Rozrzad a ksiazka serwisowa |
Autor |
Wiadomość |
Master
Mitsumaniak Mitsubishi Carisma

Auto: Mitsubishi Carisma 1.8 GDI
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 1 raz Dołączył: 03 Wrz 2007 Posty: 120 Skąd: Busko-Zdrój
|
Wysłany: 06-02-2008, 20:30 Rozrzad a ksiazka serwisowa
|
|
|
Witam czy wie ktoś może z użytkowników jak sie pisze razrzad po niemiecku bo chciałbym wyczytać z mojej książki serwisowej kiedy był wymieniany czy to będzie to wartungsdienst? deutsch translator tłumaczy mi to na: służysz dogląd |
_________________ Jadę sobie dziurą, aż tu nagle asfalt |
|
|
|
 |
apikus
Mitsumaniak

Auto: ASX
Pomógł: 22 razy Dołączył: 25 Sty 2007 Posty: 1929 Skąd: Staniszów
|
Wysłany: 06-02-2008, 20:45
|
|
|
Master napisał/a: | wartungsdienst |
to przegląd
Rozrząd to chyba Motorzahnriemen |
|
|
|
 |
deadly [Usunięty]
|
Wysłany: 06-02-2008, 21:02
|
|
|
jak pieczątki z serwisów niemieckich masz to rozrząd ma zmieniony albo przy 90kkm albo przy 180kkm. niemcy inaczej nie zmieniaja.
pozdro |
|
|
|
 |
Nikon
Mitsumaniak

Auto: 1.8 GDI '99 Comfort
|
Wysłany: 06-02-2008, 21:30
|
|
|
W słowniku internetowym wyszło tak:
POLSKI NIEMIECKI
rozrząd {m} Steuerung {f} |
_________________ Nikon_zx™
Carisma 1.8 GDI '99 Comfort
 |
|
|
|
 |
Master

|
Wysłany: 07-02-2008, 15:56
|
|
|
Scany książki servisowej niestety nie widze tam zadnego napisu podobnego do Motorzahnriemen. Stan od 75kkm do ostatniego wpisu teraz mam 195kkm |
Ostatnio zmieniony przez Master 08-02-2008, 13:27, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
piter23 [Usunięty]
|
Wysłany: 07-02-2008, 17:34
|
|
|
Pasek zębaty/ rozrząd = ZAHNRIEMEN
Pasek klinowy = KEILRIEMEN
Kolego te skany nic nie mówią o wymianie rozrządu, dodam, że tą książke, to chyba ktoś na kolanie uzupełniał , brak połowy pieczątek nie wspominając już o podpisie mechanika.
Te daty i przeglądy jakby byly podsiebie dopasowywane .
Zawsze przywoże auta z książkami i TUVami ale takie cudo widze pierwszy raz .
Kolego wymień rorząd i niepatrz co jest , lub niejest napisane w tej ksiązce, wydasz 400 stówki ale masz spokój na pare lat.
Pompa GMB(moim zdaniem najlepsza) ok.200zł
Rolki Koyo lub GMB + pasek(mitsuboshi) ok.200zł
pzdr. |
|
|
|
 |
plitek [Usunięty]
|
Wysłany: 07-02-2008, 18:12
|
|
|
A jak jest z wymiana rozrządu w Belgii??? mam jakiś wpis w książeczce ale ...????? |
|
|
|
 |
Master

|
Wysłany: 07-02-2008, 20:51
|
|
|
hmm podpis w zasadzie jest zawsze tam gdzie pieczatka to ten gosc ktory to wypelnial musial miec pieczatke serwisowa, moze zeczywiscie troche to dziwne mam tam jeszcze troche tych papierkow z serwisu ale tez ciezko dojsc do ładu, coz to chyba wydam te pare zlotych na ten razrzad, szkoda ze nie da sie ocenic kiedy rozrzad byl wymieniany fizycznie zagladajac pod maske
Samochód kupiony i sprowadzony w firmie Auto - Handel z Niegosławia gmina Drezdenko moze kolega z Wołomina kojarzy? |
Ostatnio zmieniony przez Master 07-02-2008, 21:05, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Nikon
Mitsumaniak

Auto: 1.8 GDI '99 Comfort
|
Wysłany: 07-02-2008, 20:59
|
|
|
Master jeśli Ci to coś pomoże to mogę wrzucić fotki części do rozrządu bo nie dawno wymieniałem cały u siebie.
piter23 napisał/a: | Kolego wymień rorząd i niepatrz co jest |
Zgodzę sie nie ma patrzeć na książkę tylko wymieniać zwłaszcza jak jest sprowadzone nawet dla spokoju i myśli że w każdej chwili może paść
piter23 napisał/a: | wydasz 400 stówki ale masz spokój na pare lat. |
W sumie to sie wyrobisz chyba że nie będziesz mógł dostać napinacza paska rozrządu tak jak ja i wtedy wyjdzie Cię to dużo drożej. Pozdrawiam |
_________________ Nikon_zx™
Carisma 1.8 GDI '99 Comfort
 |
|
|
|
 |
piter23 [Usunięty]
|
Wysłany: 07-02-2008, 21:15
|
|
|
Master napisał/a: | hmm podpis w zasadzie jest zawsze tam gdzie pieczatka to ten gosc ktory to wypelnial musial miec pieczatke serwisowa to jest szansa ze kolega ktory ten samochod sprowadzil sam tego nie wpisal |
Pomijam fakt że wszystko jest pisane tym samych charakterem pisma
Master napisał/a: | szkoda ze nie da sie ocenic kiedy rozrzad byl wymieniany fizycznie zagladajac tam |
da się sprawdzić naciąg paska i jego stan, na więcej niema co liczyć .
Ja swój wymieniałem tydzień temu komplet, do mojej 1.6 z pompą 305zł, wszystko Japan(koyo,GMB,mitsuboshi) i paski osprzętu Gates 40zł.
Kolego wymienisz, wiesz co masz czyli.....święty spokój na pare lat.
Samochód kupiony i sprowadzony w firmie Auto - Handel z Niegosławia gmina Drezdenko moze kolega z Wołomina kojarzy?
Kolego, nie kojarze bo to dobre kilkaset kilometrów odemnie, bo chyba chodzi o drezdenko w lubuskim. |
|
|
|
 |
ARTURCARI98TD [Usunięty]
|
Wysłany: 07-02-2008, 21:39
|
|
|
Kolego ja mam woza sprowadzonego z belgii z ksiazka serwisowa i tam jest bardzo dokladnie wyszczegulnione w specjalnych rubryczkach co i przy jakim przebiegu jest wymieniane dla bezyny jak i disla a tam gdzie sa pieczatki serwisu niejest nic wpisywane tylko pieczatka data i podpis umnie wpisywana kontrola serwisowa byla co 7.5tys km a te twoje wpisy to chyba ten gosciu sam wpisywal lepiej wymien ten rozrzad ksiazka i tak niedaje 100% pewnosci jak ktos chce oszukac to i tak oszuka |
|
|
|
 |
plitek [Usunięty]
|
Wysłany: 07-02-2008, 22:38
|
|
|
Sam nie wiem co robic auto ma przejechane ponoć 137 tyś, jest potwierdzenie z przeglądu kóry skończył sie 08/01/2008 był robiony wg.poświadczenia z przeglądu przy 132 tyś nie wiem czy mozna sie na tym opierać czy to faktyczny przebieg .... w książce serwisowj jest wbitka przy 82,5tyś co wtedy mogło być robione???czy tylko przegląd... |
|
|
|
 |
piter23 [Usunięty]
|
Wysłany: 07-02-2008, 22:56
|
|
|
Podobnie jak w przypadku mastera, doradzam wymianę.
Rozrząd, to zapoważna sprawa, żeby opierać się na wpisach w książce.Prawdę mówiąc w każdym aucie przywiezionym z zagranicy powinno się zawsze bez wzgledu na zapewnienia książki czy poprzedniego własciciela wymienić rozrząd.
To samo tyczy się płynów, filtrów , ewentualnie tarcz i klocków.Oczywiście ze wzgledów finansowych , można to rozłożyc w czasie , ale bez przesady ze zwlekaniem.
Ja na przełomie 3 miesięcy, wymieniłem rozrząd, pompę, olej w skrzyni i silniku, filtr paliwa i powietrza.
Niemusiałem ale wymieniłem w imię świętego spokoju
pzdr |
|
|
|
 |
Master

|
Wysłany: 08-02-2008, 19:25
|
|
|
a ta cena około 400zl to tylko cena części, czy razem z wymianą w ASO? |
|
|
|
 |
piter23 [Usunięty]
|
Wysłany: 08-02-2008, 19:32
|
|
|
Master napisał/a: | a ta cena około 400zl to tylko cena części, czy razem z wymianą w ASO? |
...jest to cena samych części.
Wymiana od 150 do 400zł, no chyba że pojedziesz do ASO, wtedy to tylko bóg raczy wiedzieć ile zapłacisz za wymiane. |
|
|
|
 |
|