Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: roch_27
22-09-2008, 16:42
[E5x 92-96] gasnie na benzynie
Autor Wiadomość
doss_bastard
[Usunięty]

Wysłany: 06-04-2008, 17:02   [E5x 92-96] gasnie na benzynie

witam
pare dni temu kupilem galanta '93 2,0 v6 24v z gazem
samochod prezentuje sie super niestety ma kilka wad w zwiazku z czym potrzebuje waszej pomocy:
1. odpala na benzynie i jesli nie przegazuje na gaz (przełącza sie automatycznie powyzej 2000 obrotow) to gasnie. jaka moze byc tego przyczyna?

2. z wydechu leci dosc sporo bialego dymu (jak cieplo rowniez z tym ze mniej). podobno taki urok samochodow z gazem, wczesniej mialem clio 1,4 i tez dymilo ale znacznie mniej (silnik byl lux). slyszalem opinie ze v6 po prostu dymil bedzie bardziej czy to prawda?

3. zawieszenie jest do remontu. gdzie najlepiej i w miare rozsadku najtaniej go przeprowadzisz ( w obrebie mazowieckiego)? ew. jaki moze byc koszt (tak pi razy drzwi)?

4. ucieka mi plyn chlodzadzy, tzn. w chlodnicy jest ale w zbiorniczku wyrownawczym sucho robie sie raz dwa, podejrzewam, ze gdzies jakas dziura jest w zwiazk z czym: sa jakies newralgiczne miejsca gdzie czesto robia sie wycieki?

5. ile moze kosztowac rozrzad? oplaca sie szukac na necie czy mozna smialo uderzac do mechanika?

6. ma moze ktos jakas ksiazke ze schematami instalacji elektrycznej/ instrukcje obslugi? chetnie bym odbil na xero a jeszcze lepiej jakby byla w wersji elektronicznej. nie dzialaja mi awary i wypadaloby to naprawic

7. jakie jest oznaczenie do mojego modelu galanta , tzn to E5cos tam? moze ktos wie? jaka ma predkosc max i przyspieszenie? na razie w zawiazku z kiepawym zawieszeniem troche boje sie go przetestowac.

8. kolejne z moim glupich pytan: do ilu wypada krecic galanta? nie jestem osoba katujaca samochody ale jak widze ze ma 9 tysi na obrotomierzu to raczej nie trzeba przy 3 zmieniac biegu. mam tu na mysli normalna jazde a nie zabawe czy chocby wyprzedzanie

9. jaki olej do niego zalac, wczesniej mial podbno wlewany mobil mineralny ale jaki to niestety nie mam pojecia. co byscie proponowali

ogolnie to bede wdzieczny za wszelkie rady i wszelkie instrukcje do tego samochodu zeby moc sobie troch podlubac przy nim

z gory dzieki za pomoc

RadGtr
[Usunięty]

Wysłany: 06-04-2008, 17:27   

1. przyczyna może być silniczek krokowy lub syf w układzie paliwowym
2. nie mam gazu i nie dymi, może trochę na zimnym.
3. nie mam pojęcia bo jeszcze nie robiłem zawieszenia, jednak jeśli chcesz to zrobić w miarę dobrze i tanio to w grę wchodzi tylko regeneracja wahaczy, odradzam wymianę na chińskie/koreańskie zamienniki.
4. mi też uciekał płyn, wsypałem uszczelniacz za 3zł i pomogło :lol:
5. rozrząd co 90tyś. km. podobno, mechanik wszystko załatwi (ok.1000pln)
6. oj ciężko, mam książkę ale po szwedzku (mój gal stamtąd pochodzi)
7. najpewniej E54A, prędkość max 218km/h (licznikowo ok. 230) jeśli to manual, ok. 9 sek. do 100km/h
8. od 4000rpm masz max moment, i przy normalnej jeździe rzadko przekraczasz tą wartość, ale można śmiało kręcić, byle nie ukręcić :P (oporowo 110km/h na 2, 165 na 3)
poza tym możesz jechać 50km/h na 5 jak lubisz kapelusze.
9. ja leję półsyntetyk Mobil Super S 10W40 (możesz Castrol lub Motul ) i jest cicho dzwoni tylko po nocy ok 30 sek. heh
pozdro

czekoladka_1981 
Mitsumaniak

Auto: EA5W 2,5V6 '98
Kraj/Country: Polska
Pomogła: 150 razy
Wysłany: 06-04-2008, 17:32   

doss_bastard napisał/a:
7. jakie jest oznaczenie do mojego modelu galanta , tzn to E5cos tam? moze ktos wie?

Po nr. VIN 17 literowym ( E5 i poz:8,9 )
doss_bastard napisał/a:
wczesniej mial podbno wlewany mobil mineralny

Taki sam
doss_bastard napisał/a:
jaka ma predkosc max i przyspieszenie?

Jazda zgodnie z przepisami.
http://www.motofakty.pl/t...del=15&typ=4584
Renata
EA5W

Odpowiedz do tematu