|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Mój pierwszy japończyk |
Autor |
Wiadomość |
Gaweł
Mitsumaniak

Auto: Space Star 1,9 DID
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 17-09-2009, 21:18 Mój pierwszy japończyk
|
|
|
Pozwolę sobie na przedstawienie mojej histori związanej z szacowną firmą na "M".
Przed zakupem Miśka byłem posiadaczem Renault Scenic i poza tym, że trafiłem dosyć "padły" egzemplarz, to jako samochód bardzo mi śię podobał.
Ale do rzeczy. Niedziela wieczór i wystawiam ogłoszenie na Alledrogo. Poniedziałek godz. 8 z minutami telefon o Sceniora, a o 15 "klepnięcie" sprzedaży. Tego samego dnia razem z kolegą mechanikiem wyjazd i zakup o 20 Miśka. Szybko to wszystko się potoczyło, ale nic nie było "na siłę", tak jakoś naturalnie...
Mój Misiek to Space Star 1,9 DID, 2001r, pełna dokumentacja, ważny przegląd do czerwca 2010. Kontrolka wymiany paska rozrządu i oleju.
Po oględzinach, mój znajomy mechanik, stwierdził że "nie ma się do czego przyczepic" i w sumie nie było za bardzo jak się targować.
Jako, że wcześniej użytkowałem Scenica pozwolę sobie na kilka porównań. Scenic 1,9 TD 1997r i różnice w jakości silnika daje się wyraźnie odczuć. DID jest wyraźnie dynamiczniejszy i duuużo cichszy. Ciekawi mnie jeszcze ekonomia, do tej pory było to 5l/ 100 km.
Wnętrze. Żona narzeka, że nie może podnieść całego fotela do góry (Scenic), a dla mnie jest OK, chociaż fotel się zapadł i muszę go (sprężyny) jakoś połatać. Gałki i przyciski na swoim miejscu chociaż przydał by się patent ze Scenica do sterowania radiem przy kierownicy. Za to dźwignia zmiany biegów jest w genialnym miejscu, a same "wajchowanie" to czysta przyjemność!
Renault był także wyposażony w mnóstwo mniej czy bardziej dostępnych schowków, Misiek jest w nie bardzo ubogi. No i roleta w bagażniku, to dla mnie porażka.
Generalnie jednak sylwetka Space bardzo mi się podoba a samo prowadzenie go sprawia mi dużą frajdę. Mam przemożne wrażenie, że w porównaniu do Scenica mam teraz auto "innej generacji". Różnica wieku? Chyba nie tylko. Mam nadzieję, że to powiew Nipponu... |
Ostatnio zmieniony przez mkm 17-09-2009, 22:03, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Rafal_Szczecin
Mitsumaniak

Auto: Volvo Amazon, Skoda Superb
Pomógł: 89 razy Dołączył: 15 Kwi 2005 Posty: 9211 Skąd: s kątowni
|
Wysłany: 17-09-2009, 22:13
|
|
|
temat chyba powinien brzmiec " moj pierwszy holender " hehe, poniewaz carismy i space stary nie sa prawdziwymi japoncami .
nie mniej jednak ,nie powinny zdarzac im sie usterki .
ps. silnik jest z renowki |
|
|
|
 |
Maciek
Mitsumaniak MICHU-BUCZY :)

Auto: Gal 00' EA5A Avance
Pomógł: 10 razy Dołączył: 23 Paź 2005 Posty: 3205 Skąd: Szczecin
|
|
|
|
 |
xjacobs
mod MSS
Auto: MSS 1.6 2004 / 406 coupe 2.0
Pomógł: 10 razy Dołączył: 27 Maj 2008 Posty: 762 Skąd: Giżycko/Warszawa
|
Wysłany: 17-09-2009, 22:40
|
|
|
porównanie TD do dCi jest jednak trochę nie na miejscu - zupełnie inna technologia |
|
 |
Robson86
Forumowicz Life is a Race

Auto: Carisma GDI Elegance
Pomógł: 216 razy Dołączył: 13 Sie 2006 Posty: 4858 Skąd: Kielce
|
Wysłany: 17-09-2009, 22:42
|
|
|
Rafal_Szczecin napisał/a: | poniewaz carismy i space stary |
ale nie przejmuj sie bo Hondy Accord 6generacji, wiekszosc Toyot, Mitsubishi colt obecny oraz outlander, prawie wszystkie nissany, civic, jazz, itd itd tez sa naturalizowanymi japonczykami czytaj sa produkowane w europie
Ladne autko szerokosci i zadowolenia
pozdroo |
_________________ Robson- Kielce
Mitsubishi Carisma GDI Elegance
-00149/KMM -
 |
|
|
|
 |
Wszyc
Mitsumaniak

Auto: ------>
Pomógł: 31 razy Dołączył: 01 Mar 2009 Posty: 4156 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 18-09-2009, 02:12
|
|
|
Piękne autko pozostaje życzyć by służył jak najdłużej |
_________________ Mitsubishi Galant E57A '93
Mitsubishi Galant E54A '93 sprzedany
Mitsubishi Galant E88A '93
Mitsubishi Eclipse D22A '92
Honda CB500 PC32 '97
By mjsystem;
papamitsu napisał/a:
Miejsce raczej dowolne ale standard lokalowy niech bedzie na poziomie dobrego Gala
mjsystem: Czyli dookoła rdza. |
|
|
|
 |
JCH
Mitsumaniak Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Pomógł: 101 razy Dołączył: 23 Maj 2005 Posty: 8078 Skąd: Bytom
|
Wysłany: 18-09-2009, 11:10
|
|
|
Gaweł napisał/a: | Ciekawi mnie jeszcze ekonomia, do tej pory było to 5l/ 100 km | I tyle też będzie jeśli nie będziesz szalał lub stał w korkach (szczególnie w zimie).
A jak wypada porównanie przestronności wnętrza do Scenika? Scenic raczej większy był... |
_________________ "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów"
MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650
 |
|
|
|
 |
Gaweł
Mitsumaniak

Auto: Space Star 1,9 DID
|
Wysłany: 18-09-2009, 14:10
|
|
|
dzięki za życzenia!
wiem, że ten japończyk jest nieco "naturalizowany", umówmy się że pochodzi z "JapanTown"
DT i dCI (DID) to raczej nie było porównanie, a moje odczucia, jak trafnie stwierdziłeś xjacobs porównanie jest "nie na miejscu"
JCH co do przestronności wnętrza, to faktycznie Scenik jest nieco szerszy (zauważyłem wjeżdżając do garażu), dłuższy i wyższy ale siedząc za kierownicą nie odczuwam tego. Różna jest pozycja za "sterami" w Sceniorze było jak w busie. Nie mam porównania co do tylnego rzędu, ale Renówka była o wiele bardziej 5cio osobowa.
No i bagażnik, tutaj różnica jest wyraźnie widoczna, Misiek ma wyraźnie mniejszy. |
|
|
|
 |
|
|