|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Problem z komputerem w sonacie |
Autor |
Wiadomość |
waldus77 [Usunięty]
|
Wysłany: 12-04-2008, 14:35 Problem z komputerem w sonacie
|
|
|
Witam.
Mam problem z komputerem sterującym w sonacie 2.0 16V '97 automat. Auto nie odpala na benzynie. Na gazie da się odpalić i jako tako jeżdzić - dużo pali. Zczytałem woltomierzem błędy 12,13,25 (MAF,IAT,BARO). Kontrolka check engine nie pali się. Byłem na diagnostyce i na początku nie można było się połączyć z ECU, a później pokazywał dziwne wartości. Diagnosta powiedział że problemem jest niskie napięcie na ECU (10 V). Kondensatory w ECU były wymieniane. Czy Ecu da się naprawić czy mam szukać nowego
używanego komputera. |
|
|
|
 |
Bartek
Mitsumaniak friendly admin

Auto: A161, EC5W, GF6W, A03A
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 291 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 6983 Skąd: że znowu? (W-wa)
|
Wysłany: 13-04-2008, 09:50
|
|
|
Akurat na wymienionych przez Ciebie czujnikach powinno być 5 V, nie 12.......więc jak jest 10, to 2x za dużo.....ECU powinno dać się naprawić, pytanie czy nie padło coś więcej - powyżej 8,5 V w szynie 5V dzieją się cuda.... |
_________________ Pozdrawiam
MITSUMANIAK Bartek
Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
Space Wagon '99 V6 - 24 sprzedany
nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin
Piratem drogowym się nie rodzi - piratem drogowym się umiera |
|
|
|
 |
waldus77 [Usunięty]
|
Wysłany: 13-04-2008, 13:05
|
|
|
Napęcie 10V jest na samym ECU (pokazywał to komputer diagnostyczny). Na tej 6 pinowej wtyczce od filtra powietrza nie ma masy ani napięcia na pinach od czujników, poza napięciem na pinie 2 (12V napięcie instalacji elektrycznej). Przejście na kablach do komputera jest (sprawdzał to elektronik).
[ Dodano: 15-04-2008, 11:07 ]
Mam pytanie. Czy kupując komputer wszystkie numery na jego obudowie muszą być identyczne czy wystarczy że będzie od tego samego silnika?
Bartek a podjął byś się naprawy? |
|
|
|
 |
|
|