Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Hubeeert
14-05-2014, 13:30
Carisma 1,6 w automacie
Autor Wiadomość
JackD
[Usunięty]

Wysłany: 10-03-2008, 11:49   Carisma 1,6 w automacie

Witam...
Mam podstawowe pytanie, czy macie jakies doświadczenie w Carismie z automatem
interesuje mnie wszystko co dotyczy j/w

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 10-03-2008, 13:20   

Ja mam Cari z automatem :) - co konkretnie chcesz wiedzieć?

JackD
[Usunięty]

Wysłany: 10-03-2008, 13:26   

saphire napisał/a:
Ja mam Cari z automatem :) - co konkretnie chcesz wiedzieć?

jutro bede oglądał auto w automacie 1.6 1997 podobno z niewielkim przebiegiem.... na co konkretnie zwrócić uwage przy A/T , jakie objawy swiadczą o wielkim zużyciu skrzyni...
a po drugie czyskerzybia produkji japońskiej. Czy miałeś kłopoty jakiekolwiek z A/T??

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Wysłany: 10-03-2008, 13:33   

JackD napisał/a:
jutro bede oglądał auto w automacie 1.6 1997 podobno z niewielkim przebiegiem.... na co konkretnie zwrócić uwage przy A/T , jakie objawy swiadczą o wielkim zużyciu skrzyni... a po drugie czyskerzybia produkji japońskiej. Czy miałeś kłopoty jakiekolwiek z A/T??

IMHO 1.6 do automatu to za słaby trochę... niemniej jeśli skrzynia była poprawnie użytkowana i serwisowana z wymiana oleju i filtru co 90tys to powinna śmigać jak trzeba tyle że ciężko opisać co to dokładnie znaczy - po prostu ktoś kto jeździ takim automatem musiał by się ta Cari przejechać i od razy by wiedział czy OK czy nie. Generalnie nie powinna szarpać, przy wdepnięciu powinna zredukować i odjazd, przy wdepnięciu w dechę też redukcja nawet o parę biegów i ogień, na D po puszczeniu hamulca bez gazu lekko powinna ciągnąć, trzeba sprawdzić poziom oleju w skrzyni po rozgrzaniu, jaki ma kolor, zapach itp. sprawy a że większość z nich da się zweryfikować praktycznie tylko przez porównanie do innej sprawnej lub z własnego doświadczenia w jeździe taką skrzynią to stąd właśnie wynika iż radził bym pojechac na te oględziny jednak z kimś kto taką skrzynię użytkuje...

JackD
[Usunięty]

Wysłany: 10-03-2008, 13:51   

ogólnie nie zalezy mi na jakis wyżyłowanych osiągach, mam swoje latka...
myśle, że jak będzie ok to włoże gaz /sekwencję/ i codzienne dojazdy do pracy /50 w jedną stronę/ będzie służyć... taką mam wizję. Chciałem, się w jakis sposób przygotowac na ogledziny...
a szkrzynia jest produkcji japońskiej, czy inna nacja ją zrobiła do Carismy??

[ Dodano: 10-03-2008, 13:58 ]
http://otomoto.pl/mitsubi...x-C4453069.html
czy coś już było na temat tego eczemplarza??

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Wysłany: 10-03-2008, 14:11   

Jeśli ta skrzynia to F4A42 to jest to INVECS II - najmiodniejszy 4ro biegowy automacik jaki znam :) jeszcze miodniejszy jest w Galu gdzie ma dołożone łopatki pod kierownicą (tiptronic) i ewentualnie w nowych miśkach już jako 5cio biegowy INVECS III

Oczywiście toto jest "made in japan" i ma wbudowaną sztuczną inteligencję opartą o logikę rozmytą i uczy się stylu jazdy kierowcy i po mniej więcej tygodniu już w lot rozumie zamiary i poczynania swojego "drajwera" czyniąc mu wielką przyjemność z jazdy :finga:

JackD
[Usunięty]

Wysłany: 10-03-2008, 15:51   

saphire napisał/a:
Jeśli ta skrzynia to F4A42 to jest to INVECS II - najmiodniejszy 4ro biegowy automacik jaki znam :) jeszcze miodniejszy jest w Galu gdzie ma dołożone łopatki pod kierownicą (tiptronic) i ewentualnie w nowych miśkach już jako 5cio biegowy INVECS III

Oczywiście toto jest "made in japan" i ma wbudowaną sztuczną inteligencję opartą o logikę rozmytą i uczy się stylu jazdy kierowcy i po mniej więcej tygodniu już w lot rozumie zamiary i poczynania swojego "drajwera" czyniąc mu wielką przyjemność z jazdy :finga:

bardzo ładnie mnie to zapodałeś, dzieki, zobaczymy jutroj jak spotkanie dojdzie do skutku, no myśle, ze w Cari `97 nie będzie inna skrzynia tylko ta 1 co podałes znaczy 4 biegowa F4A42 to jest to INVECS II .... nochyba, ze inne modele tez wystepują, juz ja ją naucze :D

gigant87 
Mitsumaniak

Auto: BMW 3GT
Wysłany: 10-03-2008, 17:03   

w modelu z 1997 roku będzie ta sama skrzynia, generalnie baaardzo godna polecenia

gdyby trzeba było obejrzeć takie autko np we Wrocławiu, to chętnie pomogę ;)

1.6 automat nie jest sprinterem, ale wystarcza :)

Obecnie: F34

JackD
[Usunięty]

Wysłany: 10-03-2008, 20:40   

gigant87 napisał/a:
w modelu z 1997 roku będzie ta sama skrzynia, generalnie baaardzo godna polecenia

gdyby trzeba było obejrzeć takie autko np we Wrocławiu, to chętnie pomogę ;)

1.6 automat nie jest sprinterem, ale wystarcza :)

dzięki za chęć pomocy kto wie, moze skorzystam..... szukam dalej... na propozycję przyjazdu do Krakowa własciciel Carismy nie oddzwonił, ani nie odbiera telefonu... trza skreślic..

[ Dodano: 10-03-2008, 21:21 ]
w sumie to mam dośc... ludziska takie bzdury wypisuja w tych ogłoszeniach, że zwieracze puszczają, szkoda nerwów, pieniędzy na telefon, o kosztach wyjazdu do obadania auta nie wspomnę
Pozdrawiam

[ Dodano: 11-03-2008, 20:13 ]
Już 3 gość odmówił przyjazdu na kontrole w servisie auta przed kupnem....

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi