Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Krzyżak kolumny kierowniczej
Autor Wiadomość
komarki
[Usunięty]

Wysłany: 14-04-2008, 08:21   Krzyżak kolumny kierowniczej

Witam,

niedawno byłem u mechanika ponieważ mam stuki w kierownicy przy jej poruszaniu.

Okazało się że siedzi dolny krzyżak kolumny kierowniczej (są dwa jeden zaraz przy pedałach i jeden wyżej - siedzi ten dolny)

nigdzie w sklepie nie mieli tej części wiec zadzwoniłem do serwisu we Wrocławiu i Pan niestey mnie zmartwił ponieważ powiedział mi że jest to część zespolona z kolumną którą wymienia się w całości.

Wszystko było by fajnie gdyby nie koszt kolumny kierowniczej będący w kwicie prawie 1600zł.

temat jest trochę dla mnie dziwny ponieważ pierwszy raz spotykam się z tym że nie można kupić samego krzyżaka.

bardzo proszę o pomoc i porady być może ktoś z was miał już ten problem i rozwiązał go w tańszy sposób.

Moje auto to COLT 1600ccm, 16V, 66KW, 1996r. model CJ0 od 1996 do 2003

[ Dodano: 20-04-2008, 08:19 ]
a więc dałem sobie radę sam !! :) (skoro nie chcieliście mi pomóc)

Znalazłem sklep z używanymi częściami do aut japońskich i koreańskich.

Facet powiedział mi że mają Krzyżak (był to dla mnie szok ponieważ serwis twierdzi że nie jest to odrębna część od kolumny)

Kupiłem go za 100PLN

Wymiana:

Krzyżak łączy się z kolumną za pomocą dopasowanych wyżłobień w obu częściach i pozornie wygląda jakby był zarobiony na dwa nity - co jest mylne ponieważ kolumna została pokryta teflonem a krzyżak wyposażony jest w te dziurki, po to aby przy montażu nadmiar teflonu został usunięty.

1) Czymś małym i ostrym na końcu "wydłubujemy" z dziurek teflon
2) odkręcamy krzyżak i wystarczy (długo) podbijać go do góry młotkiem - aż wyskoczy
3) wybijamy krzyżak z kolumny w dół.

Pozdrawiam i mam nadzieje że nie dacie sie zrobić na ściemnianie serwisu!!!

Odpowiedz do tematu