Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Nie działają elektryczne szyby z przodu Proton 415
Autor Wiadomość
barney85 
Forumowicz

Auto: Galant EA5W 2000r
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 05-12-2011, 22:41   Nie działają elektryczne szyby z przodu Proton 415

Witam!

Jako nowy użytkownik Protona mam dość duży problem, niestety nie działają szyby z przodu kupując auto niestety w związku z tym że jest zima to nie sprawdziłem i mam klopsa :(
Sprawdziłem bezpieczniki pod maską są lekko spatynowane ale całe, w środku auta nie mogę znaleźć bezpiecznika od szyb - jest wogóle? Sprawdziłem styki w panelu na drzwiach kierowcy niby wszystko oki no i na prawdę nie wiem... W każdym razie nie mam miernika żeby zmierzyć czy do drzwi dochodzi napięcie, macie jakiś sposób na sprawdzenie tego chałupniczo?

Pozdrawiam wszystkich użytkowników Protonów i bardzo proszę o pomoc.

Karol-13 
Forumowicz

Auto: Proton 415(persona) 1,5 r.1997
Wysłany: 13-12-2011, 22:41   

nad pedałem sprzęgła masz puszkę z bezpiecznikami, sprawdź tam.

barney85 
Forumowicz

Wysłany: 15-12-2011, 21:28   

Tam tez sprawdziłem, chodzi mi o to że nie znalazłem konkretnego do szyb więc sprawdziłem wszystkie są ok, a czy jest jakiś przekaźnik od szyb? Bo znalazłem manuala od colta mirage'a itp tam jest mega duzo podobnych rzeczy ale przekaźniki w protku są inaczej i teraz nie mam pojęcia który to, aha i ostatnio sprawdziłem jeszcze, że do drzwi dochodzi plus a nie ma minusa, tylko sobie pomyslalem że może jest z karoserii i nadal nie mogę nic wskórać, proszę pomocy... bez szyb el. to tragedia

Karol-13 
Forumowicz

Wysłany: 15-12-2011, 22:41   

co do przekazników to nie mam pojecia, przykro mi ale nie będę Ci potrafił pomóc :? masa na pewno jest poprowadzona z karoserii. załatw sobie miernik, albo kup na stacji taki zwykly za 4 zl i sprawdź czy jest tam napięcie.A może padła "sterówka" od szyb w drzwiach kierowcy?? ewentualnie wizyta u elektryka, i wszystko bedzie wiadomo:) jak ruszysz z ta sprawa to daj znac:) moze napisz w dziale LANCER, tam troche wiecej ludzi zaglada i na pewno kto pomoze, bo tutaj to raczej ciezko kogos zastac:)

barney85 
Forumowicz

Wysłany: 16-12-2011, 10:50   

Dzieki przyjacielu w takim razie bede walczyl dalej moze w weekend, narazie nie mam pomyslu, aha a mam jeszcze problem bo nie zawsze immobilajzer mi pozwala odpalic auto i czasem musze zmienic kluczyk, miales cos takiego?

Karol-13 
Forumowicz

Wysłany: 16-12-2011, 19:15   

nie, nie mialem, bo mialem tylko jeden kluczyk oryginalny z immobilajzerem:) drugi tylko do otwierania, i oba sie juz polamaly:0 i przy okazji ostrzegam bo kluczyki sa bardzo kruche :?

S_T_E_F_F 
Mitsumaniak

Auto: PROTON 415 GLSI
Wysłany: 22-03-2012, 12:27   

Szyby w Protonie to częsta przypadłość.Jeśli szyba nie wypadła z prowadnicy,jeśli z linką wszystko ok,to bywa też że silniczki padają. Mam elektryczne tylko z przodu,miałem zamiar i tył w elektryczne wyposażyć,ale jak zobaczyłem że dosyć często coś jest nie tak to odszedłem od pomysłu. U mnie zazwyczaj dzieje się coś z szybą od pasażera.Teoretycznie działa(podnosi i opuszcza) ale niekiedy ją zbyt na bok przesuwa i bez ręcznej pomocy nie idzie jej domknąć. Zimową porą to szyby pasażera staram się w ogóle nie otwierać.
Zmieniałem już 2 razy silniczek.Problem znikał na trochę i za jakiś czas to samo. Już w sumie trochę się przyzwyczaiłem do wadliwej pracy szyby.

barney85 
Forumowicz

Wysłany: 11-04-2012, 14:06   

No wlasnie u mnie jest ten problem ze wogole nie dzialaja, idzie cieplo wiec rozkrece drzwi i podlacze silnik na krotko wtedy bede wiedzial czy wogole dziala, a skad brales silniczki szyb i mniej wiecej po ile?

S_T_E_F_F 
Mitsumaniak

Auto: PROTON 415 GLSI
Wysłany: 11-04-2012, 14:44   

Ja trafiłem na allegro jakoś używane 50-70 zł całe mechanizmy podnoszenia szyb. Popytaj tych co mają rozbitków i na części sprzedają.Ewentualnie jakiś szrot.

Odpowiedz do tematu