|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Krzyżak kolumny kierowniczej |
Autor |
Wiadomość |
komarki [Usunięty]
|
Wysłany: 14-04-2008, 08:21 Krzyżak kolumny kierowniczej
|
|
|
Witam,
niedawno byłem u mechanika ponieważ mam stuki w kierownicy przy jej poruszaniu.
Okazało się że siedzi dolny krzyżak kolumny kierowniczej (są dwa jeden zaraz przy pedałach i jeden wyżej - siedzi ten dolny)
nigdzie w sklepie nie mieli tej części wiec zadzwoniłem do serwisu we Wrocławiu i Pan niestey mnie zmartwił ponieważ powiedział mi że jest to część zespolona z kolumną którą wymienia się w całości.
Wszystko było by fajnie gdyby nie koszt kolumny kierowniczej będący w kwicie prawie 1600zł.
temat jest trochę dla mnie dziwny ponieważ pierwszy raz spotykam się z tym że nie można kupić samego krzyżaka.
bardzo proszę o pomoc i porady być może ktoś z was miał już ten problem i rozwiązał go w tańszy sposób.
Moje auto to COLT 1600ccm, 16V, 66KW, 1996r. model CJ0 od 1996 do 2003
[ Dodano: 20-04-2008, 08:19 ]
a więc dałem sobie radę sam !! (skoro nie chcieliście mi pomóc)
Znalazłem sklep z używanymi częściami do aut japońskich i koreańskich.
Facet powiedział mi że mają Krzyżak (był to dla mnie szok ponieważ serwis twierdzi że nie jest to odrębna część od kolumny)
Kupiłem go za 100PLN
Wymiana:
Krzyżak łączy się z kolumną za pomocą dopasowanych wyżłobień w obu częściach i pozornie wygląda jakby był zarobiony na dwa nity - co jest mylne ponieważ kolumna została pokryta teflonem a krzyżak wyposażony jest w te dziurki, po to aby przy montażu nadmiar teflonu został usunięty.
1) Czymś małym i ostrym na końcu "wydłubujemy" z dziurek teflon
2) odkręcamy krzyżak i wystarczy (długo) podbijać go do góry młotkiem - aż wyskoczy
3) wybijamy krzyżak z kolumny w dół.
Pozdrawiam i mam nadzieje że nie dacie sie zrobić na ściemnianie serwisu!!! |
|
|
|
 |
|
|