[Pajero] Paliwowy układ zasilania Mitsubischi Pajero 2,8 TD |
Autor |
Wiadomość |
jawaldek
Mitsumaniak
Auto: Pajero 2.5 TDI manual 93
Zaproszone osoby: 3
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 75 razy Dołączył: 25 Mar 2008 Posty: 2238 Skąd: Polska
|
Wysłany: 26-03-2008, 12:57 [Pajero] Paliwowy układ zasilania Mitsubischi Pajero 2,8 TD
|
|
|
Witam Wszystkich.Jestem Tu nowy i proszę o pomoc.Nie jestem mechanikiem samochodowym ale wiem do czego służą niektóre narzędzia mam taki problem: przy ostatniej wymianie klocków hamulcowych mechanicy stwierdzili wyciek paliwa ze skorodowanego przewodu paliwowego.Wymienili klocki,skorodowany przewód zastąpili gumowym przewodem i.... i się zaczeło rano zapala bez problemu,po przejechaniu odcinka około 100-150 m silnik krztusi się,gaśnie.Oznaki raczej typowe dla zapowietrzonego układu paliwowego.Jak już zapali to znowu 100-150m i gaśnie i tak parę razy aż w końcu się udaje i mogę jechać i nie ma kłopotów przez cały dzień aż do następnego ranka.W okolicach baku jest zainstalowana pompka paliwowa wstępnego pompowania-czy jest to orginał czy też jakaś przeróbka? Jaka może być inna (????) przyczyna takiego stanu.W tatrach sypie śniegiem->to informacja dla narciarzy.Serdecznie pozdrawiam |
|
|
|
 |
zbyszekm2
Forumowicz

Auto: Pajero 3,2 DiD Long
Pomógł: 211 razy Dołączył: 26 Sty 2007 Posty: 4635 Skąd: Bytów
|
Wysłany: 26-03-2008, 15:30
|
|
|
coś, źle zrobili, 2,8 TD nie ma wstępnej pompy w zbiorniku. jeśli przewód w miejscu łącznia jest szczelny o powinno być ok, ale może spróbuj pod pompować pompką ręczną pod maska.
Może się okazać, że jest jeszcze gdzieś przerdzewiały przewód paliwowy, najczęściej jest pordzewiały odcinek tuż przy wyjściu ze zbiornika. |
_________________ pajero Long, 3,2 DiD, najlepsze:)
 |
|
|
|
 |
jawaldek
Mitsumaniak
|
Wysłany: 26-03-2008, 19:33
|
|
|
Dzięki za info.Jutro będą zdejmować zbiornik-w innym warsztacie.Odnośnie pompki pod maską, to okazało się że mam założony jakiś inny filtr bez pompki Mam jeszcze jedno pytanie jadąc drogą przednie zawieszenie wydaje dźwięki podobne do takich jak wóz konny,coś skrzeczy (??) Nawet jak się zatrzymam to jest taki dźwięk jak by odpuszczania "skrzeku" po chwili jest cisza. Na na dziś wystarczy moich pytań.Jak się uporam z układem paliwowym będę miał następne pytanie dotyczące tajemniczego przełącznika przy drążku zmiany biegów=> automat.Serdecznie pozdrawiam w Zakopanym regularna zima,a podobno mamy już wiosnę |
_________________ http://mudmania4x4.com.pl/
 |
|
|
|
 |
Gene
Mitsumaniak shoot & destroy

Auto: Pajero Sport Dakar '06
Pomógł: 115 razy Dołączył: 13 Lis 2006 Posty: 3775 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 27-03-2008, 09:32
|
|
|
jawaldek napisał/a: | Jak się uporam z układem paliwowym będę miał następne pytanie dotyczące tajemniczego przełącznika przy drążku zmiany biegów=> automat. | A co jest obok przelacznika napisane? |
_________________ C'est La Vie suckers
 |
|
|
|
 |
Videlec [Usunięty]
|
Wysłany: 27-03-2008, 09:51
|
|
|
Gene napisał/a: | A co jest obok przelacznika napisane? |
pewnie a/t mode |
|
|
|
 |
zbyszekm2
Forumowicz

Auto: Pajero 3,2 DiD Long
Pomógł: 211 razy Dołączył: 26 Sty 2007 Posty: 4635 Skąd: Bytów
|
Wysłany: 27-03-2008, 09:52
|
|
|
może wisko jest popsute i po wyłączeniu silnika obraca się przez chwilę? |
_________________ pajero Long, 3,2 DiD, najlepsze:)
 |
|
|
|
 |
Gene

|
Wysłany: 27-03-2008, 10:32
|
|
|
Videlec napisał/a: | pewnie a/t mode | pewnie tak ale slyszalem jeszcze (sam nie widzialem) o przelaczniku over drive taki nadbieg do smigania po autostradzie |
 |
|
|
|
 |
jawaldek
Mitsumaniak
|
Wysłany: 27-03-2008, 10:48
|
|
|
pewnie a/t mode Witam I tu masz rację-jasnowidz jaki czy co??? Do czego służy i kiedy się go używa?? Zbyszekm2 co to znaczy "WISKO" Autko mam od kilku miesięcy i nie wszystko jeszcze kumam. A propo kumania--czy wiecie jak wygląda pozycja na żabę????? On leży Ona stoi Jemu stoi a Ona nie kuma i druga wersja Ona leży On stoi Jemu leży a Ona rechocze |
 |
|
|
|
 |
Videlec [Usunięty]
|
Wysłany: 27-03-2008, 10:50
|
|
|
a jest taki, znajduje sie na selektorze pod przyciskiem sluzącym do zwalniania dzwigni np z pozycji parking. Over drive sluzy do wlączenia\wyłączenia tzw. nadbiegu. Przy wyłączonym na tablicy zapala sie kontrolka "OD Off"
masz tu linka do opisu at mode: http://automat.com.pl/archiwum/index.html
prawa kolumna, siódma linijka od dołu: Przełącznik A/T MODE w Mitsubishi Sigma |
Ostatnio zmieniony przez Videlec 27-03-2008, 11:01, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
Gene

|
|
|
|
 |
jawaldek
Mitsumaniak
|
Wysłany: 27-03-2008, 11:22
|
|
|
teraz to już wiem (A/T).Dzięki,dzięki,dzięki A podpowiecie mi co zrobić z tym skrzeczeniem, jak wóz drabiniasty,w przednim zawieszeniu. Słyszałem taką opinię że trzeba wkręcić kalamitki do smarowania w jakieś (??) przeguby i przód przestanie wydawać dziwne dźwięki. Prawda li to ??? |
 |
|
|
|
 |
Gene

|
Wysłany: 27-03-2008, 11:45
|
|
|
jawaldek, tu jest caly czas ten sam problem. Nie widzac i nie slyszac co sie dzieje troche ciezko wyrokowac o takiej dzwiekowej usterce. Mi czasem tez cos popiskuje szczegolnie w suche dni. Wszystko co mozna bylo to meches posmarowal. Tylko u mnie pojawia sie to przy niewielkich wybojach ( studzienka, dziura w asfalcie, korzen czy koleina) jak buda lekko skacze i zawiecha musi wybrac ta nierownosc. |
 |
|
|
|
 |
Gene

|
Wysłany: 27-03-2008, 12:00
|
|
|
jawaldek napisał/a: | Zbyszekm2 co to znaczy "WISKO" | taa moglbys koledze wytlumaczyc a nie grypsem rzucac he he
wisko, wiskoza - sprzęgło wenrylatora chłodnicy zawiera olej który pod wpływem temperatury zwieksza tarcie i powoduje obracanie sie wiatraka (jak zimno to obraca sie swobodnie jak ciepło to nie) |
 |
|
|
|
 |
jawaldek
Mitsumaniak
|
Wysłany: 27-03-2008, 12:00
|
|
|
Do Gene No tak te dziury i wyboje.Tylko u mnie jest jeszcze jeden aspekt tego skrzeczenia-> jak zatrzymam się i wysiądę z samochodu to jest taki dźwięk odpuszczania trwa to kilka sekund-może autko cieszy się że grubas wysiadł z samochodu |
 |
|
|
|
 |
Gene

|
Wysłany: 27-03-2008, 12:05
|
|
|
jawaldek napisał/a: | cieszy się że grubas wysiadł z samochodu | he he amortyzatory dochodza do siebie Powaznie... mysle, ze ZbyszekM2 moze miec racje. |
 |
|
|
|
 |
|