Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Kilka pytań
Autor Wiadomość
JUGAJ
[Usunięty]

Wysłany: 12-04-2008, 22:10   Kilka pytań

Witam niedawno zakupiłem Carisme 1.8 GDI 99r i mam kilka nurtujących mnie pytań :)

1 Cari pali mi na trasie 7.5 w miescie Manchester dużo swiateł stawania i ruszania spalanie jest na poziomie 12l jeżdżę na krótkich odcinkcha do pracy ok 10km i spowrotem pytanie czy takie spalanie jest normalne ?? Może to wina sondy czasami obroty na wolnych warijują czasem są na 1500 czasem bardzo niskie ale po chwili stają na ok 800 i jest git, mam się tym przejmowa ??

2 Przy zimnym silniku stukją mi zawory albo popychacze ale to jest chyba normalne po zagrzaniu stukanie ustaje tak możę byc nic się nie stanie ??

Za odpowiedzi wielkie dzięki

dadur
[Usunięty]

Wysłany: 12-04-2008, 23:29   

co do obrotow to zajrzyj do przepustnicy pewnie wymaga czyszczenia powinno pomoc.

tekki326
[Usunięty]

Wysłany: 12-04-2008, 23:40   

A spalanie chyba OK... W chyba zadnej Carismie komputer nie pokazuje dokladnego spozycia... :)
Ostatnio zmieniony przez tekki326 13-04-2008, 00:39, w całości zmieniany 1 raz  

mlun 
Mitsumaniak
Fanatic of GDI

Auto: Carisma 98 GDI LS
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 13-04-2008, 00:36   

Mi dobrze pokazuje:P Co do trasy to tak bym powiedział że górna granica bo zreguły czyta się o niższym spalaniu o około0,5 do 1L nawet. Co do miasta wszytsko zalezy od miasta i od nogi.No ale piszesz że dużo stawania i światęł więc to mozna by to przełknąć(choć dla mnie też trochę mniej powinna spalać). Świece i filtry dawno wymieniane?
Co do stukania jest masa tematów na temat GDI i walących popychaczy. Ogólnie nie ma się czym przejmować za bardzo:P Lać dobry olej i zmieniać w terminie a nic przykrego Cię nie spotka.

PS. Ile masz przebiegu?

JUGAJ
[Usunięty]

Wysłany: 13-04-2008, 00:49   

Przebieg to 150k filtry olej swiece zmieniane przed kupnem jestem tego pewien bo kupiłem auto od tescia :) który jezdził nią od 6k przebiegu :) .
No właśnie chodzi o to że w polsce niegdy nie pokazywała tak dużego spalania .

mlun 
Mitsumaniak
Fanatic of GDI

Wysłany: 13-04-2008, 10:41   

Ale to spalanie masz cały czas takie? Może paliwo trefne?

leser
[Usunięty]

Wysłany: 13-04-2008, 10:59   Re: Kilka pytań

JUGAJ napisał/a:
1 Cari pali mi na trasie 7.5 w miescie Manchester dużo swiateł stawania i ruszania spalanie jest na poziomie 12l jeżdżę na krótkich odcinkcha do pracy ok 10km i spowrotem pytanie czy takie spalanie jest normalne ?? Może to wina sondy czasami obroty na wolnych warijują czasem są na 1500 czasem bardzo niskie ale po chwili stają na ok 800 i jest git, mam się tym przejmowa ??

Spalanie wydaje sie byc do przyjęcia, natomiast obroty nie powinny falować,
GDI ma to do siebie, że regularnie trzeba czyścić przepustnice,
wyczysć i powinno być ok
JUGAJ napisał/a:
2 Przy zimnym silniku stukją mi zawory albo popychacze ale to jest chyba normalne po zagrzaniu stukanie ustaje tak możę byc nic się nie stanie ??

kolejna cecha charakterystyczna dla GDI to głośna hydraulika,
należy stosować dobre-markowe-sprawdzone oleje syntetyczne i troszke czesciej wymieniać
też powinno być ok, ale odgłosy i tak zawsze bedzie słychać na zimnym,
jak już będzie ZA głośno to dopiero zacznij się martwić :P

JUGAJ
[Usunięty]

Wysłany: 13-04-2008, 16:24   

A jeszcze jedno pytanie mechanik zalał do mojej cari mobil super M i to jest minerał 15w140 przejechałem na nim 3k km i to chyba dlatego słychac silnik, myśle o zmianie oleju spowrotem na syntetic myśle o castrol edge 5w30 kosztuje mnie to 47 funtów czyli nie najgorzej ale może macie inne propozycje ?? A i jeszcze jedno czy przy 150k przebiegu taki olej będzie ok ?? i co ile km wymieniac olej syntetyczny ??
A może castrol magnatec 5w30 27funtów ??
a Może znalazłem na ebayu http://cgi.ebay.co.uk/SHE...7QQcmdZViewItem

i ile oleju wchodzi do 1.8gdi

tylko że to 10w40?

Pomużcie mi coś wybrac :)

mlun 
Mitsumaniak
Fanatic of GDI

Wysłany: 13-04-2008, 17:22   

Przy takim przebiegu to syntetyk można by lać albo pół jeśli nie wie się co było zalane do tej pory. No ale na minerał to zdecydowanie za wcześnie jak dla mnie.
Olej to powinno się wymianiać około 10k-15k. Im częściej tym lepiej dla silniczka. Przy wymianie wejdzie około 3L. W instrukcji podają że do silnika wchodzi 3,7L ale nigdy nie uda się zlać do końca starego oleju dlatego koło 0,5 zostanie .

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Wysłany: 13-04-2008, 17:37   Re: Kilka pytań

JUGAJ napisał/a:
1 Cari pali mi na trasie 7.5 w miescie Manchester dużo swiateł stawania i ruszania spalanie jest na poziomie 12l jeżdżę na krótkich odcinkcha do pracy ok 10km i spowrotem pytanie czy takie spalanie jest normalne ??

Wszystko jest OK - w takim trybie jeżdżenia ten silnik tak pali. Oszczędzasz tylko jeśli jedziesz dłuższe płaskie jednostajne odcinki.

JUGAJ napisał/a:

Cóż by tu rzec, po odpaleniu mogą postukać ale powinny się dość szybko uciszyć przy kilkukrotnym przygazowaniu lub ostatecznie po nagrzaniu.

[ Dodano: 13-04-2008, 17:39 ]
JUGAJ napisał/a:
A jeszcze jedno pytanie mechanik zalał do mojej cari mobil super M i to jest minerał 15w40 przejechałem na nim 3k km i to chyba dlatego słychac silnik

Urwij jajka temu mechanikowi i zmień olej na pełnego syntetyka a najlepiej na taki na jakim dotąd twój misiek jeździł.

JUGAJ
[Usunięty]

Wysłany: 13-04-2008, 18:59   

Własnie nie pamiętam dokładnie jaki to był olej ale wydaje mi się że był to jakiś castrol gtx ale nie wiem o jakich parametrach myśle że jak wleje coś 5w30 to sie nic nie stanie :)
a co leprze z tych olei które wymieniłem ?? castrol edge czy ten gtx magnatec czu ten szel chelix

tekki326
[Usunięty]

Wysłany: 13-04-2008, 19:06   

Castrol Edge jest, poki co, najlepszy... To na nim jezdzil m.in. Bugatti Veyron, ktory bil predkosciowy rekord Polski... 8)

JUGAJ
[Usunięty]

Wysłany: 14-04-2008, 08:16   

A co mam zrobic przed wymianą minerlnego na syntetic jak wyczyscic silnik może zalac najpierw jakiś tańszy syntetic pojezdzic ok 1-2kkm i wtedy zmienic dopiero na jakiś leprzy ??

Robson86 
Forumowicz
Life is a Race

Auto: Carisma GDI Elegance
Wysłany: 14-04-2008, 08:26   

JUGAJ napisał/a:
A co mam zrobic przed wymianą minerlnego na syntetic jak wyczyscic silnik może zalac najpierw jakiś tańszy syntetic pojezdzic ok 1-2kkm i wtedy zmienic dopiero na jakiś leprzy ??

Ja bym zalal od razu jakis dobry olej syntetyczny w stylu Mobil1 5w50 czy tak Castrol Edge
Pozdroo

Odpowiedz do tematu