Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Zmiana ceny Lancera
Autor Wiadomość
kowzan
[Usunięty]

Wysłany: 08-04-2008, 15:47   Zmiana ceny Lancera

Cos mi sie zdaje, ze MMC znow nieco zrazi do siebie klientow.

Moja sprawa wyglada tak:

Podpisana umowa na lancerka 1.8 na poczatku marca. Samochod z planowanej marcowej dostawy. Wszystko pieknie.

Jest 8 kwiecien, samochod dojechal w koncu do salonu. Po rozmowie telefonicznej z kumplem z bylej pracy, dowiaduje sie... ze skoro podpisalem umowe przed kwietniem, to obowiazuje mnie wyzsza cena, a jesli mi sie to nie podoba, to moge wystapic o przyznanie dodatkowego wyposazenia, bo w MMC nie ma komu zmienic wartosci faktury. Wszystko pieknie. Nie byloby problemu z dodatkowym wyposazeniem, gdyby to byl np pakiet ospojlerowania (mam zaplacona zaliczke za wersje Invite), albo cos porownywalnego, a proponuje sie:
- dywaniki welurowe
- nawigacja tomtom
- nakladka na tunel srodkowy
Rozumiem, ze przy tych kwotach 3000 to moze nie jest jakas straszna roznica w cenie, ale mimo wszystko... Czuje sie troche oszukany (sic!), bo w tym momencie, jakby moj znajomy poszedl kupowac identycznego lancera rowniez z dostawy "marcowej", zaplacilby nizsza cene i mial 3000 w kieszeni na 3 tomtomy albo kontyngent dywanikow... Cala moja wina polegala na tym, ze wczesniej podpisalem umowe wstepna...

?? Za pi razy drzwi 3000 zlotych roznicy w cenie, proponuje sie dywaniki warte w porywach 150? Albo, jak znam zycie, podstawowy model tomtoma?

I to wszystko jeszcze po prawie miesiacu opoznienia dostawy...
Ostatnio zmieniony przez kowzan 10-04-2008, 23:39, w całości zmieniany 1 raz  

JCH 
Mitsumaniak
Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 08-04-2008, 16:05   

kowzan napisał/a:
Podpisana umowa na lancerka 1.8 na poczatku marca
To dlaczego nie chcesz wywiązać się z podpisanej umowy?

MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650

kowzan
[Usunięty]

Wysłany: 08-04-2008, 16:29   

Chce, ale sytuacja jest dziwna, nieprawdaż? Co z tego, ze stare ceny mialy obowiazywac w marcu, skoro w marcu nie bylo aut? W umowie mam tez napisany termin realizacji druga polowa marca...

Rownie dobrze moglbym wycofac sie teraz z umowy, odzyskac zaliczke i powtornie umowe podpisac nawet tego samego dnia, wiec gdzie tu sens?

akbi 
I Love SPEEDway

Auto: Subaru Forester 2.0XT .. 18r
Zaproszone osoby: 65
Wysłany: 08-04-2008, 16:41   

kowzan napisał/a:
Co z tego, ze stare ceny mialy obowiazywac w marcu, skoro w marcu nie bylo aut?

To jest jak najbardziej normalna sytuacja .... myśląc Twoim tokiem, sprzedawcy nigdy by nie mogli obniżyć cen, bo zawsze ktoś coś kupił "wczoraj".
Rozumiem, Twój problem .... ale takie sytuacje się zdarzają i będą zdarzać w każdej branży.
Dzisiaj coś kupisz za 4000 a jutro ktoś ogłosi promocje i zacznie sprzedawać to samo za 3500 ... i co?? Czy tzn, że Cię oszukał??

kowzan napisał/a:
W umowie mam tez napisany termin realizacji druga polowa marca

To jest jedyny sensowny Twój argument i na Twoim miejscu tego bym się właśnie trzymał ... albo Ci zrekompensują 3-tygodniowe opóźnienie w dostawie i obniżą cenę do obecnej, albo się wycofaj z transakcji i po 2 dniach idź kupić ponownie :) ... oby tylko jeszcze Lancerki były :)

Subaru Legacy 10MY 2.5 GT 2014 IV - 2018 III
Galant EA5W SE '99 2007 IV - 2015 III
Lancer CB4W GLXi '94 2005 XII - 2007 V

kowzan
[Usunięty]

Wysłany: 08-04-2008, 16:58   

Z drugiej strony patrzac, to, przy tych kwotach oczywiscie, 3000 w ta czy w tamta nie robia roznicy i to byl argument za czekaniem na 1.8. Wiec coz poczac, wezme tego tomtoma i w droge :)

docencik87 
Mitsumaniak

Auto: Mondeo Mk3 '2004 2.0 PB+LPG
Wysłany: 08-04-2008, 17:21   

Wiesz, ale zobacz ile benzyny kupisz za 3000. Szybkie obliczenia 3000/4,25=706l 706l/8l na 100km tj 8800km

Mieć a nie mieć :)
2014-???? Ford Mondeo MK3 Kombi 2.0 PB + LPG
Staram się pisać poprawnie po polsku
.

martin344
[Usunięty]

Wysłany: 08-04-2008, 17:49   

w sumie to powinni ci obnizyc, przeciez dilerom MMC u których stoją auta z wczesniejszej dostawy poobnizali ceny, po co komu nawigacja za 500 zł, ja tam wole czytac mapę, albo kogos zapytac sie o drogę, a dywany to kosztują 50 zł, sam mam kupowac to auto , napisz jak sie jezdzi jak odbierzesz i czy warto kupowac ten złom

arekp 
Mitsumaniak

Auto: inny
Wysłany: 08-04-2008, 19:45   

akbi napisał/a:
kowzan napisał/a:
W umowie mam tez napisany termin realizacji druga polowa marca

To jest jedyny sensowny Twój argument i na Twoim miejscu tego bym się właśnie trzymał ... albo Ci zrekompensują 3-tygodniowe opóźnienie w dostawie i obniżą cenę do obecnej, albo się wycofaj z transakcji i po 2 dniach idź kupić ponownie :) ... oby tylko jeszcze Lancerki były :)

Ja pretensji o roznice w cenie bym nie mial, prosta zasada ... kupiles, podpisales umowe i NALEZY sie jej trzymac albo poniesc konsekwencje.

Poniewaz jednak salon z ktorym podpisales umowe NIE WYWIAZAL sie z umowy (termin dostawy) to jest to Twoj solidny argument - a podpowiem Ci, ze dealerow jest wiecej wiec temu z ktorym masz umowe powinno zalezec na Tobie. To solidny argument, powinienes sie go mocno trzymac - tym bardziej, ze skoro dealer najprawdopodobniej dostanie to autko w nizszej cenie niz wstepnie bylo zaplanowane to powinni Ci moim zdaniem cene obnizyc.

[ Dodano: 08-04-2008, 19:46 ]
martin344 napisał/a:
napisz jak sie jezdzi jak odbierzesz i czy warto kupowac ten złom

Nie kupuj, jezdzi sie na pewno kijowo i szkoda Twojego czasu. Nie zawracaj sobie glowy zadnym miskiem ;)

Zorro123
[Usunięty]

Wysłany: 08-04-2008, 20:01   

Ja też byłem niezadowolony z nowych cenników. Ale pracuje w handlu i wiem co to znaczy kontrakt. :wink: Ale poszedłem od razu do dilera i się dogadaliśmy. Wiadomo ze przez telefon takich rzeczy nie załatwisz. Przygotowałem sobie jasny i czytelny plan na tą pogaduchę i powiem ci kowzan że dużo osiągnąłem. 8)

JCH 
Mitsumaniak
Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Wysłany: 08-04-2008, 20:51   

kowzan napisał/a:
Rownie dobrze moglbym wycofac sie teraz z umowy, odzyskac zaliczke i powtornie umowe podpisac nawet tego samego dnia, wiec gdzie tu sens?
Jak to mówią: "w tym szaleństwie jest metoda". Jeśli umowa dopuszcza taką możliwość to może idź tym tropem :roll:

MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650

elili
[Usunięty]

Wysłany: 08-04-2008, 21:05   Re: Hmm kpina?

kowzan napisał/a:
mam zaplacona zaliczke za wersje Invite

I to wszystko jeszcze po prawie miesiacu opoznienia dostawy...

W umowie jest termin? Termin nie został dotrzymany? Toś bogaty: dealer nie wywiązał się z umowy więc ma zwrócić podwójną zaliczkę a Ty możesz kupować w nowej cenie. :badgrin:
Jeżeli termin z umowy jest dotrzymany: cóż... umów się dotrzymuje. :doubt:
Przecież wszyscy kupujący samochodu w grudniu wiedzą, że w styczniu będą opusty za "stary" rocznik.

stanik 
Mitsumaniak

Auto: Volvo S60 2.4i
Wysłany: 08-04-2008, 21:57   

dokłądnie, umów się dotrzymuje, jak ktoś podpisuje, to należy się z niej wywiązać (obie strony). A cena zawsze może iść w górę albo w dół. Jakby poszłą w górę na pewno nie upominałbyś się o to aby wzieli od Ciebie więcej? :) Po prostu, takie ryzyko podpisywania umowy z datą dostawy za X czasu, można stracic albo zyskac. Teraz staraj się o nizszą cenę, bo z racji, że się nie wywiązali, to piłeczka po ich stronie.

Pozdrawiam
#0175/KMM
Carisma 1.8 SOHC 115KM GLX (Pb +LPG)
SPRZEDANA 30.08.2007
AB RH+
Canon 350D + KIT 18-55mm + Sigma 18-200 OS + Canon 50mm 1.8

arekp 
Mitsumaniak

Auto: inny
Wysłany: 08-04-2008, 21:58   Re: Hmm kpina?

elili napisał/a:
dealer nie wywiązał się z umowy więc ma zwrócić podwójną zaliczkę a Ty możesz kupować w nowej cenie.

Tylko i wylacznie jesli w umowie jest to wyraznie nazwane zadatkiem lub zaliczka a termin nie jest opisany jakimis dodatkowymi zastrzezeniami typu 'przyczyny niezalezne od dealera'.

kowzan
[Usunięty]

Wysłany: 09-04-2008, 11:15   

Wiecie, raczej nie bede tutaj dzialal na niekorzysc dealera mocno, bo to sami znajomi :) A glupio przez kase tracic kumpli, czyz nie?

Problemem nie jest dealer, a MMC, ktore nie chce przefakturowac aut na kwietniowe ceny, mimo ze dostawa byla de facto w kwietniu, a nie w marcu.

Jak na razie trwa batalia dealera z importerem i zobaczymy jak to sie skonczy. Jedno jest pewne, ze w takiej czy innej cenie, misio bedzie moj. Autko jest za wdzieczne, zeby rezygnowac z niego dla 4800 pln roznicy w cenie :>

kotakot 
Forumowicz

Auto: był Lancer '07, jest 03 '19
Wysłany: 09-04-2008, 11:34   

Przy braku dobrej woli ja był zrobił tak :
Auto miało przyjść w marcu- przyszło- nie!
W związku z tym zabieram zaliczkę i symultanicznie wpłacam ją na lancerka po nowej cenie (może być nawet w innym salonie). Zaliczkę oddać muszą bo nie dotrzymali terminu umowy a poza tym nie sądzę żeby ktokolwiek chciał psuć wizerunek marki przez sądzenie się z klientem o 2 tysie ;)

Pzdr

Odpowiedz do tematu