klimatyzacja - co się dzieje ??? |
Autor |
Wiadomość |
wosiu [Usunięty]
|
Wysłany: 29-12-2006, 10:50 klimatyzacja - co się dzieje ???
|
|
|
Witam!
Moja cari ma klime z funkcją ECO.
Ostatnio wszystko było ok - wszystko chodziło bez problemu.
Wczoraj chciałem ją włączyć i po kilku sekundach sama sie wyłącza.
Na funkcji ECO włączy sie raz na dziesiąć prób.
Czy jest to jakiś większy problem czy tylko kończy sie freon ???
Moze ktoś zna sie na tym bo ja jeszcze nigdy nie nabijałem kilmy.
Pozdrawiam! |
|
|
|
 |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
Pomógł: 146 razy Dołączył: 04 Kwi 2005 Posty: 7054 Skąd: Calish4nia
|
Wysłany: 29-12-2006, 10:57
|
|
|
jest za zimno na dworze |
_________________ Mateusz <Matejko>
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam |
|
|
|
 |
Tomecki [Usunięty]
|
Wysłany: 29-12-2006, 11:03
|
|
|
[ Dodano: 29-12-2006, 11:09 ]
Matejko napisał/a: | jest za zimno na dworze |
Tys prawda, ale powinna chodzić ino stracić swoje możliwości
[ Dodano: 29-12-2006, 11:10 ]
Miałem to samo.
Klima wyczyszczona, odgrzybiona i nabita śmiga jak opętana.
W województwie dolnośląskim w miejscowości Kruszyn (koło Bolesławca) jest Megaspec od klimatyzacji.... Gościu robi wszystko od nabijania klimy po naprwę i wymianę. Gość nawet spawa, wymienia i dogina aluminiowe rurki od klimy.Wszystko robi w ekspresowym tempie.
Jak u mało kogo u tego gościa dobrze i szybko chodzi w parze |
|
|
|
 |
mlun
Mitsumaniak Fanatic of GDI

Auto: Carisma 98 GDI LS
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 30 razy Dołączył: 01 Sie 2006 Posty: 2834 Skąd: Otwock
|
Wysłany: 29-12-2006, 11:43
|
|
|
hymm nie wiem czy dobrze rozumiem ale eco zamo gasniej jak będzie taka temp jaką ustawimy.Zapala się wtedy gdy klima znowu zaczyna pracować. |
_________________ Carisma 1,8 GDI Honda Accord VII 2.0 |
|
|
|
 |
Student
Mitsumaniak
Auto: Avensis 1.8VVTi , 11r. Premium
Pomógł: 44 razy Dołączył: 24 Cze 2005 Posty: 2986 Skąd: Marki
|
Wysłany: 29-12-2006, 14:04
|
|
|
mlun jesteś w błędzie
ECO cały czas się pali tylko klima chodzi w cyklach przerywanych co widać w samochodzie po falujących obrotach i słychac trochę. |
_________________ Avensis 1.8 T27 11r. 147KM Premium |
|
|
|
 |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

|
Wysłany: 29-12-2006, 15:12
|
|
|
zalezy jeszcze o jakiej klimie mowa czy o recznej czy automatycznej
u mnie np rok temu te nie wiedzialem zabarzo, bo wentylator sie wlaczal albo sie nie wlaczal w ogole obojetnie jak byla klima wlaczona czy sniezynka czy eco, arturro sprawdzil u siebie i mial podobny efekt - wiec sie nie przejmowalem, na wiosne zrobilem przeglad itp i wszystko chodzi jak trzeba poprostu musi tam byc jakis czujnik i jak jest za zimno to po co ma klima sie wlaczac ?? |
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam |
|
|
|
 |
slo_mo [Usunięty]
|
Wysłany: 29-12-2006, 15:25
|
|
|
Matejko napisał/a: | u mnie np rok temu te nie wiedzialem zabarzo, bo wentylator sie wlaczal albo sie nie wlaczal w ogole obojetnie jak byla klima wlaczona czy sniezynka czy eco, arturro sprawdzil u siebie i mial podobny efekt - wiec sie nie przejmowalem, na wiosne zrobilem przeglad itp i wszystko chodzi jak trzeba poprostu musi tam byc jakis czujnik i jak jest za zimno to po co ma klima sie wlaczac ?? |
No dobrze, a co z regularnym załączaniem klimy w celu nasmarowania i konserwacji układu - przecież nawet w zimie trzeba co jakiś czas włączać klimę żeby była w dobrej kondycji technicznej. |
|
|
|
 |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

|
Wysłany: 29-12-2006, 16:13
|
|
|
no to chyba to ze wiatrak nie kreci nie ma nic wspolnego z reszta ukladu |
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
|
|
|
 |
mlun
Mitsumaniak Fanatic of GDI

Auto: Carisma 98 GDI LS
Pomógł: 30 razy Dołączył: 01 Sie 2006 Posty: 2834 Skąd: Otwock
|
Wysłany: 29-12-2006, 16:33
|
|
|
Ale one się wtdy włącza co jakiś czas więc też pracuje a to chyba nie ma róznicy czy ciągle czy nie tylko to że wogóle dziala. |
_________________ Carisma 1,8 GDI Honda Accord VII 2.0 |
|
|
|
 |
wosiu [Usunięty]
|
Wysłany: 29-12-2006, 22:33
|
|
|
Wielkie dzieki koledzy.
Narazie zostawie ją w spokoju (spróbuje jak bedzie cieplej na dworze ) a jeżeli bedzie sie tak dalej działo to po prostu na wiosne pojade odgrzybić i nabić.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Grześku
Mitsumaniak groźny oboźny

Auto: Outlander Intense+ 2.0
Pomógł: 12 razy Dołączył: 04 Maj 2005 Posty: 2722 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 29-12-2006, 22:59
|
|
|
slo_mo napisał/a: | Matejko napisał/a: | u mnie np rok temu te nie wiedzialem zabarzo, bo wentylator sie wlaczal albo sie nie wlaczal w ogole obojetnie jak byla klima wlaczona czy sniezynka czy eco, arturro sprawdzil u siebie i mial podobny efekt - wiec sie nie przejmowalem, na wiosne zrobilem przeglad itp i wszystko chodzi jak trzeba poprostu musi tam byc jakis czujnik i jak jest za zimno to po co ma klima sie wlaczac ?? |
No dobrze, a co z regularnym załączaniem klimy w celu nasmarowania i konserwacji układu - przecież nawet w zimie trzeba co jakiś czas włączać klimę żeby była w dobrej kondycji technicznej. |
W "niesezonie" sam co jakieś 2 tygodnie włączam klimę żeby nasmarować uszczelki i przegonić płyn, ale zawsze, nawet jak jest mróz włącza mi się wiatrak chłodnicy klimatyzatora. I teraz nie wiem czy mój jest nadgorliwy, czy u was coś nie tak.
Aha, mój to climatronic. |
_________________ "nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przeciez trzeba napisac." by Rafal_Szczecin
strony www, druk, grafika reklamowa, fotografia |
|
|
|
 |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

|
Wysłany: 29-12-2006, 23:31
|
|
|
moze klimatronik tak dziala, u mnie jak napisalem, zreszta nawet topic o tym byl, |
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
|
|
|
 |
szurek [Usunięty]
|
Wysłany: 19-11-2007, 14:46
|
|
|
Przepraszam za odgrzebanie tematu ale nie chcę aby mi ktoś zarzucił że nie szukałem
mam taki problem ( podobny jak ma/miał wosiu ) - klimatronik
1. włączam śnieżynkę - uruchamia sie klimatyzacja ale za 3 sek sie wyłącza ( symbol klimy nadal sie świeci- nie pracuje sprężarka)
2. klikam ponownie śnieżynkę i powinna włączyć sie funkcja ECO ( wg manuala str: 6-10 powinien sie świecić symbol klimy * oraz napis ECO- u mnie świeci sie tylko napis ECO)- klima nadal nie działa.
3. gdy wcisnę MAX COOL klima załącza sie na 3 sek i ponownie się wyłącza ( dmuchawa nadal na max) -> wciskam śnieżynkę i świeci sie * oraz napis ECO ( czyli prawidłowo) ale za następnym włączeniem klimy tylko napis ECO już bez *
moje pytania:
I. dlaczego nie świeci sie * razem z ECO tylko sam napis ECO
II. dlaczego klima sie wyłącza- nie piszcie, że "tak ma być bo na dworze jest zimno, wiec po co klima"- BZDURY!! - klimy używa sie także do osuszania powietrza wewnątrz pojazdu gdy na zewnątrz jest zimno, szyby bardziej parują po uruchomieniu nawiewów.
klimy nie nabijałem ani serwisowałem ( kupiłem auto w lipcu i wszystko było ok)-odgrzybiałem tylko we własnym zakresie.
pozdrawiam |
|
|
|
 |
Moomin
Mitsumaniak

Auto: Ford Focus 1.6 115KM, 2008
Pomógł: 19 razy Dołączył: 20 Maj 2007 Posty: 1205 Skąd: Biała Podlaska
|
Wysłany: 19-11-2007, 15:03
|
|
|
Nie wiem jak w Mitsubishi, ale w Mazdzie klima się nie włączała poniżej pewnej temperatury na zewnątrz. Był tam podobno jakiś czujnik, który w ten sposób zabezpieczał sprężarkę przed oblodzeniem. U mnie w Cari też teraz nie chodzi. |
|
|
|
 |
szurek [Usunięty]
|
Wysłany: 19-11-2007, 15:11
|
|
|
hmmmm ..... jeśli taka jest prawda.. to jest bardzo bolesna. jakiś czas temu na odparowanie
szyb wewnątrz pojazdu potrzebowałem ok 10 sek..... teraz trwa to 8-10 min.
czy ktoś jeszcze mógłby się podzielić swoimi doświadczeniami lub wiedzą i ewentualnie odpowiedzieć na I pytanie oraz II . |
|
|
|
 |
|