Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Jakie głośniki w tylną półkę?
Autor Wiadomość
Sienek86
[Usunięty]

Wysłany: 24-03-2008, 17:13   Jakie głośniki w tylną półkę?

Witam. Zastanawiam się nad zakupem głośników 16-16,5 cm na tylną półkę do mojego Lancera. Mają grać pod samym radiem JVC KD-G332.
Cena za 2 sztuki - max 160zł
Biorę pod uwagę te głośniki:
Phonar Titanium
Phonocar Y-Line
Lanzar?
JBL GT5-652
Hertz DCX 165
Alpine SXE
A może inne?
Doradzicie coś?
Sprawa bardzo pilna... Chciałbym żeby produkowały choć trochę basu 8)

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 24-03-2008, 18:40   

Sienek86 napisał/a:
Doradzicie coś?
Moja rada. Nie montuj żadnych głośników w tylną półkę, jeśli zależy Ci na dobrej jakości dźwięku oraz na basie. Tylko zestaw odseparowany, czyli woofery w przednie drzwi oraz tweetery na podszybie.

Sienek86
[Usunięty]

Wysłany: 24-03-2008, 19:01   

Z przodu mam Blaupunkty GTc-662 135 mm i tweetery również tej firmy...
Gra to nieźle ale w tylnej półce mam dziury...

Zdecydowałem że te z przodu powędrują na tył a do przodu rozważam dwie opcje:
Helix Dark Blue
Hertz DCX 130
Alpine SXE
PYLE PLBW52

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 24-03-2008, 23:01   

Nie za bardzo znam się na głośnikach, ale w drzwi dopasuj sobie głośniki 165 mm.

spyrant
[Usunięty]

Wysłany: 28-03-2008, 12:42   Re: Jakie głośniki w tylną półkę?

Sienek86 napisał/a:
Witam. Zastanawiam się nad zakupem głośników 16-16,5 cm na tylną półkę do mojego Lancera. Mają grać pod samym radiem JVC KD-G332.
Cena za 2 sztuki - max 160zł
Biorę pod uwagę te głośniki:
Phonar Titanium
Phonocar Y-Line
Lanzar?
JBL GT5-652
Hertz DCX 165
Alpine SXE
A może inne?
Doradzicie coś?
Sprawa bardzo pilna... Chciałbym żeby produkowały choć trochę basu 8)

Jak chcesz bas, to kup skrzynkę basową. Rozumiem, że z uwagi na budżet i brak wzmoka w pojeździe skrzynka jest poza zasięgiem. W takim układzie doinwestuj dodatkową kaskę we wzmacniacz mocy. Za 350 PLN coś już kupisz, jeśli umiesz samodzielnie zamontować to zamontujesz go sobie za 50PLN (koszt materiałów).

Pamiętaj o tym, że wzmacniacz w radiu ma moc ok. 15W na kanał (RMS). Toteż nie jest w stanie zapewnić jakiegokolwiek doznania dźwiękowego.

Określ budżet w jakim się poruszasz, to może coś wymyślimy. Pamiętaj jednakże, że głośniki w półce oraz tuba basowa (taki walec) to najgorsze z możliwych rozwiązań.

Gattsu
[Usunięty]

Wysłany: 28-03-2008, 22:25   

Sienek86 napisał/a:
Z przodu mam Blaupunkty GTc-662 135 mm i tweetery również tej firmy...
Gra to nieźle ale w tylnej półce mam dziury...

Zdecydowałem że te z przodu powędrują na tył a do przodu rozważam dwie opcje:
Helix Dark Blue
Hertz DCX 130
Alpine SXE
PYLE PLBW52

Porażka Kolego... Totalna... poczytaj trochę forum...

dylson
[Usunięty]

Wysłany: 28-03-2008, 23:01   

Moim zdaniem robi dobrze. Gorsze glosniki daje do tylu i jak ktos tam bedzie siedzial to moze mu muzyczke zapodac. Bo przeciez tych z przodu i tak juz nie sprzeda a tak przynajniej jakos je wykorzysta.Jedyny blad to taki, ze glosniki na przod chce kupic 13 zamiast 16.

Sienek86
[Usunięty]

Wysłany: 28-03-2008, 23:32   

Nie pamiętam czy tam się da wcisnąć 16... Pewnie trzeba będzie troszkę pokroić...

Gattsu
[Usunięty]

Wysłany: 29-03-2008, 21:09   

dylson napisał/a:
Moim zdaniem robi dobrze. Gorsze glosniki daje do tylu i jak ktos tam bedzie siedzial to moze mu muzyczke zapodac. Bo przeciez tych z przodu i tak juz nie sprzeda a tak przynajniej jakos je wykorzysta.Jedyny blad to taki, ze glosniki na przod chce kupic 13 zamiast 16.

Nie.. Nie robi dobrze... Słyszałem 13-tki w przodzie, które biją na głowę nie jedne 16-tki w cenie do 2000 zł... Ale jeśli chodzzi o temat, czyli bas to jedyne sensowne rozwiązanie to odseparowany, dwudrożny, budżetowy przód oraz skrzynia do bagażnika , a zasilane to wszystko zewnętrznyjm wzmakiem conajnmiej 4 kanałowym...
Jeśli nie takie rowiązanie jak podałem to żaden inny sposób, bo to po prostu strata pieniędzy... Lepiej uzbierać przez parę miechów niż wydać ochłapy na PIERDOŁY...

I nic nie trzeba kroić: na przód bez problemu wchodzą 16-tki...

dylson
[Usunięty]

Wysłany: 29-03-2008, 21:51   

Gattsu napisał/a:
Słyszałem 13-tki w przodzie, które biją na głowę nie jedne 16-tki w cenie do 2000 zł

Ile takie 13 kosztuja? Zrob dobry przod a jak dozbierasz troche kasy to w jakas skrzynke i wzmka zainwestuj. Ewentualnie jesli chcesz miec tylko lepszy bas a reszta Ci starcza to juz teraz kase zainwestuj w skrzynie i wzmak.

spyrant
[Usunięty]

Wysłany: 31-03-2008, 18:25   

Gattsu napisał/a:

Nie.. Nie robi dobrze... Słyszałem 13-tki w przodzie, które biją na głowę nie jedne 16-tki w cenie do 2000 zł... Ale jeśli chodzzi o temat, czyli bas to jedyne sensowne rozwiązanie to odseparowany, dwudrożny, budżetowy przód oraz skrzynia do bagażnika , a zasilane to wszystko zewnętrznyjm wzmakiem conajnmiej 4 kanałowym...

13tki czy 16tki - otóż może się okazać, że ten sam model 13tek zagra lepiej niż w wersji 16cm - a to z racji tego, że:
- wzmok łatwiej radzi sobie z 13tkami (w szczególności wzmok w rozsądnej cenie i o rozsądnej mocy).
-- może to także wynikać z tego ile pojemności (powietrza) jest w przestrzeni za głośnikiem ale to już temat dla kogoś, kto zna się na rzeczy.

Co do wzmoka - jak głośnik ma 50W mocy a wzmok może zaoferować wartości niewiele większe, to łatwiej wzmokowi poradzić sobie z głośnikiem mniejszym niż większym. Dlatego też nie jest prawdą, że 16tki są lepsze niż 13tki, zaś te mniejsze kupujemy tylko wtedy, gdy mamy małą dziurę w drzwiach. Co więcej głośniki napędzane z radia (co oznacza moc w okolicach 15W na kanał) lepiej zagrają w wersji mniejszej.

To troche tak jak z jazdą samochodem - duży nie zawsze jeździ lepiej. Audi RS4 jeździ lepiej niż bazowa wersja A8, bo silnik który ją napędza jest sobie w stanie dobrze z resztą poradzić. Podobnie jest z dużymi głośnikami napędzanymi słabym (poniżej powiedzmy 50W) wzmokiem - mogą zabrzmieć taką jakością jakim przyspieszeniem uraczy nas Opel Vectra B 1.6 w wersji 75KM ;)

Temat powyższy łatwo sobie możecie przećwiczyć np. w supermarkecie RTV. Popatrzcie jak brzmią dobre duże kolumny napędzane słabym wzmacniaczem (np. sprzęt do kina domowego). Potem ten sam wzmacniacz podłączacie do mniejszych głośników i okazuje się, że dźwięk jest lepszy, bo wzmacniacz może sobie spokojnie z nimi poradzić.

Co do systemu 2.1 - zgadza się, że jest to najlepsze rozwiązanie z gatunku tanich. Lepiej jest nie spinać się na siłę, by przednie głośniki grały basem (choćby i wysokim). A to dlatego, że przestrzeń w jakiej głośnik gra jest niczym tekturowa kolumna - wymaga sporej troski, szczególnie przy niskich częstotliwościach. Dlatego taniej jest wyciąć bas np. na 300Hz i przekazać go w całości na skrzynię. Zrobienie skrzyni z MDFu jest stosunkowo tanie. Zrobienie porównywalnej skrzyni w oparciu o blachę i tapicerkę drzwi to dosyć trudne zadanie, toteż bardzo kosztowne.

Niemniej jednak zacząłbym od wzmoka 2-kanałowego. Jak pojawi się skrzynka, niech ma swój monoblok. 2 kanały i 50W prawdziwej mocy (tzn. takiej nieoszukiwanej czyli podawanej przy napięciu jakie w samochodzie faktycznie występuje oraz przy THD w rozsądnej okolicy) wystarczy.

KamykGdynia
[Usunięty]

Wysłany: 31-03-2008, 21:09   

Cytat:
Słyszałem 13-tki w przodzie, które biją na głowę nie jedne 16-tki w cenie do 2000 zł..

Konkretnie prosze- jaka konfiguracja, jaki montaż itp.

Cytat:
wzmok łatwiej radzi sobie z 13tkami

A to dlaczego? Prosze wytlumacz mi.

Cytat:
Dlatego taniej jest wyciąć bas np. na 300Hz i przekazać go w całości na skrzynię.

Rozumiem. No dosc ciekawy pomysl. Powiedz mi jak sie odniesiesz do kwestii bezkierunkowego rozchodzenia sie subbasu i dyspersji jaka dosiega dzwieku jaki wydobywa sie z tej "skrzyni"

Sienek86
[Usunięty]

Wysłany: 31-03-2008, 21:57   

A miało być tak pięknie;)

spyrant
[Usunięty]

Wysłany: 01-04-2008, 10:17   

KamykGdynia napisał/a:

Cytat:
wzmok łatwiej radzi sobie z 13tkami

A to dlaczego? Prosze wytlumacz mi.

Cytat:
Dlatego taniej jest wyciąć bas np. na 300Hz i przekazać go w całości na skrzynię.

Rozumiem. No dosc ciekawy pomysl. Powiedz mi jak sie odniesiesz do kwestii bezkierunkowego rozchodzenia sie subbasu i dyspersji jaka dosiega dzwieku jaki wydobywa sie z tej "skrzyni"

Ad. 1
13stki są mniejsze, mają lżejszą membranę w porównaniu do 16tek (takich samych of coz), siłą rzeczy pchają / ssają mniej powietrza. Słabszy wzmok nie będzie w stanie kontrolować 16 tak dobrze jak 13tek. Wychylenie membrany od pozycji spoczynkowej o tę samą wartość wymaga przepchania / zassania mniej powietrza w 13tkach niż 16tkach.
A w temacie wzmoka zawsze ważne jest, by choćby na chwilę nie przekroczyć możliwości technicznych wzmacniacza, bo zmuszamy go do zniekształceń dźwięku - a tego nie chcemy.

Pamiętaj, bas wymaga przede wszystkim MOCY w drugiej kolejności większej membrany. Dlatego zainwestuj we wzmacniacz, choćby niedrogi (no może bez przesady :) )

Ad.2
Jak rozumiem rozmawiamy o budżecie rzędu kilkaset złotych a nie kilkanaście tysięcy. Toteż zwróć uwagę, że temat który poruszasz jest w tym budżecie zaniedbywalny, zaś przygotowanie drzwi by grały dobrym basem kosztuje znacznie więcej, niż skromny 1000 PLN. Przekonałem się o tym we własnym Miśku :)
(u mnie nie było gdzie wstawić SUBa, zaś bagażnik hmm.. no comments :) )

Głośnik to nie wszystko. W zasadzie sam głośnik dźwięku nie da. Musi mieć prąd oraz budę. Zrobienie budy do basu z płyty mdf, kosztującej kilkadziesiąt złotych za metr kwadratowy jest stosunkowo proste więc i tanie. Problem jest gdy chcemy zrobić skrzynię basową z drzwi. Wymiary mamy z góry określone, pole manewru prawie żadne, sporo kasy pochłoną maty wygłuszające, sporo z tym roboty a w samochodzie finalnie i tak plastik będzie nam grał - nie ma siły! To tylko samochód. Albo zdejmiemy boczki i zabetonujemy drzwi, albo nie będzie super.

pozdr.
TW

Sienek86
[Usunięty]

Wysłany: 01-04-2008, 13:06   

O żadnym wzmacniaczu nie ma mowy :mrgreen:
Finalnie- kupię 16 do przodu. Chcę kupić jeden komplet z tych podanych na początku posta. Które proponujecie? Zastanawiam się jeszcze nad
Helix Dark Blue 6.1

Odpowiedz do tematu