[ALL] przewody ukryte w słupkach |
Autor |
Wiadomość |
Tomekp
Mitsumaniak A tak wygląda teraz:

Auto: Mitsubishi Colt '95 GLXi
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 10-04-2008, 22:07 [ALL] przewody ukryte w słupkach
|
|
|
Dzisiaj wziąłem się za grzebanie w poszukiwaniu wtyczek ukrytych w słupkach żeby w końcu uruchomić elektryczne szyby. Oto co znalazłem:
Po stronie kierowcy 3 wtyczki(jedna spora i dwie mniejsze) były sobie schowane elegancko w pobliżu otworu drzwi - słupek:
Po stronie pasażera 2 wtyczki z wyglądu podobne to tych od kierowcy:
Pytania mam takie:
1. Przewody te są zbyt krótkie żeby wchodziły do drzwi, czy jest zatem dodatkowa wiązka(przedłużka) słupek-włącznik szyb?
2. Które wtyczki odpowiadają za co? Rozumiem że jedna jest od szyb, druga od lusterek?
3. Które gniazdo na przekaźnik (to przy bezpiecznikach) jest od szyb? Bo w manualu jest to niewyraźnie pokazane.
Będę bardzo wdzięczny jeśli ktoś podpowie co do czego, a już super fajnie by było jakby ktoś powiedział które piny co robią (szczególnie jakby ktoś mógł powiedzieć które podłączane są do silników) Jakiekolwiek wskazówki są cenne, bo robi się ciepło i bez opuszczania szyb się ugotuję |
_________________ Tak wyglądał kiedyś...
 |
|
|
|
 |
londolut
jradmin Colt

Auto: FK2
Pomógł: 150 razy Dołączył: 14 Wrz 2007 Posty: 8958 Skąd: skątowni
|
Wysłany: 10-04-2008, 22:44
|
|
|
Tomekp napisał/a: | Przewody te są zbyt krótkie żeby wchodziły do drzwi, czy jest zatem dodatkowa wiązka(przedłużka) słupek-włącznik szyb? | Tak, jest dodatkowa wiązka razem z mechanizmem otwierania szyby.
Tomekp napisał/a: | Które wtyczki odpowiadają za co? Rozumiem że jedna jest od szyb, druga od lusterek? | Łatwo to sprawdzić multimetrem tylko trzeba znaleźć końcówkę wtyczki przy panelu ze sterownika luster. Tomekp napisał/a: | Które gniazdo na przekaźnik (to przy bezpiecznikach) jest od szyb? Bo w manualu jest to niewyraźnie pokazane. | Ten i ten temat jest caly o bezpiecznikach a tutaj masz dokładny opis bezpieczników w kabinie
Tomekp napisał/a: | bez opuszczania szyb się ugotuję | To korbą je Tomku |
_________________ Colt CA0 1.3 GLi `95
Turbofrytkownicom mówimy nie
 |
|
|
|
 |
Tomekp

|
Wysłany: 11-04-2008, 10:10
|
|
|
londolut napisał/a: | Tomekp napisał/a:
Przewody te są zbyt krótkie żeby wchodziły do drzwi, czy jest zatem dodatkowa wiązka(przedłużka) słupek-włącznik szyb?
Tak, jest dodatkowa wiązka razem z mechanizmem otwierania szyby. |
No tak, przy mechanizmach jest taki przewód, a do sterowniko-przełącznika (fachowo zabrzmiało ) do przewodu w słupku też jest wiązka zakończona z obu stron wtyczkami?
bez opuszczania szyb się ugotuję
To korbą je Tomku |
Hehe, wolałbym już nie wracać do podnoszenia korbą, bo prace są już na zaawansowanym etapie, pozatym u mnie korba średnio działała
Które wtyczki odpowiadają za co? Rozumiem że jedna jest od szyb, druga od lusterek?
Łatwo to sprawdzić multimetrem tylko trzeba znaleźć końcówkę wtyczki przy panelu ze sterownika luster. |
No i pewnie tak trzeba bedzie zrobić, łapię dzisiaj za miernik i pomierzę co z czym |
 |
|
|
|
 |
londolut
jradmin Colt

|
Wysłany: 11-04-2008, 13:50
|
|
|
Tomekp napisał/a: | a do sterowniko-przełącznika (fachowo zabrzmiało ) do przewodu w słupku też jest wiązka zakończona z obu stron wtyczkami? | Nie tylko, lustra możesz rozkminić systemem na miernik bo są dwie kostki, jedna przy dźwigience od sterowania a druga wchodzi w drzwi. W lustrach jest 12V jak zewrzesz odpowiednio dźwigienkę. Do tego jak włączysz ogrzewanie tylnej szyby pojawia się na którymś drucie 12V.
Sterowniko-przełączniki ( ) od szyb powinny być tylko z jednej strony połączone kosturką - zasilanie jest połączone na sztywno, leci przez sterowniko-przełączniki ( ) i podawane na silnik od szybek. Jak przemierzysz kostkę od szyb powinno w którymś miejscu być 12V jak przekręcisz stacyjkę na ACC (nie wiem czy szyby są sterowane masą czy plusem). |
 |
|
|
|
 |
Tomekp

|
Wysłany: 11-04-2008, 15:07
|
|
|
londolut napisał/a: | Sterowniko-przełączniki ( ) od szyb powinny być tylko z jednej strony połączone kosturką - zasilanie jest połączone na sztywno, leci przez sterowniko-przełączniki ( ) i podawane na silnik od szybek. |
Wszystko się zgadza, z tym że wtyczki ze słupków nie pasują w żaden sposób do sterowniko-przełączników i są za krótkie żeby do nich dostały, stąd mój wniosek ze musi być jakaś jeszcze wiązka przedłużająca od wtyczek w słupkach do gniazda w przełącznikach (muszę się upewnić że takie coś jest, żebym wiedział o co pytać jak je trzeba będzie dokupić )
londolut napisał/a: | Jak przemierzysz kostkę od szyb powinno w którymś miejscu być 12V jak przekręcisz stacyjkę na ACC (nie wiem czy szyby są sterowane masą czy plusem). |
A nie jest tak jak w innych samochodach że elektryczne lusterka działają na ACC a szyby dopiero po zapłonie? |
 |
|
|
|
 |
londolut
jradmin Colt

|
Wysłany: 11-04-2008, 15:30
|
|
|
Tomekp napisał/a: | szyby dopiero po zapłonie? | No pomyśl, podjeżdżasz po kogoś, gasisz silnik i czekasz. Po czasie robi się ciepło i chcesz otworzyć okno. Przekręcasz klucz, czekasz aż zgaśnie CE, SRS i inne graty, zapalasz silnik, otwierasz okno... o jak fajnie chłodno, hmmm ale sie musiałem narobić, żeby mieć świeże powietrze
Powinno być przez ACC, jeśli nie działa to jest zła wiązka kabli.
Tutaj i tutaj fotka jak jest podłączona elektryka drzwi. Ta luźna kostka jest od sterowniko-przełącznika( ) |
 |
|
|
|
 |
Tomekp

|
Wysłany: 11-04-2008, 16:58
|
|
|
londolut napisał/a: | No pomyśl, podjeżdżasz po kogoś, gasisz silnik i czekasz. Po czasie robi się ciepło i chcesz otworzyć okno. Przekręcasz klucz, czekasz aż zgaśnie CE, SRS i inne graty, zapalasz silnik, otwierasz okno... o jak fajnie chłodno, hmmm ale sie musiałem narobić, żeby mieć świeże powietrze
Powinno być przez ACC, jeśli nie działa to jest zła wiązka kabli. |
Przykre lecz prawdziwe - np. u ojca w Mondeo trzeba włączyć zapłon, zapalają się poduszki, ABS i inne kontrolki, mało tego jako że to diesel to odrazu zapodawane jest napięcie na świece żarowe - aku jest mocno obciążony i obciąża je jeszcze silnik szyb. Nie wiem dlaczego tak jest, ale jest, nie jest to żadna awaria, poprostu tak fabryka wymyśliła.
W Colcie okazuje się też tak jest, ponieważ zajrzałem w manual, a tam jest wyraźnie napisane: Cytat: | Elektryczne otwieranie/zamykanie okien działa, gdy włącznik zapłonu jest w położeniu ON |
Wielkie dzięki za fotki, teraz widzę jak to ma wyglądać . "Pomógł" dla Ciebie |
 |
|
|
|
 |
londolut
jradmin Colt

|
Wysłany: 11-04-2008, 20:23
|
|
|
Tomekp napisał/a: | u ojca w Mondeo trzeba włączyć zapłon |
Tomekp napisał/a: | W Colcie okazuje się też tak jest, | Hmm no to widocznie elektrycznie opuszczane okna są zbyt wielkim obciążeniem dla aku, żeby pracowały na stanie ACC |
 |
|
|
|
 |
Jogurt
Mitsumaniak

Auto: CA4A & EA5W
Pomógł: 24 razy Dołączył: 21 Wrz 2006 Posty: 2554 Skąd: Tychy
|
Wysłany: 11-04-2008, 22:32
|
|
|
nie ma rady, trzeba włączać zapłon w colcie żeby szybki działały a tak btw jak jesteśmy przy wtyczkach niech mi jakiś mądry powie do czego są w cao wtyczki pod przednimi siedzeniami. wystają koło nadmuchów powietrza na nogi pasażerów tylnej kanapy. zawsze jak odkurzam auto sie zastanawiam. czyżby jajka miały podgrzewane fotele w opcji czy co |
_________________ CA0
Galant II |
|
|
|
 |
londolut
jradmin Colt

|
Wysłany: 11-04-2008, 22:50
|
|
|
Jogurt napisał/a: | czyżby jajka miały podgrzewane fotele w opcji czy co | Dokładnie, wersje na Skandynawię miały podgrzewany kupry |
 |
|
|
|
 |
Jogurt
Mitsumaniak

Auto: CA4A & EA5W
Pomógł: 24 razy Dołączył: 21 Wrz 2006 Posty: 2554 Skąd: Tychy
|
Wysłany: 11-04-2008, 23:03
|
|
|
a to dzielili miedzią na lewo i prawo do każdego colta jak tylko w paru procentach tego używali ? |
_________________ CA0
Galant II |
|
|
|
 |
londolut
jradmin Colt

|
Wysłany: 11-04-2008, 23:39
|
|
|
Jogurt napisał/a: | dzielili miedzią na lewo i prawo | Ponoć w każdym jest kompletna instalka tylko małe japońskie ręce raczyły powsadzać to w najciemniejsze zakamarki Colciaka |
 |
|
|
|
 |
|