Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Coś mi grzechocze w kierownicy
Autor Wiadomość
michalsiak 
Mitsumaniak
michalsiak

Auto: Outlander III 2.0 CVT
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 07-04-2008, 23:20   Coś mi grzechocze w kierownicy

Cześć

Zauważyłem że z okolic kierownicy mniej więcej na wysokości przelączników kierunkowskazów (tak mi się wydaje) słychać grzechotanie. Nie wydobywa się ono na wybojach ale tylko na np. kostce brukowej czyli na drobnych nierównościach. Co ciekawe jak mam kierownicę prosto to nie słychać , jednak jak tylko skręce to grzechotanie się odzywa.

Co to może być? Jak to usunąc? Ile będzie kosztowało?

Dodam że kumpel w Galancie mowi ze ma to samo moze to jakis typowy problem i ktos z tym walczył.

Pozdrawiam i dzięki za podpowiedzi

Troche po fakcie ale doczytałem że może to być maglownica, nasuwa się pytanie czy renerować, kupić uzywaną , nową, japaneze? :-)
Jeśli ktoś mial z tym tematem doczynienia proszę o opinie

Rades
[Usunięty]

Wysłany: 08-04-2008, 07:39   

mialem cos podobnego, sprawdz moze najpierw to http://www.mitsubishi-gra...pic.php?t=20716

michalsiak 
Mitsumaniak
michalsiak

Wysłany: 15-04-2008, 16:06   

no to chyba mam to samo co TY.

Mechanik wsadził rękę pod kierownicę i tam poruszał i wyczuł luz, mowi ze mozna wymontowac i spróbowac naprawic ale jakos w to nie wierz bo na pewno po iluś kilometrach się odezwie powtórnie.

Gdzie kupiłeś ten element, i czy można kupić to osobno? Ile wydałeś ?

pozdrawiam

Rades
[Usunięty]

Wysłany: 16-04-2008, 08:29   

u mnie luz powstal na tym elemencie z dwoma krzyzakami, tam jest takie laczenie, wieloklin czy jak to nazwac, polaczone jest do dosc delikatnie, po to, zeby w razie kraksy kierownica nie przesunela sie zbyt do przodu, jesli to laczenie sie zerwie, to kierownica mozna dalej obracac ale powstaja luzy i stuka, w skrajnym przypadku jeden element wchodzi w drugi, a kierownica zostaje na tym samym miejscu...

mechanik mi powiedzial, ze mozna to zespawac na stale ostatecznie ale to zbyt wrazliwe miejsce jednak na taki zabieg, wiec zaczalem szukac calego "krzyzaka", dlugo to nie trwalo, bo akurat na forum Gala byl temat o rozbitym egzemplarzu ale elementy ukl. kier. mial sprawne, zakupilem wiec, zawiozlem do wymiany (troche tam trzeba sie pobawic z demontazem), ciesze sie teraz bezstukowa kolumna kierownicza, byla wyluzowana, a teraz sie spiela ;)

poszukaj na allegro czy gdzies gdzie rozbieraja auta, w ASO dla ciekawosci nie przewiduja takiego elementu oddzielnie, zaproponowali mi cala kolumne kierownicza za tysiące zlotych :)

michalsiak 
Mitsumaniak
michalsiak

Wysłany: 16-04-2008, 23:29   

no więc odezwał się użytkownik który ma kolumnę całą do sprzedaży z rozbiórkowego gal za 300 zł, nie jest to tylko ten elemet o którym mówisz ale cała kolumna ale może i lepiej.

Powiem tylko że znajomy w avensisie ma ten sam problem i w tym samym miejscu co Ty i może ja. Ale on to olewa i jeździ, mnie to jednak denerwuje.

pozdrawiam

roch_27 
moderator
Nutrix Bi-Turbo

Auto: Arteon Shooting Brake R
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 18-04-2008, 11:10   

Rades napisał/a:
u mnie luz powstal na tym elemencie z dwoma krzyzakami, tam jest takie laczenie, wieloklin czy jak to nazwac, polaczone jest do dosc delikatnie
nawet bardzo delikatne ;) o ile się nie mylę jest zalewane plastikiem :)
Na osłonie tego wieloklinu są dwa małe otwory, w które zalewany jest właśnie plastik.

pozdro

ARMA PACIS FULCRA - Broń dźwignią pokoju

Odpowiedz do tematu