie to zrobił i są to pozostałości po tamtej usterce? Gdyby uszczelka pod głowicą przepuszczała było by to widoczne w oleju badz ubytkach płynu lub oleju. Skoro wszystko masz ok to proponuję porządnie przepłukać układ chłodzenia i wtedy obserwować. |
_________________ Carisma 1,9TD GLX hatchback silvermetalik
TWO BEER OR NOT TWO BEER THAT IS THE QUESTION
SHEAKESBEER
Samochód japoński tak jak Chuck Norris zapala z pół obrotu
Piszę poprawnie po polsku.
 |
|
|
|
 |
OMEN006 [Usunięty]
|
Wysłany: 28-12-2007, 14:20 Re: "Czarny płyn w chłodnicy "
|
|
|
MAG napisał/a: | Witam,
Ostatnio wymieniałem u mechanika plastikową obudowę termostatu (polecam do Volvo S60 - 5 razy tańsza od oryginału) z powodu wycieku płynu chłodniczego i musiałem spuścić całość także z chłodnicy. Tutaj ku mojemu zdziwieniu zauważyłem, że płyn jest czarny - co tu kryć po prostu był tam olej ;( !!.
Żadnych innych negatywnych objawów nie stwierdziłem, olej na miarce bez zmian, auto chodzi bez zarzutu, oleju w zbiorniczku płynu chłodzącego nie ma podobnie jak pod nakrętką od oleju nie ma charakterystycznego "majonezu", temperatura auta bez uwag.
Śmigam tak już dłuższy czas - 4 tyś, co najmniej od stwierdzenia tego faktu- długie codzienne trasy.
Od czego zacząć sprawdzanie, co to może być - uszczelka pod głowicą?
Proszę o poradę. |
witaj ja mialem to samo zeszlej zimy i sie okazlo ze to olej poszla ud\szczelka poniewaz sa one metalowe koszt takiej naprawy wyszlo mi 1200 zloty pozdrawiam |
|
|
|
 |
gerrrero [Usunięty]
|
Wysłany: 11-02-2008, 20:42
|
|
|
witam ja mam troche nie typowy problem a mianowicie mam cari 99 td po zakupie wymienilem rozrzad (komplet) nawet kowal mnie pytal czy pompe wody wymienic odpowiedzialem tak!!!! cieszylem sie autem 2 tyg szlak trafil glowice naprawa mnie kosztowala 2 kanty i co. ladnie chodzil ale plyn uciekal zauwazylem ze kapie na asfalt okazalo sie ze pompa puscila bo byla stara jak to auto malo tego w papierach od kowali nie mialem wpisanej uslugi ze wymienili moj blad bo nie zwrocilem uwagi wymienilem pompe zalalem plyn no i teraz systematycznie musze wyplukiwac olej z ukadu ch wszystko bylo ok plyn juz lustro do czasu kiedy zaczol znowu ubywac tylko juz nie tak znacznie jak wczescniej zauwazylem ze jest koloru rudego, rdzawego na lustrze plynu w zbiorniku a wiec mam pytanie co to moze oznaczac bo szczerze mowiac mam juz dosc tego auta a zwlaszcza moja skarpeta oszczednosciowa pozdrawiam |
|
|
|
 |
|
|