|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[EA2A]Kilka pytań po zakupie |
Autor |
Wiadomość |
Arturro-86
Mitsumaniak
Auto: Galant EA2A 97' + LPG
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 4 razy Dołączył: 05 Sie 2008 Posty: 473 Skąd: Tychy
|
Wysłany: 11-10-2010, 20:55 [EA2A]Kilka pytań po zakupie
|
|
|
Witam!
Od wczoraj jestem szczęśliwym (chociaż to się okaże...) posiadaczem Galanta EA2A z 1997r. w wersji sedan Zakupiony dzięki Waszej ogromnej pomocy
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=56709
W związku z tym, mam kilka pytań, ponieważ ma on trochę "usterek"
1. spalone (tak myślę - nie sprawdziłem jeszcze, bo ciężki dostęp) postojówki - prawa przednia i prawa tylna. O ile już jakoś "wyczaiłem", jak wymienić tę, która jest z przodu (krzyżakowym śrubokrętem trzeba taką "obejme" chyba odkręcić ), to nie wiem jak zabrać się za tył... chyba tylko zdjęcie lampy?
No i jakie żarówki do tego kupić (chodzi mi o oznaczenia), żebym mógł to już mieć na miejscu
2. nie świecące halogeny - żadnej reakcji na włącznik... w miarę swoich możliwości i tego, co pisało na skrzynce z bezpiecznikami, posprawdzałem te odpowiedzialne za przeciwmgielne przednie - bezpieczniki sprawne Nie sprawdziłem jednak przekaźnika, bo ten "siedzi" mocniej, nie chciałem go nieumiejętne wyszarpać (zatrzaski rozchyliłem, ale dalej "siedzi")...
Czy to może być coś poważniejszego/kosztownego? Czy może to być wina włącznika? Tylne przeciwmgłowe działają
... nie sprawdzałem żarówek w halogenach - czy jeśli oby dwie by były spalone, to mogą być takie objawy?
3. koszmarnie zaparowany lewy reflektor - jakaś metoda na to? Dzisiaj zauważyłem niewielkie pęknięcie w okolicach mocowania reflektora - czy przez to może dostawać się wilgoć?
4. spalona żaróweczka w środku - z tyłu po lewej stronie. Jak ściągnąć tą plastikową "szybkę"? I jaka żarówka oczywiście tam pasuje
5. regulacja podświetlenia zegarów i Climatronica - kiedy zwiększam podświetlenie zegarów, to jaśnieją zegary i wyświetlacz LCD w Climatronicu, ale przygasa podświetlenie przycisków panelu Climatronica... czy to tak ma być? Bo w nocy to troche niewygodne
6. olej - jest tam zalany Castrol 10W40, ale zastanawiałem się, czy można wlać syntetyk... na dniach przerabiam też auto na gaz (sekwencja), więc chciałem się zapytać, czy można "przejść" z teoretycznie "niższego" oleju, na "wyższy"? Przebieg: 182000 km, silnik suchy, oleju też nie bierze. Od wymiany jest tam ok. 5 tys. dopiero, ale chciałem wymienić sobie olej przed tymi wielkimi mrozami...
Warto?
Przepraszam, że tak się "rozjechałem", ale chcę porobić i mieć spokój :] |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23642 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 11-10-2010, 21:23
|
|
|
Arturro-86, sporo pisania, szybciej moznaby to chyba naprawic
1. przednie postojowki wymienia sie bez odkrecania niczego, gimnastyka reka i wymieniasz, tylko oprawka potrafi ciezko wychodzic. Tylne żarówki wymienia sie wykrecajac cala lampe od strony bagaznika, trzeba odchylic maskownice i wykrecic lampe 4 nakretki na klucz 10mm, ale zarowki sa specjalistyczne banki, ja mam u siebie takie w zapasie - nie w kazdym sklepie dostaniesz od reki - napewno dostaniesz w sklepie z czesciami do amerykanskich aut
2.zaczynamu od sprawdzenia zarowki i napiecia w kostce, dalsze dumanie nic nie wniesie
3.wyciagnac reflektor i sprawdzic czy nie jest gdzies pekniety, ewentualne pekniecia zakleic, albo wkleic ponownie klosz
4. lampka w kabinie na tylnym szerokim slupku jezeli tak trzyma sie na zatrzaskach, podwadzic cieniutkim srubokrecikiem cala lampka wyskakuje, albo twardym nozem, co by nie pekl
5.jak zmniejszach poziom natezenia podswietlenia to wszystko powinno rownomiernie zmieniac swoj poziom oswietlenia w dol, analogicznie ze zwiekszaniem poziomu podswietlenia
6.warto
jak cos nie jasne pytaj smialo |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
Arturro-86
Mitsumaniak
|
Wysłany: 11-10-2010, 21:39
|
|
|
Od razu jaśniej się zrobiło
Jakbyś jeszcze mógł mi podać tylko te oznaczenia żarówek, żebym sobie je już jutro mógł zakupić i się z tym będę "bawił"
A z tą tylną lampą - jak to wyjmę (odkręcę), to późniejsze wkręcenie nie będzie miało takich efektów, że lampa będzie krzywo spasowana, czy coś takiego? Czy "wchodzi" bez problemu i nie trzeba jej jakoś ustawiać
Cytat: | 4. lampka w kabinie na tylnym szerokim slupku jezeli tak trzyma sie na zatrzaskach, podwadzic cieniutkim srubokrecikiem cala lampka wyskakuje, albo twardym nozem, co by nie pekl | - rozumiem, że zdjęcie samej "szybki" nic nie da, zdejmuję (podważam) całą "lampkę"? I standartowe pytanie - jaka żarówka tam ma być (jeśli pamiętasz... akurat to nie jest konieczne do wymiany )
- mam nadzieje, że to będzie dobra decyzja Wymieniać przed, czy po założeniu LPG? Jeśli to ma jakieś znaczenie
I jeszcze jedno, co mi się przypomniało - ile kosztuje uszczelka kolektora dolotowego (albo o-ring, bo nie wiem, co tam jest) Bo przy instalacji LPG, chciałbym, żeby gazownik mi zdjął kolektor, wywiercił i wyczyścił z tych opiłków, które niewątpliwie się tam pojawią, a których ja bym w komorze spalania nie chciał mieć... |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

|
Wysłany: 11-10-2010, 21:50
|
|
|
Arturro-86 napisał/a: | Jakbyś jeszcze mógł mi podać tylko te oznaczenia żarówek, żebym sobie je już jutro mógł zakupić i się z tym będę "bawił"
| W21W http://carlamp.pl/produkt...=&Submit=Szukaj
są jedno(W21W) i dwuwłóknowe (W21/5W) żarówki całoszklane - tak najprościej nazwać
Tak np wyglądaja dwuwłóknowe:
Arturro-86 napisał/a: | A z tą tylną lampą - jak to wyjmę (odkręcę), to późniejsze wkręcenie nie będzie miało takich efektów, że lampa będzie krzywo spasowana, czy coś takiego? Czy "wchodzi" bez problemu i nie trzeba jej jakoś ustawiać
| żaden problem jezeli auto nie było z tyłu walone
Arturro-86 napisał/a: | - rozumiem, że zdjęcie samej "szybki" nic nie da, zdejmuję (podważam) całą "lampkę"? I standartowe pytanie - jaka żarówka tam ma być (jeśli pamiętasz... akurat to nie jest konieczne do wymiany ) | wyjmujesz cała lampke, zarówka rurkowa, ale nie pamiętam segmentu/długości
Arturro-86 napisał/a: | - mam nadzieje, że to będzie dobra decyzja Wymieniać przed, czy po założeniu LPG? Jeśli to ma jakieś znaczenie | bez znaczenia
Arturro-86 napisał/a: | I jeszcze jedno, co mi się przypomniało - ile kosztuje uszczelka kolektora dolotowego (albo o-ring, bo nie wiem, co tam jest) Bo przy instalacji LPG, chciałbym, żeby gazownik mi zdjął kolektor, wywiercił i wyczyścił z tych opiłków, które niewątpliwie się tam pojawią, a których ja bym w komorze spalania nie chciał mieć... | nie mam bladego pojecia, strzelam że w granicach 40zł |
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
 |
|
|
|
 |
Arturro-86
Mitsumaniak
|
Wysłany: 11-10-2010, 22:21
|
|
|
Na przód i na tył takie same? W21W
robertdg napisał/a: | żaden problem jezeli auto nie było z tyłu walone |
Więc nie powinno być problemów Nie wygląda na to, żeby ktoś tam coś "majstrował"
A tak z innej beczki... brat się pyta i dziwi - jak to możliwe, że mój stary Galant 1.8 115KM do tego w LPG zbiera się znacznie lepiej (zwłaszcza od dołu) od tego, który ma 2.0 i 136KM - ten w Gliwicach też się zbierał tak "niemrawo", więc to chyba nie jest jakaś pojedyńcza "przypadłość" |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

|
Wysłany: 11-10-2010, 22:42
|
|
|
Arturro-86 napisał/a: | Na przód i na tył takie same? W21W | Tylko na tył, na przód postojówki sa z oprawką, identyczne jak w Fiacie 126P Arturro-86 napisał/a: | A tak z innej beczki... brat się pyta i dziwi - jak to możliwe, że mój stary Galant 1.8 115KM do tego w LPG zbiera się znacznie lepiej (zwłaszcza od dołu) od tego, który ma 2.0 i 136KM - ten w Gliwicach też się zbierał tak "niemrawo", więc to chyba nie jest jakaś pojedyńcza "przypadłość" | Może za dobra instalacja gazowa a tak na powaznie, być może przymulony jest, trzeba go przedmuchac |
 |
|
|
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21954 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 11-10-2010, 22:51
|
|
|
robertdg napisał/a: | Tak np wyglądaja dwuwłóknowe: | Taką właśnie potrzebujesz do tylnych postojówek. Większe włókno jest od światła STOP, a mniejsze od postojówki. Kupowałem do swojego. Koszt 10 zł/szt. Oznaczenie żarówki to W21/5W całoszklana. Rzeczywiście jest to tzw. typ amerykański, ja kupiłem w sklepie przy warsztacie elektromechaniki pojazdowej. Arturro-86 napisał/a: | Na przód i na tył takie same? W21W | Nie. Z tyłu żarówka jak wyżej napisałem, a z przodu takie T4W http://moto.allegro.pl/he...1255543913.html
Arturro-86 napisał/a: | O ile już jakoś "wyczaiłem", jak wymienić tę, która jest z przodu (krzyżakowym śrubokrętem trzeba taką "obejme" chyba odkręcić | Ściskasz blaszki po obu stronach żarówki i wyciągasz w kierunku do tyłu auta. |
|
|
|
 |
m6riano
Mitsumaniak Użytkownik zbanowany

Auto: EA2W,98r,136KM,LPG 446tkm
Pomógł: 25 razy Dołączył: 24 Sie 2009 Posty: 7356 Skąd: Gdzie Syrenka w herbie jest!
|
Wysłany: 11-10-2010, 22:58
|
|
|
na przód są takie:
http://allegro.pl/listing...view=Poka%C5%BC
jedni używają nazewnictwa ba9s inni r10 inni w5w
natomiast na tył to albo T20 albo W21W:
http://allegro.pl/zarowka...1259609822.html
polecam ledy ponieważ ciągną mniej prądu a co za tym idzie oszczędzasz akumulator no i rzadziej się przepalają
ps. te T20 z aukcji powyżej miałem u siebie w kombi ALE NA WSTECZNYCH, przy ciemnych szybach dawały naprawdę nieźle, w ciemnych uliczkach oświetlały mi drogę jak cofałem.;-)
nie wiem czemu ale na pozycji działa mi tylko jako pozycja jako stop już nie(?)
jeśli będziesz kupował ledy to nie oszczędzaj i nie kupuj "jakichś" poniżej 10zł za szt.
ja np. zaopatruje się tu:
http://allegro.pl/show_us...hp?uid=16470305 |
_________________ Użytkownik zbanowany za działalność komercyjną - produkcja i sprzedaż naklejek Klubowych Mitsumaniaki.
 |
|
|
|
 |
Arturro-86
Mitsumaniak
|
Wysłany: 12-10-2010, 14:54
|
|
|
Wielkie dzięki Panowie za szybkie objaśnienie
Za chwile się będę zabierał za te wymiany ;] Sklep mam naprzeciw, tam powinni mieć te żarówki
A co do tej zmiany oleju - czy przed zmianą powinno się wykonać jakieś płukanie silnika
[EDIT]
Byłem u innego gazownika, chciałem, aby mi zdemontował kolektor przy montażu ... uszczelkę pod kolektor załatwiłem sobie z Reinz'a za 15zł, ale gazownik powiedział mi też, żebym kupił uszczelki wtryskiwaczy - i teraz mam problem . W ASO mi powiedzieli, że 25zł/sztukę . Nie da się tego gdzieś dokupić w sensownej cenie
Nawet nie wiem, czy to O-ring, czy uszczelka. Gazownik powiedział, że są już troche sparciałe, więc jak je wyciągnie z kolektora, to uszczelki się rozwalą zapewne...
A jeszcze jedno - nie umiem się "odnaleźć" w manualu, a chciałbym jeszcze wiedzieć, z jakim momentem dokręcać kolektor...
I z góry przepraszam za swoje głupie pytania, ale - nowy samochód to też troche nowych problemów... |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

|
Wysłany: 12-10-2010, 18:40
|
|
|
Arturro-86 napisał/a: | A co do tej zmiany oleju - czy przed zmianą powinno się wykonać jakieś płukanie silnika | można
Arturro-86 napisał/a: | Byłem u innego gazownika, chciałem, aby mi zdemontował kolektor przy montażu ... uszczelkę pod kolektor załatwiłem sobie z Reinz'a za 15zł, ale gazownik powiedział mi też, żebym kupił uszczelki wtryskiwaczy - i teraz mam problem . W ASO mi powiedzieli, że 25zł/sztukę . Nie da się tego gdzieś dokupić w sensownej cenie | centrum uszczelnien, dobiora uszczelki pod wymiar, znaczy oring
Arturro-86 napisał/a: | jakim momentem dokręcać kolektor... | sam kolektor dokreca sie momentem 20Nm, podstawe kolektora 31Nm, listwe wtryskiwaczy 10-13Nm |
 |
|
|
|
 |
fj_mike
Mitsumaniak

Auto: Dyplomatyczne EA5A
Pomógł: 86 razy Dołączył: 02 Maj 2008 Posty: 6516 Skąd: Gdynia/Aagotnes
|
Wysłany: 12-10-2010, 19:59
|
|
|
Arturro-86, trochę offtopem pojadę. Sprawdziłem swoje tylne lampy i też mam Kotto. Więc u ciebie wszystko gra. |
_________________ Gość zobacz moje miśki - EA5A '98 i EA2W '02 by fj_mike
Jakby każdy stosował się do tego co piszą na forach różnych, to by dobrze na tym nie wyszedł. Trzeba podejść ze zdrowym rozsądkiem bo i u nas zdarzają się chore pomysły by Owczar
 |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

|
Wysłany: 12-10-2010, 20:06
|
|
|
fj_mike napisał/a: | Sprawdziłem swoje tylne lampy i też mam Kotto | No to masz jakiś chiński zamiennik oryginał to Koito, a może poprostu logo pomyliłeś w odczycie http://www.koito.co.jp/english/h_index.html |
 |
|
|
|
 |
fj_mike
Mitsumaniak

Auto: Dyplomatyczne EA5A
Pomógł: 86 razy Dołączył: 02 Maj 2008 Posty: 6516 Skąd: Gdynia/Aagotnes
|
Wysłany: 12-10-2010, 20:07
|
|
|
robertdg, ciemno było już, jak zwał tak zwał |
_________________ Gość zobacz moje miśki - EA5A '98 i EA2W '02 by fj_mike
Jakby każdy stosował się do tego co piszą na forach różnych, to by dobrze na tym nie wyszedł. Trzeba podejść ze zdrowym rozsądkiem bo i u nas zdarzają się chore pomysły by Owczar
 |
|
|
|
 |
Arturro-86
Mitsumaniak
|
Wysłany: 13-10-2010, 21:11
|
|
|
Jeszcze na dobre nie mogę się cieszyć zaletami EAXX a tu tyle problemów ...
Byłem odebrać dzisiaj uszczelkę pod kolektor i zawieść ją do gazownika - i "zonk"... zupełnie inną uszczelkę dostałem, niż była w silniku. Konsternacja - w katalogu w sklepie moja uszczelka widnieje jako uszczelka pod kolektor ssący w GDI Już myślałem, że mam jakiegoś "składańca" - pojechałem do ASO - okazało się jednak, że mój silnik jest ok, co nie znaczy, że nie mam "wała" - problem z dostaniem uszczelki straszny
Pokażę, jak to wygląda:
Szara to nowa uszczelka (nie pasuje), a czarna to stara, wyciągnięta spod kolektora.
Ta mała czarna "pierdółka" pomiędzy to ten nieszczęsny o-ring, który podchodzi pod wtryskiwacz - też nigdzie tego nie da się dobrać w mojej okolicy, jeszcze jutro poszukam
Czy macie jakiś dostęp do katalogów części? Bo w IC nie umiem znaleźć tej uszczelki
Do Japaneze dzwoniłem w sprawie o-ringa, ale i tak dostępność jest ciężka |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

|
Wysłany: 13-10-2010, 22:28
|
|
|
Oringi możesz dostać np w http://www.kragum.com.pl/...1002&podgrupa=0
Co do uszczelki kolektora ssacego przepatrzylem kilka katalogow i pokazuja dokladnie taka sama uszczelke jak ta ktora masz z reinza, ofkors do silnika 4g63 100kW, podobna jest do silnika 4g63turbo, ale to nie jest identyko.
Natomiast znalazłem dla Ciebie uszczelke kolektora Dolotowego z innego Mitsu
Ajusa 13178300
http://www.ajusa.es/CataO...hp?ref=13178300
odpowiada
silnik 4G63 ale GDI
http://www.ajusa.es/CataO...hp?com=aTo4Nzc7
Chyba z godzine szukałem i się znalazło |
 |
|
|
|
 |
|
|