Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
LPG w Carismie czy warto?
Autor Wiadomość
Jacek Wawa 
Nowy Forumowicz

Auto: Carisma 1,6 GL
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 01-06-2009, 10:22   LPG w Carismie czy warto?

Temat zapewne wielokrotnie powtarzany ale ciężko coś znaleźć przez szukaj więc pytam czy warto zakładać gaz do samochodu? Paliwo znowu drożeje i pewnie kilka osób zastanawia się nad założeniem gazu. Mój silnik to 1,6 90 KM, spalanie na trasie 6,5, cykl mieszany 7,5, miasto - tu nie ma ograniczeń zależy jaki korek :wink: można uznać 8,5-10. Roczny przebieg 15.000 km ale może założenie instalacji spowoduje, że bedę chciał jeździć więcej. Jakiej firmy instalację polecacie? Jakiś dobry zakład w Warszawie lub okolicy? Jaki wpływ na silnik ma instalacja? Czy w związku z założeniem instalacji jakieś części zużywają się szybciej? Dziękuję z góry za odpowiedź.

Student 
Mitsumaniak

Auto: Avensis 1.8VVTi , 11r. Premium
Wysłany: 01-06-2009, 10:51   

Moim zdaniem nie warto, nie lubię gazu.
Gaz jest dobry dla osób które mają 40-50 km/do pracy, wtedy sie szybko zwraca.

Robisz podobne przebiegi co Ja ok.13tyś/rocznie i teraz musisz zadać sobie pytanie jak długo będziesz jeździł tym autem aby instalacja się zwróciła a potem zaczęła zarabiać na siebie.

Ponadto co gaz zużywa szybciej:
- układ wydechowy, tłumiki będą lecieć jak wata bo siara wszystko zeżre
Trzeba o to bardzo dbać:
- kable napięciowe
- świece
- filtr powietrza
aby uniknąć wystrzałów.

Niech sie wypowiedzą gazownicy bo ja jestem stronniczy.

seba77 
Mitsumaniak
www.cb-Polska.pl

Auto: Galant 99r. 2.5 V6 A/T Tip.
Wysłany: 01-06-2009, 11:15   

Ja małem LPG w poprzednim galancie dałem ze niego 3000 zł przy przebiegach jakie robiłem to byla strata kasy. A do tego doszła chęc zmiany auta, Dlatego teraz kupiłem gala 2.4 GDI i mam problem z gazem rozwiązany.

LEWY 
Mitsumaniak

Auto: LANCER EVO II
Wysłany: 01-06-2009, 12:15   

Ja osobiście jestem na nie (ale tym się nie sugeruj)
Gaz nie pasuje do eclipse, 3000gt i innych podobnych, ale do rodzinnego auta już predzej.
Tak jak Student napisał zależy ile będziesz miał cari,
bo jak zakładać to już lepiej coś porządnego i może faktycznie będzie bezobsługowa.
Bo co do ilości km to daje głowe że jak się jeździ tanio to jeździ się znacznie wiecej
mam to samo i gwarantuje Ci że tak będzie(ale jazda to przyjemność).
Rodzice mają lancera z podtlenkiem i (odpukać jest ok, ale mimo to się nie przekonałem) podobno to wina gazu że ma wżery w głowicy ale to nie jest pewne.
Lancer ma prosta instalcje BRC i problem jest czasem z obrotami faluja itp., ale to zależy od jakości jak wszystko.

to co znalzało się w necie miłej lektury.
http://www.instalacje-gazowe.endi.pl/
http://www.autocentrum.pl...ulator_LPG.html

mlun 
Mitsumaniak
Fanatic of GDI

Auto: Carisma 98 GDI LS
Wysłany: 01-06-2009, 14:19   

Sam nie mam instalki bo nie bardzo się da założyć do mego silnika :P Ale przy kupnie następnego auta(być może niedługo nawet :P ) napewno będzie założony gaz. Najważniejsze to mieć dobrego fachowca który dobierze odpowiednio graty do silnika.
http://www.lpg.info.pl/ tu poczytaj, znajdziesz tam polecane warsztaty od gazu.

Sylwan 
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1.6 GLX 16V
Wysłany: 01-06-2009, 15:28   

Ja mam Cari 97r 1,8 glx z gazem pierwszej generacji i jestem zdania, że nie opłaca się, Nie ma takiej mocy pali nie wiele mniej i ostatnio musiałem wymienić parownik...
Jest - Citroen C5 2,0 2003r - 2011-...
Jest - Audi Q5 2,0 TFSI 2013r - 2023-...

Jacek Wawa 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 01-06-2009, 15:38   

Myślałem raczej o sekwencji, bo ze starszymi podobno są problemy. Jeśli ktoś ma instalację to co ile wymienia świece, przewody, tłumiki?

[ Dodano: 01-06-2009, 15:41 ]
I najważniejsze jak silnik 1,6 w Carismie znosi LPG?

wegiel
[Usunięty]

Wysłany: 01-06-2009, 15:42   

Napewno wszyscy Ci ktorzy nie maja problemow ze swoja instalacja powiedza ze sie oplaca - szczegolnie jak duzo jezdza.
Jesli jednak doliczy sie ew problemy to przy malych silnikach i malych przebiegach rocznych chyba sie to nie oplaca - wymiana filtrow fazy lotnej,cieklej (to chyba maly koszt), czestsza wymiana swiec i przewodow zaplonowych,chyba czesciej powinno sie olej wymieniac.
Jak slysze o wypalonych gniazdach zaworowych czy tym podobnych wypadkach to sam nie wiem co o tym myslec i chociaz sam mam instalacje(nie ja zakladalem) to mam pewne obawy przy jezdzie na gazie, ale zainwestowalem w walniety reduktor pare stowek wiec kurka wodna musi mi sie to zwrocic ;)

Napewno jak bedzie wszystko ok to sie szybko zwroci, gorzej jak sie zacznie kwasic :(

Piwor 
Mitsumaniak

Auto: 730d
Wysłany: 01-06-2009, 21:11   

Robisz za małe przebiegi roczne. W ciągu roku będzie mi wychodzić ponad 30kkm i mi się opłaca. Mam druga generację i nie narzekam na kopa. Jeśli już baaardzo się uprzesz na gaz, to jedź do gościa na Burakowską 14. Zna temat MitsuManiaków. :P On najlepiej Ci wszystko doradzi i jesśi potrzeba, to wybije pomysł.

ex-Cari 1.8 SOHC 2008-2010.
Cari 1.8 GDI 2010-2013 -> SOHC 2014 - 2018
730d 2018 -

Jacek Wawa 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 01-06-2009, 22:25   

Ok. dzięki za informację.

patriotazz 
Mitsumaniak

Auto: Lancer
Wysłany: 02-06-2009, 09:58   

Ja jak załozyłem Gazik do swojej Cari to byłem przygotowany na duże przebiegi i tak jest częste wyjazdy do WWA i dojazdy do pracy 0k 70 km dziennie pomogły żeby ten gaz mi sie zwrócił juz po roku

adaśko 
Mitsumaniak

Auto: Chevrolet Cruze 2.0 163KM
Wysłany: 02-06-2009, 11:10   

ja w swojej poprzedniej cari miałem zwykłą instalacje mieszalnikowa założona i jezdziłem nia przez 4 lata bezproblemowo tylko raz wystrzał mialem i musialem tylko nowa gume kupic ktora idzie od przeplywki do układu dolotowego a tak pozatym to nic sie niedzialo z ta instacja a teraz mam druga cari 1,6 z holenderska instalacja i zobacze jak sie bedzie spisywac.Ja szczerze niezauważyłem zeby instalacja gazowa miała jakies uboczne skutki dla silnika jesli oczywiscie jest dobrze założona i okresowo regulowana a nie jak moi koledzy pozakłądali instalacje za 1500 zl i teraz płaczą ze auto i nie chce jechac. Jak juz chcesz miec gaz to dobrej firmy i zakłądany przez fachowców a nie ,,fachowców,, hehe.

Student 
Mitsumaniak

Auto: Avensis 1.8VVTi , 11r. Premium
Wysłany: 02-06-2009, 11:33   

Adaśko w twoim przypadku nic się nie stało a w innym wywali przepływkę a to już boli.

Jak pisałem nie mam gazu i nie będę miał bo mi się nie opłaca ale:
u teścia w samochodzie gaz jest od 5-6 lat i jak ostatnio sie przejechałem samochodem to załamka, (nierówna praca silnika, spadek mocy itd, pomijam wystrzał w porze deszczowej gdzie wywaliło cały filtr powietrza) oczywiście są tu aspekty zaniedbań serwisowych ale jest wyraźny sygnał że o gaz dba się szczególnie. Pomijam zużycie elementów rury wydechowej itd.

Teścio powiedział że już nigdy GAZU i kupił Outlandera 2.0. :mrgreen:

mlun 
Mitsumaniak
Fanatic of GDI

Auto: Carisma 98 GDI LS
Wysłany: 02-06-2009, 13:01   

A tam szczególnie, jak ktoś co 10tyś wymienia olej czy co 15tyś to jeden filtr może wymienić i koniec. Jak się nic nie robi przy silniku zasilanym benzyną czy ON to też będą problemy:P
Ja dla odmiany dodam że znajomi mają zrobione na gazie już około 90-100k km i to na instalacji II gen. i gaz nie przyprawia im problemów. Jeszcze raz powiem, zalezy wszystko od fachowca. Jeden będzie miał kłopoty z gazem i powie, że już nigdy więcej nie założy a inny będzie zadowolony.

uh4 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Carisma 1.6 V16 HB
Wysłany: 02-06-2009, 18:02   

Carisma 1.6 KATi
Mam gaz polecam tylko, że ja robie sporo kilometrów w roku (400 km w 4 dni)
Gaz zakładałem w Warszawie - 2000 zł sekwencja.
spalam około 8-9l. na trasie, w mieście 10l. wiecej, butla 43l. wlewam 35-37 l. (przejade 380 - 420 km)
Jak chcesz to porobie ci zdjecia jakie mam części i podam adres do warsztatu na pw.

Pozdrawiam.

Error - 2500 zł za instalację.
PS. mam moc, a przebieg samochodu nie jest mały.

Odpowiedz do tematu