Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Mój pierwszy japończyk
Autor Wiadomość
Gaweł 
Mitsumaniak

Auto: Space Star 1,9 DID
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 17-09-2009, 21:18   Mój pierwszy japończyk

Pozwolę sobie na przedstawienie mojej histori związanej z szacowną firmą na "M".

Przed zakupem Miśka byłem posiadaczem Renault Scenic i poza tym, że trafiłem dosyć "padły" egzemplarz, to jako samochód bardzo mi śię podobał.
Ale do rzeczy. Niedziela wieczór i wystawiam ogłoszenie na Alledrogo. Poniedziałek godz. 8 z minutami telefon o Sceniora, a o 15 "klepnięcie" sprzedaży. Tego samego dnia razem z kolegą mechanikiem wyjazd i zakup o 20 Miśka. Szybko to wszystko się potoczyło, ale nic nie było "na siłę", tak jakoś naturalnie...
Mój Misiek to Space Star 1,9 DID, 2001r, pełna dokumentacja, ważny przegląd do czerwca 2010. Kontrolka wymiany paska rozrządu i oleju.

Po oględzinach, mój znajomy mechanik, stwierdził że "nie ma się do czego przyczepic" i w sumie nie było za bardzo jak się targować.

Jako, że wcześniej użytkowałem Scenica pozwolę sobie na kilka porównań. Scenic 1,9 TD 1997r i różnice w jakości silnika daje się wyraźnie odczuć. DID jest wyraźnie dynamiczniejszy i duuużo cichszy. Ciekawi mnie jeszcze ekonomia, do tej pory było to 5l/ 100 km.

Wnętrze. Żona narzeka, że nie może podnieść całego fotela do góry (Scenic), a dla mnie jest OK, chociaż fotel się zapadł i muszę go (sprężyny) jakoś połatać. Gałki i przyciski na swoim miejscu chociaż przydał by się patent ze Scenica do sterowania radiem przy kierownicy. Za to dźwignia zmiany biegów jest w genialnym miejscu, a same "wajchowanie" to czysta przyjemność!

Renault był także wyposażony w mnóstwo mniej czy bardziej dostępnych schowków, Misiek jest w nie bardzo ubogi. No i roleta w bagażniku, to dla mnie porażka.

Generalnie jednak sylwetka Space bardzo mi się podoba a samo prowadzenie go sprawia mi dużą frajdę. Mam przemożne wrażenie, że w porównaniu do Scenica mam teraz auto "innej generacji". Różnica wieku? Chyba nie tylko. Mam nadzieję, że to powiew Nipponu...
Ostatnio zmieniony przez mkm 17-09-2009, 22:03, w całości zmieniany 1 raz  

Rafal_Szczecin 
Mitsumaniak

Auto: Volvo Amazon, Skoda Superb
Wysłany: 17-09-2009, 22:13   

temat chyba powinien brzmiec " moj pierwszy holender " hehe, poniewaz carismy i space stary nie sa prawdziwymi japoncami .
nie mniej jednak ,nie powinny zdarzac im sie usterki .

ps. silnik jest z renowki ;)

Maciek 
Mitsumaniak
MICHU-BUCZY :)

Auto: Gal 00' EA5A Avance
Wysłany: 17-09-2009, 22:27   

No i jak widać na fotach duża dzielność w terenie. Pozdro i bezawaryjnego użytkowania.
MICHI DWA STARE FOTY
=========00085/KMM=========

xjacobs 
mod MSS

Auto: MSS 1.6 2004 / 406 coupe 2.0
Wysłany: 17-09-2009, 22:40   

porównanie TD do dCi jest jednak trochę nie na miejscu - zupełnie inna technologia

Robson86 
Forumowicz
Life is a Race

Auto: Carisma GDI Elegance
Wysłany: 17-09-2009, 22:42   

Rafal_Szczecin napisał/a:
poniewaz carismy i space stary

ale nie przejmuj sie bo Hondy Accord 6generacji, wiekszosc Toyot, Mitsubishi colt obecny oraz outlander, prawie wszystkie nissany, civic, jazz, itd itd tez sa naturalizowanymi japonczykami czytaj sa produkowane w europie :P
Ladne autko szerokosci i zadowolenia :)
pozdroo

Wszyc 
Mitsumaniak

Auto: ------>
Wysłany: 18-09-2009, 02:12   

Piękne autko pozostaje życzyć by służył jak najdłużej :)
Mitsubishi Eclipse D22A '92
Honda CB500 PC32 '97

By mjsystem;

papamitsu napisał/a:
Miejsce raczej dowolne ale standard lokalowy niech bedzie na poziomie dobrego Gala

mjsystem: Czyli dookoła rdza. :mrgreen:

JCH 
Mitsumaniak
Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Wysłany: 18-09-2009, 11:10   

Gaweł napisał/a:
Ciekawi mnie jeszcze ekonomia, do tej pory było to 5l/ 100 km
I tyle też będzie jeśli nie będziesz szalał lub stał w korkach (szczególnie w zimie).
A jak wypada porównanie przestronności wnętrza do Scenika? Scenic raczej większy był... :roll:

MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650

Gaweł 
Mitsumaniak

Auto: Space Star 1,9 DID
Wysłany: 18-09-2009, 14:10   

dzięki za życzenia!
wiem, że ten japończyk jest nieco "naturalizowany", umówmy się że pochodzi z "JapanTown"
DT i dCI (DID) to raczej nie było porównanie, a moje odczucia, jak trafnie stwierdziłeś xjacobs porównanie jest "nie na miejscu"
JCH co do przestronności wnętrza, to faktycznie Scenik jest nieco szerszy (zauważyłem wjeżdżając do garażu), dłuższy i wyższy ale siedząc za kierownicą nie odczuwam tego. Różna jest pozycja za "sterami" w Sceniorze było jak w busie. Nie mam porównania co do tylnego rzędu, ale Renówka była o wiele bardziej 5cio osobowa.
No i bagażnik, tutaj różnica jest wyraźnie widoczna, Misiek ma wyraźnie mniejszy.

Odpowiedz do tematu