|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Jaki akumulator? |
Autor |
Wiadomość |
hubert101285 [Usunięty]
|
Wysłany: 28-05-2008, 12:33 Jaki akumulator?
|
|
|
Witam! Mam do bani akumulator, więc trzeba kupić nowy ale jaki? W książce pojazdu mam zalecany 48AH/5HR typ 55D23R i nic więcej nie jest napisane. Stary mam 60AH - nie wiem dlaczego włożyli taki duży? Co oznacza 5HR i ten typ? Myślę aby zakupić 50AH tylko nie wiem z jaką pojemnością rozruchu? 360A wystarczy? I Jeszcze jedno pytanie z której strony aku macie plus, a z której minus? Proszę o podpowiedzi... |
|
|
|
 |
londolut
jradmin Colt

Auto: FK2
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 150 razy Dołączył: 14 Wrz 2007 Posty: 8958 Skąd: skątowni
|
Wysłany: 28-05-2008, 18:19
|
|
|
Aku 50Ah wystarczy w zupełności choć na rozruch mogło by być więcej troszkę. Plusa powinieneś mieć z prawej strony. |
_________________ Colt CA0 1.3 GLi `95
Turbofrytkownicom mówimy nie
 |
|
|
|
 |
hubert101285 [Usunięty]
|
Wysłany: 02-06-2008, 00:02
|
|
|
Plusa mam z lewej strony! Kupiłem aku firmy Topla 55AH ponieważ w katalogu tego producenta do mojego auta zalecany jest 60AH, a w książce pojazdu 48AH więc wziąłem tak pomiędzy. Dostałem 2 lata gwarancji...aku za 280pln. Pozdrawiam! |
|
|
|
 |
sidorczuk
Nowy Forumowicz
Auto: Proton 420 TD
|
Wysłany: 01-03-2012, 22:09
|
|
|
Odświeżam trochę temat
Mam Protona 420 2.0 TD 82KM.Ostatnimi czasy miałem spore problemy z odpaleniem swojego auta. Co się okazało mam do wymiany akumulator bo ten co mam już nie do niczego się nie nadaje. I teraz moje pytanie jaki mam wziąć.
W książce serwisowej jest napisane ze do niego zalecany jest 64AH/5HR. Stary wyeksploatowany mam 70AH 630A. Jak sprawdzałem na stronach BOSCHA i sklepów to do mojego auta zalecany był 60 AH. I tak myślałem, że wziąć akumulator tak pomiędzy 65-66 AH. Jak myślicie będzie dobry? Dodam, że nie jeżdżę w długie trasy, są to krótkie odcinki.
Z góry wielkie dzięki za poradę! |
|
|
|
 |
Barciech
Forumowicz

Auto: Pajero Pinin
|
Wysłany: 08-03-2012, 17:43
|
|
|
jeśli nie jeździsz w dłuższe trasy to weź o mniejszej pojemności, dłużej Ci posłuży bo nie będzie potrzebował długiego czasu na regenerację, 60AH i 540A spokojnie wystarczy, ja do kilku aut kupowałem Boscha z serii Silver i nigdy nie narzekałem, możesz pomyśleć nad takim |
|
|
|
 |
|
|