Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Lusterko lewe-mocowanie
Autor Wiadomość
oozz 
Mitsumaniak

Auto: Carisma DID 2002
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 29-01-2008, 09:47   Lusterko lewe-mocowanie

Witam,
dzisiaj rano zobaczyłem po lewej stronie wiszące na kablach lusterko. :cry: Przykleiłem szeroką taśmą, by dało się dojechać do pracy. Elektryka działa (ustawianie lusterka, podgrzewanie).
Chciałbym spytać jak mocowane jest lusterko (nie trzyma się na tym elmencie, gdzie przekręca się lusterko by je złożyć)? Chciałbym posiąśc jak najwęcej wiedzy zanim zdemontuje wszystko. Co tam jest? Sprężyna? Czy konieczne jest odkręcenie uchwytu przymocowanego do drzwi? Czy można dostać się po wyjęciu wkładu(jak to zrobić?)?

Dziękuję za wszelką wiedzę i pozdrawiam.
Marek

P.S. Widziałem kilka wątków o lusterkach, lecz dotyczyły głównie mocowania wkładów, podgrzewania itp. Jeżeli należało by kontynuować, któryś z tamtych wątków prosze moderatora o przeniesienie.

Chooper 
Mitsumaniak

Auto: MZR 2.0 DOHC
Zaproszone osoby: 3
Wysłany: 29-01-2008, 09:51   

dasz rade zrobić foto jak to wygląda u Ciebie ? bo trudno troszke to wyobrazić co gdzie sie urwało. śruby trzymające lusterko do drzwi znajdą się, jak "złożysz lusterko".
A tak w ogóle to odsyłam cie do service manuala, bo tam masz wszystko ładnie rozrysowane

oozz 
Mitsumaniak

Wysłany: 29-01-2008, 09:59   

Nie mam jak zrobić zdjęcia. Auto u żony.
Postaram się opisać (i zaraz poszukam w manualu). W lusterku jest mechanizm "dociągający" je do drzwi. I u mnie to nie trzyma. Lusterko kręci się dookoła (kręciłoby się, a może nawet wyleciało gdyby nie kable). Do drzwi przymocowany jest uchwyt, na dwóch śrubach-widać je po przekręceniu lusterka. Ten uchwyt ma tulejkę na której obraca się lusterko. I to wygląda ok. Ale lusterko nie "zaskakuje" po ustawieniu z powrotem na miejscu. Luźno się "majta" na tej tulei. Mogę je nawet na niej wysunać, na tyle, na ile pozwalają mi przewody-tylko one trzymają lusterko do uchwytu.
Pozdrawiam,
Marek
P.S. Niestety nie mogę znaleźć linka do manuala, a raczej działającego linka-a mój mam w domu (nie mam teraz jak sprawdzić, jak to jest zbudowane).

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Wysłany: 29-01-2008, 11:33   

U mnie w galerii masz fotki z lewego lusterka carismy bo sam niedawno robiłem więc zacznij od tej fotki i luknij jeszcze kilka następnych.

Generalnie lusterko ma wewnątrz taki duralowy stelaż/ramie do którego wszystko jest przykręcone i tenże jest mocowany do przegubu w drzwiach.

oozz 
Mitsumaniak

Wysłany: 29-01-2008, 11:50   

Dzięki za zdjęcia. Ale niestety nadal mnie nie oświeciło "co mam ułamane,zepsute...."
W jaki sposób ramka (ta w której jest wkład) jest mocowana do drzwi?
Co powoduje, że ten stelaż się obraca?
Obawiam się, że do drzwi do rozkręcenia.

A dokładnie to mocowanie nie trzyma.

Mam nadzieje, że saphire mi wybaczysz, że wykorzystałem Twoje zdjęcie. Ba "pomalowałem" po nim :)

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Wysłany: 29-01-2008, 12:39   

Nie przyglądałem się dokładniej temu przegubowi lusterka ale tam chyba jest oś obrotu na której obie połówki się obracają względem siebie ale też i sprężyna musi być która je względem siebie ściska i podejrzewam że to ona puściła.

Pewnie będziesz musiał odkręcić lusterko od drzwi i pooglądać co się stało właśnie od strony mocowania.

woxy 
Forumowicz

Auto: Carisma 1.8 GDI '97 - HB
Wysłany: 31-01-2008, 11:44   

Witam,

1. Zdejmij poszycie drzwi,
2. Wyjmij plastikowy trójkącik w drzwiach (tamtędy leci zasilanie do lusterka, podwarzasz i wyjmujesz trójkącik od wewnątrz bo jest zatrzaskowy, a pod nim znajdziesz śrubkę aby wyjąc zewnętrzną część),
3. Odkręć lusterko (składasz je do szyby i będzie widać 2 śruby).

Potem jak masz już wszystko na ziemi to w tej podstawie lustra(od wewnątrz patrząć) na jest taka rurka duraluminiowa w której biegnie przewód zasilania lustra a na jej koncu blaszka ponacinana od wewnątrz, która po zalożeniu blokuje sie w tej rurce i bardzo ciężko ją zdjąć. Jeśli blaszka jest na miejscu, to znaczy że najprawdopodobniej rurka duraluminiowa ukręciła się wewnątrz lusterka, no i niestety czeka wymiana calego bądz tegoż właśnie aluminiowego środka.

Ja mialem tak wlasnie po wypadku a szukając lusterek uzywanych to praktycznie wszystkie zepsute mialy tak samo (ukręcowa rurka wewnątrz).

Pozdrawiam
Woxy
?>

Jeśli moja wypowiedź znaleziona na forum pomogła w rozwiązaniu jakiegoś tematu to kliknij POMÓGŁ.

oozz 
Mitsumaniak

Wysłany: 22-02-2008, 15:02   

Dzięki, w niedziele rozkręcam.
Boję się, że masz rację-rurka. Pytanie czy można ją wymienić z innego lusterka?
(np. prawego, lusterka bez podgrzewania itp). Jeżeli tak, to łatwiej będzie szukać-mozna kupić dowolne lusterko i wymienić tylko rurkę.
Pozdrawiam,
Marek

Odpowiedz do tematu