|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Czy da się podłączyć tubę do radia tylko ze złączem ISO? |
Autor |
Wiadomość |
pawela
Mitsumaniak

Auto: 330i & ix20
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 45 razy Dołączył: 01 Lut 2007 Posty: 3478 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 11-04-2008, 16:07 Czy da się podłączyć tubę do radia tylko ze złączem ISO?
|
|
|
Jak w temacie. Mam radio Clarion BD239R, nie posiadające wyjscia L/R na tube/srzynke basowa. Ale mam tez aktywna tube Dibeisi z pelnym okablowaniem do podlaczenia w owe wyjscia, przewodem zasilajacym, bezpiecznikiem, masa itp. Czy da sie to jakos polaczyc?
W car audio jestem malo obeznany, prosze o konkretne odpowiedzi Z elektryka sobie poradze.
Aha, w tej chwili zamontowanych jest w colcie 6 glosnikow PowerBass, gra to naprawde pieknie, jednak czasem chcialoby sie podniesc tylna klape i troche 'podudnic' |
|
 |
spyrant [Usunięty]
|
Wysłany: 11-04-2008, 22:34
|
|
|
Jeśli dobrze rozumiem, to problem sprowadza się do tego, jak podłączyć wejście wzmoka od tuby do radia, ktore nie ma wyjscia na wzmok.
1. Jeżeli wzmok ma wejście tzw. high power, to bezpośrednio - kawalek dobrego kabla + ew. koncówki i jazda.
2. Jeżeli wzmok ma tylko wejście liniowe, to potrzebny jest konwerter - kosztuje kilkadziesiąt złotych np. na allegro.
http://www.allegro.pl/sea...y=709&country=1
Potrzebny jest też kabel i np. kostka do radia. W kostkę wpinasz parę kabli (tam gdzie są wyjścia na głośniki) i zakręcasz ich końce na konwerterze. Z konwertera wychodzi para RCA (chyba zawsze) zaś we wzmoku albo wejście RCA albo dziura (złącze) na goły kabel.
Tak czy inaczej pojawi się problem, tj. aby podłączyć wzmok musisz zwolnic zestaw koncowek mocy w radiu ergo zrezygnować z zasilania pary glosnikow
Zapewne tylnych, choć jak chcesz, to możesz odłączyć przednie - gwoli ścisłości to bez znaczenia
Hmm. Moze znajdziesz taki konwerter, którego producent zapewni cię, że możesz równolegle podłączyć głośniki i tubę
<taki żarcik>
Ewentualnie kup wzmacniacz 4 kanałowy, kup 2 konwertery i wyprowadź z radia sygnał do każdego z osobna (z końcówek mocy radia). Z konwerterów masz sygnał powiedzmy jak z wyjścia liniowego. Jeden konwerter zasila sygnałem wzmok 4 kanałowy (a ten znów głośniki przód i tył) zaś drugi konwerter zasila (sygnałem) wzmok w tubie.
Co do rozwiązania wzmok 4ch. mówię poważnie, bo może znajdziesz jakąś używkę na allegro, pod którą głośniki nie będą grały gorzej niż zasilane z radia a zapłacisz za nią 150-200 PLN.
http://www.allegro.pl/ite...ka_gratis_.html
na przykład taki jak powyżej. I raczej kup coś markowego (choćby używkę) - jest większa szansa że się nie roczarujesz
Zanim zdecydujesz się na kupno wzmoka, przemyśl czy aż tyle mocy jest ci w furze potrzebne oraz czy będziesz miał czym to wszystko zasilić, bo nie ma to jak super instalka która wymaga np. wyłączenia świateł z uwagi na brak prądu
Powodzenia!
Podziel się z forumowiczami jak już będzie grało
pozdr.
S, |
|
|
|
 |
pawela
Mitsumaniak

Auto: 330i & ix20
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 45 razy Dołączył: 01 Lut 2007 Posty: 3478 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 12-04-2008, 13:49
|
|
|
Cytat: | 1. Jeżeli wzmok ma wejście tzw. high power, to bezpośrednio - kawalek dobrego kabla + ew. koncówki i jazda. |
tak wlasnie zrobie, z reszta dojde sobie na spokojnie do ladu przy okazji montowania wygluszen. O efektach poinformuje
dzieki |
|
 |
|
|