|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
wymiana silnika |
Autor |
Wiadomość |
damianrally [Usunięty]
|
Wysłany: 02-04-2008, 22:33 wymiana silnika
|
|
|
witam dzisiaj wymieniłem w swoim colcie silnik 1,3 12v wszystko niby ładnie poszło ale alternator niechciał mi ładowac akumulatora ,wiec zamieniłem na inny sprawny ale problem nieznikł ,zaczołem kopac przy kablach co idą pod alternator i tak od siebie zaczoło wszystko działac lecz nadal niepali sie kątrolka na desce od aku ,w związku z tym mam pytanie czy można gdzieś z boku puscic kable od alternatora do akumulatora ,bedzie to działac ????
pyt 2 wymieniłem tez łozysko oporowe które mi szumiała ,na łozysko używane z colta w którym nic nie szumiało lecz szum ze skrzyni nie znikł ;( czy moze byc tego inna przyczyna ,szum tylko znika po wcisnieciu sprzegła ;( |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 646 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24365 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 02-04-2008, 22:55
|
|
|
to nie lozysko oporowe, lecz przednie lozysko walka sprzeglowego w skrzynce - standardowa wada Coltow C5x
a co do ladowania - jestes pewien, ze nie skonczyly sie szczotki? - bo wtedy nie bedzie sie swiecic kontrolka ladowania wcale - ani przed ani po odpaleniu
ew. gdy skrecajac srube rozwalisz taka blaszke, ktora laczy szczotkotrzymacz z regulatorem (wewnatrz), to znow kontrolka nigdy nie zgasnie
ale mysle, zebys sprawdzil bezpieczniki i poprawnosc polaczen |
|
|
|
 |
damianrally [Usunięty]
|
Wysłany: 02-04-2008, 23:23
|
|
|
alternator jest napewno sprawny bezpiecznik tez ,jakby cos z kablem było nie tak ,już myślałem żeby poprowadzić jakis osobny przewód do akumulatora ale nie wiem czy to sie sprawdzi ,a jak wymienić te łożysko od wałka
[ Dodano: 02-04-2008, 23:31 ]
dodam ze wszystko to sie zaczeło dzis jak silnik zmieniłem ,dodam ze troche było kombinowane przy cewce ,moze to miec jakies powiązanie |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Pomógł: 646 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24365 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 02-04-2008, 23:33
|
|
|
damianrally napisał/a: | a jak wymienić te łożysko od wałka |
musisz zdajc skrzynie i rozkrecic - po wyjeciu walka sprzeglowego wyprasowujesz stare i wprasowujesz nowe lozysko (koszt lozyska to min. 70 zl) |
|
|
|
 |
damianrally [Usunięty]
|
Wysłany: 02-04-2008, 23:44
|
|
|
uu to troche jest roboty dziek krzyzak ,jutro zobacze jak to wyglada , a czy ktos mógłby mi powiedzieć czy mozna poprowadzic ten kabel z alternatora do akumulatora |
|
|
|
 |
josie
Mitsumaniak majsterklepka

Auto: Omega B 2.0
Pomógł: 167 razy Dołączył: 08 Kwi 2005 Posty: 2517 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 03-04-2008, 00:27
|
|
|
Masy do silnika może nie przykręciłeś?
Jest przy skrzyni, jeszcze powinna być przy kolektorze wydechowym chyba i ssącym.
Poprowadzenie nowej wiązki nie spowoduje że kontrolka zacznie znowu działać.
Sprawdź jeszcze raz czystość wszystkich podłączeń pod alternator, papierek ścierny, wazelina techniczna lub smar miedziany.
Sygnał do kontrolki na desce idzie z plastikowej kostki wpinanej w alternator.
Chociaż - do pierwszego zdania - jak silnik odpala to masa na skrzynię musi być OK. |
|
|
|
 |
damianrally [Usunięty]
|
Wysłany: 03-04-2008, 00:36
|
|
|
masa przy skrzyni jest ,teraz alternator mi ładuje lecz kontrolka sie nie swieci ,boje sie ze moze to w kazdej chwili przestac dzałac ,juro sprawdze i przeczyszcze wszystkie łączenia , a w najgorszym wypadku poprowadze drugi kapel z alternatora do akumulatora |
|
|
|
 |
gregorbu [Usunięty]
|
Wysłany: 03-04-2008, 07:55
|
|
|
Skoro masz ładowanie, to może po prostu żarówka w zegarach się przepaliła? |
|
|
|
 |
damianrally [Usunięty]
|
Wysłany: 03-04-2008, 11:46
|
|
|
to raczej nie to ,przed wymiana silnika wszystko było ok wszystko swieciło , po wymianie straciłem ładowanie wiec wymieniłem alternator ,ale ładowanie nie pojawiło sie ,po 30 min kopaniny w kablach przy alternatorze ładowanie pojawiło sie lecz kontrolka sie nie swieci ,mysle ze to jakis przewód jest naderwany i raz łączy a raz nie ???? nie wiem na razie auto jezdzi jak wrócę z pracy będe kopał dalej
[ Dodano: 04-04-2008, 16:54 ]
nie wiecie moze ile można przejechać coltem bez ładowaia i na swiatłach |
|
|
|
 |
rami1000 [Usunięty]
|
Wysłany: 09-04-2008, 08:28
|
|
|
sprawdź czy w tej kostce z 2 kablami która dochodzi do alternatora oba przewodzą, jeden z niech jest właśnie od tego i kontrolka może nie świecić. |
|
|
|
 |
|
|