Jakie zabezpieczenie przed kradzieżą? |
Autor |
Wiadomość |
todomki
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Lancer 2009
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 29-03-2011, 10:29 Jakie zabezpieczenie przed kradzieżą?
|
|
|
Panowie
W nawiazaniu do tematu ostatnich kradziezy naszych Miskow.
Dzwonilem dzis do serwisu JAPAN MOTORS (Warszawa przy trasie Torunskiej) chcac sie dowiedziec jakie sa mozliwosci zalozenia dodatkowego zabezpieczenia przed kradzieza.
Tak jak sie domyslalem dostalem infomacje, że serwis nie wykonuje takich zlecen, poniewaz producentnie dopuszcza takich zmian w samochodzi.
I tu pytanie co zrobic? Auto jest na gwarancji i nie chce jej stracic poprzez ingerencje w instalacje elektryczną.
Moze macie jakies sugestie co w tym temacie zrobic ?
Pozdrawiam
Tomek |
Ostatnio zmieniony przez tyku 07-12-2015, 12:52, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
shalafi
Forumowicz

Auto: Lancer 1.8 Invite
|
Wysłany: 29-03-2011, 12:05
|
|
|
a to ciekawe, bo ja kupowałem w Krakowskim ASO i bez problemu zrobili mi dodatkowe zabezpieczenie... |
_________________ Sprzedaje swoją poprzednią nawigacje do Lancera, info w dziale SPRZEDAM: http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=82091 |
|
|
|
 |
gzesiolek
Forumowicz

Auto: Mazda 6 GJ 2.5 AT
Pomógł: 18 razy Dołączył: 15 Mar 2009 Posty: 2698 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 29-03-2011, 12:29
|
|
|
shalafi, wzieli po prostu temat gwarancji w zakresie danej elektryki na siebie...
w MOTO w Katowicach z tego co wiem, tez montuja na zyczenie dodatkowe zabezpieczenia... |
_________________ Był: Mitsubishi Lancer 1.5 MT Invite 2008
Jest: Mazda 6 2.5 AT SkyPassion Kombi FL 2015

|
|
|
|
 |
maddob
Mitsumaniak

Auto: LANCER SPORTBACK CY3A
|
Wysłany: 29-03-2011, 14:28
|
|
|
dodatkowe zabezpieczenie jest wręcz wskazane... alarm, który montowany jest fabrycznie ( zgodny z zaleceniami MMC Car Poland ) można potłuc o kant W Łodzi w autoryzowanym serwisie SATALL bez problemu montują dodatkowe odcięcie... oczywiście za dodatkową opłatą. Ja założyłem sobie sam, nie ma żadnej diody a jadą na serwis wprowadzam tryb "uśpienia" i nawet nie wiedzą, że coś takiego mam |
_________________ nie ma aut awaryjnych... są tylko nieumiejętnie eksploatowane |
Ostatnio zmieniony przez mkm 12-04-2011, 04:47, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
del toro
Forumowicz
Auto: Mitsubishi LANCER 1,8 sedan
|
Wysłany: 29-03-2011, 15:02
|
|
|
ja mam w swoim zainstalowany jakis system alarmowy innej firmy/fabrycznie/ - oczywiscie nic mi to nie mówi.
Gotów jestem założyc jakieś dodatkowe zabezpieczenie ale nie wiem czy lepiej jakiś system alarmowy /firmowy i lepszy/czy może blokade skrzyni biegów.
Ciekawe czy w serwisach mozna na gwarancji założyc taka blokadę?
Co proponujecie? ..... |
Ostatnio zmieniony przez mkm 12-04-2011, 04:48, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
lichy
Mitsumaniak

Auto: ASX 1.6 Intense Plus
Pomógł: 3 razy Dołączył: 19 Sie 2010 Posty: 298 Skąd: Gliwice
|
Wysłany: 29-03-2011, 15:56
|
|
|
del toro napisał/a: | Ciekawe czy w serwisach mozna na gwarancji założyc taka blokadę? |
Można.
Ja sobie BearLock'a zażyczyłem i zamontowali mi go jeszcze przed odbiorem auta.
Montował to przedstawiciel autoryzowanego sprzedawcy tej blokady, a nie mechanik z ASO Mitsubishi.
Dealer Her-Gum Zabrze.
Też myślę nad jakimś dodatkowym NIESTANDARDOWYM zabezpieczeniem. |
_________________ lichy Gliwice
Mitsubishi ASX 1.6 Intense Plus '2016 (Granite Brown) 135 kkm
Skoda Citigo 1.0 Ambition '2013/2014 (Candy White) 93 kkm
Honda HR-V e:HEV Advance '2025 (Crystal Black Pearl) 1.9 kkm |
|
|
|
 |
bastek
Mitsumaniak kaktusiarz
Auto: Superb,SpaceStar,LS400,SC430,J
Pomógł: 8 razy Dołączył: 05 Lut 2009 Posty: 5468 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 29-03-2011, 23:06
|
|
|
del toro napisał/a: | mam w swoim zainstalowany jakis system alarmowy |
a ja Ci proponuję mimo wszystko wyedytować nazwę alarmu...
mi też w serwisie założyli przy zakupie coś dodatkowego |
_________________ pozdr,
bastek
auta: nissan almera 2000-2013, Nissan Micra 2012-2029 Mitsubishi lancer 2009-2016 Toyota avensis 2015-2018 Cb125f 2016- 2020, Mitsubishi space star 2018-, Lexus LS400 2018-, Superb 2019-, Junak m12 2020-, Lexus sc430 2021- |
|
|
|
 |
mazin
Mitsumaniak 102 tys km przebiegu

Auto: Lancer SB '08 Inform
Pomógł: 12 razy Dołączył: 07 Lut 2009 Posty: 1218 Skąd: Nowy Sącz
|
Wysłany: 29-03-2011, 23:34
|
|
|
Co do blokad skrzyni, to mam mieszane uczucia. Działa nieźle, ale do czasu, Miałem w corolli przez dziewięć lat i po trzech czy czterech linki/cięgna czy co to tam było naciągnęły sie nieznacznie, co powodowało, że o ile założyć blokadę można było bez problemu, to jej zdjęcie nastręczało już pewnych trudności. Musiałem podpiłować dziurę w plastiku, żeby dało się wyjmować bolec. Znajomy zaś, co prawda nie w mitsu, ale w suzuki ma blokadę i po dwóch latach z okładem pękło mu cięgno od strony skrzyni. Serwis próbował zrzucić winę na niego, że rzekomo próbował zmieniać biegi z załączoną blokadą, co jest nonsensem, bo jeśli blokada działa, to nie da się ruszyć wajchą, zatem i urwać cięgna przy skrzyni, można ewentualnie wygiąć lewarek (bo siła nie przenosi się aż do końca cięgna, skoro ono się nie rusza). W końcu przyznali mu rację i wymienili to cięgno na gwarancji, ale przy demontażu i wymianie uszkodzili jakiś koszyczek przy blokadzie, dzięki czemu biegi może wrzucać normalnie, ale blokady już nie używa (czeka obecnie na części, tj. ów koszyczek bo w magazynie w Polsce oczywiście nie ma). Wolałbym chyba jakieś niestandardowe odcięcie, jeśli już mam wybierać. Np. włącznik pod panelem klimy, który trzeba pstryknąć, żeby zadziałał zapłon. Albo otwarta popielniczka, przy zamkniętej nie działa, itp. |
_________________ Piszę poprawnie po polsku (no, staram się).
 |
|
|
|
 |
jac
Mitsumaniak
Auto: Lancer 1.8 & Triumph Ameri
Pomógł: 1 raz Dołączył: 24 Kwi 2010 Posty: 299 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 30-03-2011, 21:21
|
|
|
Dostalem info od producenta/sprzedawcy nt blokady skrzyni biegow i wyszlo 400pln do Lancerka. Montaz banalny i jak porownam z blokada ktora mialem w Avensis, to dobrze zrobiona i latwiejsza w obsludze (bez zewn. bolca). Mysle ze jest to dobra alternatywa jako dodatek do fabrycznego alarmu, poniewaz dla zlodzieja ktory nie ma za duzo czasu (np. parking pod sklepem..) jest trudna do przejscia. Inna sprawa jezeli zlodziej sie uprze, wtedy "dzwignie" furke z zamknietego garazu |
|
|
|
 |
poziomka
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Lancer Sportback
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 2 razy Dołączył: 15 Gru 2008 Posty: 234 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 30-03-2011, 22:06
|
|
|
Zadzwoń do AutoGT - chyba są bardziej profesjonalni i chętni do współpracy |
|
|
|
 |
jac
Mitsumaniak
Auto: Lancer 1.8 & Triumph Ameri
Pomógł: 1 raz Dołączył: 24 Kwi 2010 Posty: 299 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 30-03-2011, 23:16
|
|
|
poziomka napisał/a: | Zadzwoń do AutoGT - chyba są bardziej profesjonalni i chętni do współpracy |
tak troszke mi nie podrodze z Gdyni....... (lub londynu..) |
|
|
|
 |
mkm
Forumowicz
Auto: Colty
Pomógł: 187 razy Dołączył: 26 Lut 2008 Posty: 14126 Skąd: Krakow
|
Wysłany: 12-04-2011, 04:51
|
|
|
bastek1 napisał/a: | a ja Ci proponuję mimo wszystko wyedytować nazwę alarmu... |
Ja również polecam pisanie "bardziej ogólne/mniej szczegółowe" o alarmach. |
|
|
|
 |
RalfPi
Mitsumaniak
Auto: Lancer1.8 SB'10,Giulietta 1.4
Pomógł: 31 razy Dołączył: 26 Lis 2010 Posty: 3185 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 12-04-2011, 07:54
|
|
|
Dziwne Panowie..
Ja mam fabrycznie zamontowane odcięcie tuż po rozruchu silnika.. (Samochód kupiony w Łodzi)
No chyba, że nacisnę co trzeba i wtedy już odcinki nie ma.. W sumie to się człowiek sam kilka razy złapał - trochę denerwujące, że każde odpalenie silnika trwa 5 s dłużej, ale w sumie jak ma mi jakiś cwaniak pożyczyć sobie mojego Miśka, to wolę mieć zabezpieczenie.
Ani Panowie z serwisu ani gazownik nie ogarnęli co i jak (jak wyłączyć zabezpieczenie), więc chyba działa:)
Pozdrawiam
Może z tym fabrycznie to przesadziłem... Może fabrycznie, może w serwisie..
I chyba do gwarancji na cokolwiek nikt nie ma wątpliwości.. |
|
|
|
 |
Silverrr
Mitsumaniak Jackdaw

Auto: Lancer SB 2008 1.8 Invite
|
Wysłany: 14-04-2011, 20:48
|
|
|
A ja polecam inne "własne rozwiązanie". Zainteresowanym informacji udzielam na PW przy czym zaznaczam, że odpowiedź otrzymają osoby z większym stażem niż ledwie kilka postów. |
_________________ Zwycięzca konkursu "Parkowanie L200 na kopertę" - VIII Zlot Mitsumaniaków - Wilkasy 2010. 24 sekundy
 |
|
|
|
 |
LuckyLegs
Mitsumaniak

Auto: Lancer SB 1.8b
|
Wysłany: 07-12-2015, 11:57 Zabezpieczenia
|
|
|
Nie znalazłem takiego wątku, więc jeśli jest to proszę o przekierowanie i skasowanie tego tematu. Generalnie poszukuję informacji jak zabezpieczyć auto przed kradzieżą, np. zmiana kodowania zamka w drzwiach etc.
z góry dzięki za pomoc. |
|
|
|
 |
|